sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Mission Impossible Ghost Protocol

Kävimme eilen mieheni kanssa katsomassa uusimman Brad Birdin ohjaaman Mission Impossible -elokuvan, joka oli hieno toimintaelokuva ja aivan edellisten vertainen. Olen tykännyt Tompasta jo Top Gunista alkaen. Cocktailin kävin katsomassa opiskeluaikoina Jyväskylässä kämppikseni Marjan kanssa ja istuimme eturivissä. Täytyy myöntää, että Tomin naama tuli vähän liian lähelle :).  Sademiehestä tykkäsin myös ja tietty aiemmista Mission Impossible elokuvista. Tom on kuuluisa siitä, että hän ei käytä sijaisnäyttelijöitä, vaan näyttelee itse vaarallisimmatkin kohtaukset ja täytyy sanoa, että kyllä muutamassa kohdassa kävi mielessä, että miten hän uskaltaa.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Moskovaan, Budapestiin, Dubaihin ja Intiaan. Tykkäsin kovasti siitä, miten autenttinen kieliympäristö oli otettu hyvin huomioon. Venäjällä ihmiset puhuivat venäjää, ruotsalainen pahis, Millenium-trilogiasta tuttu Michael Nyquist puhui ruotsia esitelmöidessään Ruotsissa. Cruisen venäjän ääntäminen oli yllättävän hyvää. Ainoa, mitä kritisoisin olisi se, että miksi ruotsalaiset eli Nyquist ja meidän Samuli Edelmannimme puhuivat keskenään ENGLANTIA :-(. Monissa elokuvissa on tosi ärsyttävää se, kun  esimerkiksi saksalaiset, venäläiset ja amerikkalaiset puhuvat keskenään englantia. Tässä sai heti käsityksen jo yksin kielen perusteella siitä, missä ollaan. Kreml näyttää Kremliltä ja Burj Khalifa ibn Zayid, Dubaissa oleva 828-metrinen torni näyttäytyy koko komeudessaan ja on  muutenkin tärkeässä osassa.

Tom Cruisen Ethan Hunt on jälleen roistojen perässä ja pelastaa maailmaa ties kuinka monetta kertaa.
"Wistromia" näyttelevä Samuli näyttäytyi kolmessa kohtauksessa, joista Dubaita oli kuulemma kuvattu kolme viikkoa. Vähän ihmetyttää tuo  valittu "Wistrom"-nimi, sillä epäilenpä ettei Ruotsista löydy yhtäkään Wistromia....  Mikään luonnerooli Samulilla ei tällä kertaa ollut, pikemmin hän on roisto ja  jäyhä jököttäjä, mutta hyvin hän osastaan selviytyi. Hän kertoo haastattelussa saaneensa käsikirjoituksen vasta Prahassa ja onnekseen harjoitelleensa ampumista, autolla ajaminen nyt on suomalaisella rallikansalla verissä muutenkin :). Yleisö ei sen suuremmin Samuliin reagoinut, olisin odottanut jotain pientä kuhina, kun hän ensimmäistä kertaa valkokankaalla näkyi.

En tässä kerro juonesta sen enempää, jokainen käyköön itse katsomassa elokuvan. Paikoin vauhtia ja toimintaa oli niin paljon, että huomasin istuvani henkeä haukkoen ja suurin piirtein hengästyväni penkissä. Naamioita käytetään kuten edellisissäkin elokuvissa ja muutaman kerran katsoja yllätetään. Huumoria on aika vähän. Käykäähän kahtomassa :)


Elokuvan jälkeen menimme Trioon ja tarkoitus oli mennä parkkihalliin, jonne jätimme automme. Kaupat olivat tietty menneet jo kuudelta kiinni Ovet olivat kiinni ja seinässä lappu, auki la klo 18 asti.... Pieni paniikki iski meikeläiseen, mutta järkevä mieheni löysi seinästä toisesta taulusta tekstin, jossa sanottiin, että Mäkkärin kautta pääsee  parkkihalliin klo 21 asti. Ystävällinen työntekijä laski meidät hisseille ja siitä sitten parkkihalliin. Maksuautomaatti ei toiminut. Onneksi toinen otti rahat vastaan ja läksimme talsimaan läpi aavemaisen tyhjän parkkihallin autollemme, joka oli toisessa päässä. Yksi auto siellä oli automme lisäksi.  Hieman tuli alussa olo, että olemmeko impossible missionin edessä ja olisi mentävä linkulla kotiin ja auto haettava pyhänä, mutta onneksi näin ei käynyt. Ei kyllä käynyt mielessäkään, että parkkihalli menisi kiinni jo klo 18. Oppia ikä kaikki.
Ei kommentteja: