sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Ravintolapäivä 19.5.2012 Stampede Pancake House

Lahdessa asuvat ystävämme Eeva ja John kertoivat muutama kuukausi sitten, että he järjestävät kanadalaistyyppisen ravintolan Ravintolapäivänä. John on kotoisin Edmontonista ja heillä oli perheessään tapana syödä pannukakkuja joka sunnuntaiaamu. Ravintolan nimi oli Stampede Pancake. Nimi-idean John sai Calgaryssä heinäkuussa pidettävästä suuresta rodeotapahtumasta Calgary Stampedestä. Tapahtuman aikana urheiluseurat, kirkot ja yhteisöt paistavat joka aamu pannukakkuja. Suurimmassa tapahtumassa oli 60 000 syöjää ja 400 vapaaehtoista pannarinpaistajaa. Vuosittain yli miljoona ihmistä osallistuu tähän festivaaliin.

John grillin ääressä
Taikinan nesteenä käytetään piimää ja kohotusaineina sekä leivinjauhetta että soodaa. Taikina on paljon paksumpaa kuin tavallinen lettutaikina. Talvella John paistaa pannarit paistinpannulla, kesäisin grillissä, kuten tänään. Pannukakkujen kanssa tarjoiltiin vaahterasiirappia, jota en ollut ennen maistanut. Se sopi erinomaisesti näiden todella maukkaiden ja rapeapintaisten pannukakkujen seuraksi. Tarjolla oli myös mehua tai kahvia ja annos oli erittäin halpa, vain kaksi euroa.Jätimme rahat kippoon, otimme juomat ja Eeva sanoi, että on pöytiintarjoilu. Juttelimme Johnin kanssa samalla, kun hän paistoi pannukakut. John kertoi, että heti aamusta alkaen oli väkeä käynyt tasaisesti. Osa oli tuttuja, mutta paikalle oli tullut ihan tuntemattomiakin ihmisiä jopa kauempaakin. Yksi paikalla ollut pariskunta kertoi tulleensa Vääksystä. He olivat käyneet hirvisopalla ja aikoivat vielä mennä Lahteenkin johonkin ravintolaan maistelemaan herkkuja. Pihalle oli laitettu neljä pöytää ja ne olivat koko ajan täynnä, kun olimme paikalla.
Mahtavanmakuiset ja suuret pannukakut vaahterasiirapin kera
Vuonna 2011 Helsingin kaupungin kulttuuriteko -palkinnon saanut Ravintolapäivä järjestettiin nyt viidennen kerran ja suosio oli entistäkin suurempaa. Päivän aikana kuka tahansa voi perustaa päiväksi ns. pop up -ravintolan ilman mitään lupia.  Monet ravintolat ovat spontaanisti järjestettyjä ja osa tarjoilee lähinnä tutuille ihmisille. Hyvin monet tarjoavat jotain etnistä ruokaa tai esimerkiksi kasvisruokaa. Makeita herkkuja tarjoavia ravintoloita on myös paljon. Netissä on sivusto, jonne voi ilmoittautua ja asiakkailla on mahdollisuus katsoa kartasta, missä ravintolat sijaitsevat. Tosin nettisivut ovat kaatuneet muutaman kerran aiemmilla kerroilla suuren kävijääärän vuoksi. Eilen Hesari laittoi kartan ravintoiloista nettiin, kun sivut kaatuivat.  Luonnollisesti pääkaupunkiseudulla on eniten ravintoloita, mutta tapahtuma kasvaa koko ajan ja tällä kerralla ravintoloita oli monessa maassa eri puolilla maailmaa. Ruoka-annoksilla ei saa mitään suurta voittoa, pääasia on se, että saa omat kulut katetuksi. Suosituimmissa ravintoloissa ruoka oli loppunut jo ensimmäisten tuntien aikana. Onkin todella haastavaa arvioida, miten monta asiakasta käy ja varata ruokatarpeita sen mukaan. Edellisellä kerralla oli aivan hilkulla, etten olisi lähtenyt Iittiin kakkukahvilaan, jossa oli tarjolla monia erilaisia kakkuja.Nam!

Eeva viimeistelee annoksen vaahterasiirapilla
Toivottavasti Eeva ja John osallistuvat seuraavallakin kerralla, jotta pääsemme jälleen maistelemaan näitä upeita kanadalaisia herkkuja :).


23. 5. Tässä se resepti (yksi kuppi on kuulemma 2,4 dl, jos ihan tarkkoja ollaan :) )

2 kuppia jauhoja
2 rkl sokeria
4 rkl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
2  kuppia piimää
4 rkl voisulaa
2  vatkattua kananmunaa
Seoksen pitää olla paksua ja ilmaaa. Älä sekoita liikaa, taikinan pitää olla kokkareista Paista pannulla (valurautapannu on paras) voissa tai öljyssä. Kun pannarit ovat valmiit, ne ovat kevyitä ja kuohkeita ja nousevat vähän pannusta . (Katso kuvaa)

6 kommenttia:

Dahlia kirjoitti...

Oijoi millaisia herkkuja siellä on saatu! Olisikohan mitenkään mahdollista saada tuota reseptiä vai onko se tarkoin varjeltu salaisuus? :)

Pauska kirjoitti...

Kiitos kommentista :). Eeva laittaa sen tulemaan lähipäivinä ja laitan sen sitten tuohon tekstiin.

Lennu kirjoitti...

No niinpä,ihania herkkuja....
Mie tein tänään verilättyjä! Onnistuivat noo jotenkin, taikina olisi saanut olla ohuempi.Mutta siitä huolimatta maistuivat:)

Pauska kirjoitti...

Hui, verilettuja olen viimeksi syönyt yläasteella enkä niistä kauheasti pitänyt. Voi olla, että sulla on niihin parempi resepti :). Mukava kuulla Sinusta Lennu :).

Johanna kirjoitti...

Mahtava juttu :) Meidän kylällä ei kukaan ole vielä uskaltautunut ravintoloitsijaksi, ainakaan minun tietääkseni. Olen kyllä harkinnut josko itse joskus uskaltaisi, tulisitko sitten käymään porkkanasosekeitolla :D

Tulen muuten sinne Lahteen joskus kesäkuussa. Australian-täti on siellä käymässä ja menen tyttöjen kanssa tervehtimään. Suunnitelmissa olisi viettää yö jossain hotellissa, osaatko muuten suositella jotain? Voisi tietysti olla myös joku leirintäalue tai maatilamajoituskin?

Pauska kirjoitti...

No voisin vaikka tullakin keitolle :)

Meillekin mahtuisi, mutta emme ole kotosalla kesäkuussa kun ihan satunnaisesti. Tässä linkki Lahden alueen majoitukseen http://www.lahdenseutu.net/fi/vapaa-ajan_matkailu/majoitus/hotellit/?id=220. Me olemme majoittaneet ulkomaalaisia opettajia tuonne huoneistohotelliin,joka on suhtedullinen. Omenahotelli on myös edullisimmasta päästä, muista ei ole kokemusta.