perjantai 16. maaliskuuta 2012

Vanhojen tanssit 2012

Katossa ovat edellisillan ruusukonvan koristeet
Tässä on pitänyt sen verran kiirettä, että tämäkin postaus on  kohta kuukauden myöhässä. Meillä on koululla vanhojen päivänä sellainen perinne, että koulu kahvittaa vanhat ruokalassa aamulla. Kouluun tulevat oppilaat kättelevät vanhat ja sitten ekaluokkalaisille ja yläasteelaisille käydään pitämässä opetustuokioita, jos opettajat sen sallivat. Entisessä koulussani vanhat pitivät perinteisen aamunavauksen.

Koulumme liikunnanopettajat Liseli ja Timo olivat jälleen kerran opettaneet tanssit upeasti yhden kurssin aikana, yksi tanssi opetellaan yhdellä kerralla ja Kikapoosta aloitetaan. Sitä minäkin olen tanssinut ala-asteella. Omassa koulussani vanhojen tanssiperinne alkoi pari vuotta myöhemmin, siskoni on tanssinut, meillä ei mitään tansseja ollut.
Kahvitus aamulla

Meillä on tyttövaltainen koulu ja siksipä monet etsivät parin koulun ulkopuolelta kaveripiiristään, ekaluokan pojista ja sisaruksistaan.  Meillä on myös käsityökurssi, jolla opiskelija voi itse ommella puvun itselleen ja aikojen saatossa onkin tehty satakunta pukua, joita esitellään ohjelman puolivälissä. Käsityönopettajamme Minna kertoo puvun ideasta ja tyylistä. Yleisönä on koko yläkoulu, ekaluokkalaiset sekä ala-aste. Vanhemmille tanssitaan torstai-iltana ja sali on aina tupaten täynnä yleisöä.


Tanssiaisjuhlasta tekee oikean kunnon tanssiaiset koulumme orkesteri, jota musiikinopemme Elina Tikkanen ansiokkaasti johtaa. Ellu on itse tehnyt kivat sovitukset kappaleisiin. Istuin tällä kerralla lavan reunalla ja pääsin kurkkaamaan viulistin olan yli Poloneesin nuotteja.

Mukana on aina poloneesi, valsseja ja amerikkalaisia tansseja kuten Salty Dog Rag ja Lambeth Walk, joka on oma lempparini. Tällä kerralla uutuutena oli tango. Edelweiss soi musiikkina, kun tanssitaan valssia.

 Viimeisenä tanssitaan Tipalan valssi, jonka on säveltänyt musiikkineuvos Paavo Kiiski ja koreografian on tehnyt entinen liikunnanopettaja Ulla Syrjävaara.
Vanhojen tanssi -perinne on ilmeisesti lähtenyt Helsingin norssista -30 -luvulla ja levinnyt sitten siitä koko Suomeen. Tanssien jälkeen on ruokailu ja sitten Lahdessa tanssitaan suurhallilla isot tanssiaiset, jonne tulevat kaikki kaupungin tokaluokkalaiset. Illalla on omat pippalot, joissa ruokaillaan ja pidetään hauskaa. Nykyisin on myös oma risteily, jolle monet osallistuvat. Tytöt ovat kyllä niin kauniita ihanine mekkoineen ja kampauksineen ja pojat komeita mustissa asuissaan kiiltävät kengät jalassa.

 Kuvassa on  oman luokkani Tanja, jonka kauniin puvun on tehnyt hänen äitinsä. Tanjan parina on Martti, joka oli pukeutunut skottilaiseen juhla-asuun eli kilttiin :).




2 kommenttia:

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Oi, tämä skottiasu puhuttelee :) Täytyy sanoa, että nykynuoriso suhtautuu asiaan huomattavasti vakavammin kuin oma ikäpolveni aikanaan. Näin upeita pukuja oli harvalla.

Pauska kirjoitti...

Minustakin se oli mukava erikoisuus mustien pukujen joukossa.