sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Ranskalaisella kylätorilla

Kävimme hiihtolomalla serkkuni luona Nizzan seudulla ja lauantaiaamuna kävimme Saint-Cézaire-sur- Siagne'ssa kylätorilla. Torilla oli paljon myyjiä, jotka möivät omia tuotteitaan sekä vihanneksia ja hedelmiä. Seudulla kasvaa paljon oliivipuita, joten oliivituotteet olivat itseoikeutettu myyntiartikkeli. Kylässä ei ole ollenkaan Suomen K-marketin tai Siwan kaltaisia pikkukauppoja, vaan leipä ostetaan leipäkaupasta (boulanger), lihat lihakaupasta (boucherie), leikkeleet leikkelekaupasta (charcuterie). Kylässä oli pieni oliivituotteita myyvä kauppa, josta ostin paikallista oliiviöljyä sekä oliivitahnaa (pate d'olive). Myynnissä oli myös vaatteita ja kenkiäkin. Suurin osa kasviksista oli minulle tuttuja, mutta oli joukossa artisokkia ja muitakin erikoisempia lajikkeita.

Des carottes et des chous

Des pommes de terre et des poireaux


Ostereita oli myös tarjolla, niitä en pystyisi koskaan syömään. Nizzassa torilla oli erikoisempiakin kaloja kuten daurade, joka mainitaan kuulussa bouillabaisse-keitossa. Muistan, kun ranskan opinnoissa käänsimme sen reseptiä kavereiden kanssa ja olikohan sen suomenkielinen nimi kultaotsa-ahven tms.? Alempi kuva on Nizzasta.


Des huitres!


Des poissons et coléoïdes


Des artichauds, épinards, oignons et tomatesDes haricots, avocats et tomates

Des haricots, tomates, avocats et concombres
Ranskalaiset ovat kuuluisia juustoistaan, jokaisella kylällä tuntuu olevan oma juustonsa. Muistan hyvin, kun lyonilainen opettaja Suomessa ollessaan kysyi, mikä on meidän paikallinen juustomme. Hmm... taisin vastata Turunmaa, jota tehdään kotikaupungissani ja Oltermanni. Ranskassa syödään yleensä  illallisella alkuruoka ja pääruoka, jonka jälkeen pöytään tuodaan vähintään yksi juusto ja juustojen jälkeen jälkiruoka.  Kansallismuseossa käydessämme lyonilaiset opiskelijat etsivät ruokalasta juustoja ja tulivat minultakin kysymään, että missä ne ovat :).  Olen käynyt vuohenjuustotilalla ja nähnyt prosessin, jolla juustoja valmistetaan. Itse en ole suurin vuohenjuuston ystävä, minusta juusto maistuu tunkkaiselta. Tupu osti kuitenkin aivan ihanaa vuohenjuustoa, joka ei maistunut ollenkaan tyypilliseltä vaan miedolta ja paistois siitä meille siitä alkupalat illan aterialle. Kuvissa alueen juustoja - des fromages.
2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam! Varmasti herkullista.t.pia

Pauska kirjoitti...

Oli kyllä, samoin se pate d'olive oli kiva leivän päällä juuston kera :)