tiistai 12. kesäkuuta 2012

Ministerien kyselytunnilla Suomussalmi osa 38

Merja Kyllönen, Raimo Piiroinen ja Krista Kiuru
Alvarin salissa Suomussalmella pidettiin tänään ministerien kyselytunti. Porilainen asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru sekä suomussalmelainen liikenneministeri Merja Kyllönen olivat saapuneet kuntalaisten tentattavaksi. Krista oli lähtenyt eilen illalla kotoaan valtuuston jälkeen puoli yhdeltätoista Helsinkiin ja aamukoneella Kajaaniin. Molemmat ministerit tutustuivat Kaisanetin toimintaan ja tapasivat kajaanilaisia poliitikkoja. Suomussalmella he tapasivat uuden kunnanjohtajan Asta Tolosen ja kunnan väkeä ja kävivät Jumaliskylällä tutustumassa valokuituasennukseen.

Tilaisuuteen oli saapunut puolisen salia ihmisiä. Ministereille oli varattu pöytä ja tuoli sekä mikrofoni. Kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen johti tilaisuutta ja antoi puheenvuoroja. Väki esitti kysymyksiä mm. Espanjan tukemisesta, kilometrikorvauksista, vuokra-asuntojen määrästä sekä  valokuituverkostoon liittymisen hinnasta, joka on kieltämättä huikean kallis (reilut 4000 euroa). Yhtä rouvaa askarrutti VR:n nettilippu-uudistus. Meille selitettiin Suomen Kreikalle antamista vakuuksista se, että suomalainen veronmaksaja ei maksa senttiäkään, vaan valtio ottaa lainaa ja haluaa tälle lainalle vakuudet. Itselleni jäi se tunne, että lehdistö kääntelee ja vääntelee asioita, molemmat ministerit osasivat selittää käytänteitä ja asioita niin, että ne ymmärsi ja monista asioista minulla oli aivan erilainen kuva. Sekä Merja että Krista olivat hyvin sujuvasanaisia ja kohteliaita ja saivat kysymyksistä hyvin kiinni. Molemmat olivat säilyttäneet murteesa, mikä minusta on aina hyvä juttu. Itse mietin muutaman kerran, että missä se kysymys oikein olikaan :).Keräsin jonkun aikaa rohkeutta ja päätin esittää kysymyksen itselleni tärkeästä asiasta, olin illan viimeinen kysyjä. Aika alkoi olla vähissä, joten sanottuani nimeni kysyin yksinkertaisesti, mitä homekouluille tehdään? Asia olisi kuulunut opetusministeri Gustafssonille, mutta sain silti opettajanakin toimineelta Kristalta ystävällisen vastauksen, että ikävä kyllä rahaa ei ole eikä mitään voida toistaiseksi tehdä.  Monessa muussakin asiassa rahanpuute oli suurin ongelma. Olin äärimmäisen hämmästynyt, kun poislähtiessä Krista Kiuru tuli kättelemään ja sanoi nimensä. Kerroin olevani kesäasukas ja opettaja ja huolissani monien kollegoiden sekä lasten puolesta. Molemmat olivat täysin samaa mieltä, mutta kun ei ole rahaa rakentaa uutta huonon tilalle, niin sitä ei voi mitään. Toivottavasti tämäkin tilanne pikku hiljaa parantuisi. Lahdessa ainakin pistetään Liipola maan tasalle ja rakennetaan uusi koulu tilalle.

Kyselytunti oli oikein kiva ja oli vielä mukavaa, kun Ulla ja Antti tulivat istumaan samaan penkkiin. On kyllä hienoa, että ministereillä on aikaa meille tavallisille ihmisille, tuli oikeasti tunne, että meistä välitetään. Ministerin täytyy hallita hurjasti asioita ja monesti olenkin miettinyt telkkarista kyselytuntia katsellessani, että miten heiltä tulee vastaus asiaan kuin asiaan salamannopeasti. Yöunet jäävät vähiin tuossa ammatissa ja matkustaa saa paljon. Molemmat olivat oikein mukavantuntuisia ja taatusti naisia paikallaan!6 kommenttia:

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Sattuipa hyvät ministerit! Sen vähän mitä olen heitä nähnyt ja kuullut (siis netin välityksellä), niin nämä olisivat juuri ne kaksi mieluisinta joita menisin kuuntelemaan. Suorasanaisia, selkeitä, ajattelevia. Haluavat tarttua toimeen ja tehdä jotain ihan oikeasti.

Homekoulut on huonompi juttu. Ymmärrän kyllä huolesi. Mua huolestuttaa se, kun tuntuu että verot Suomessa vain nousevat ja rahat käyvät aina vain tiukemmalle. Vai olenko mä nyt ihan väärässä.

Pauska kirjoitti...

Saman vaikutelman heistä sai tilaisuudessakin. Muutaman tunnin yöunien jälkeen paahtoivat pitkän päivän ja silti jaksoivat olla ystävällisiä ja kiinnostuneita. Moni kollega on ollut homekoulussa ja ei se kivaa ole, joillakin on terveyskin mennyt. Kyllähän sitä veroilla saadaan paljon hyvää aikaan ja mielelläni minä niitä maksan. Saapahan terveydenhuollon, koulutuksen ja monta muutakin asiaa edullisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin allekirjoitan huolesi koskien homekouluja, joissa lapset ja opettajat joutuvat työskentelemään ja näin vaarantaen terveytensä.OLisinpa ollut itse paikalla kun asuntoministeri Kiurulta olisin voinut suoraan kysyä asiasta, jonka kanssa uskon muidenkin yksinasuvien/työssäkävien painiskelevan. Huolenaiheeni liittyy vuokralla asumiseen. Tuntuu siltä, että meidät yksinasuvat/työssäkäyvät ihmiset ovat väliinputoajia tässä yhteiskunnassa. Yksinasuvat ihmiset maksavat kaikesta TUPLASTI ja kalleimman jälkeen ja kaikki YHDESTÄ palkkatulosta!Itse maksan n.738e/kk vuokraa. Asumismenot nielee liki puolet käteen jäävästä nettopalkasta. Kun maksetaan lisiä, niin niille on jo käyttötarkoitus etukäteen tiedossa. Ei tarvitse olla matemaatikko ymmärtääkseen, että kun vuokramenoihin lisätään muuta pakolliset laskut mm.energia-,tv-maksu,kännykkä-,nettiliittymä-,tk-maksut yms. ja ruokakulut n. 240e/kk niin eipä jää enää varaa muuhun. Uusi sänkykin pitäisi ostaa, mutta mistä rahat siihen? Olisihan se mukavaa käydä välillä kampaajalla ja ostaa joku uusi vaate. Ei ole mitään järkeä asua neliöitä, kun ei ole enää varaa muuhun. Hae asumistukea..? Olen kokeillut jo. Kela tuijottaa bruttotuloihin ja niiden perusteella en ole oikeutettu asumistukeen-mikä on aivan järjetöntä! Mulle on ehdotettu, että ota asuntolainaa. Ei ole enää järkeä ottaa sellaista. Miksi siihen tulisi arvonsiirtoveroja päälle, entä kuka maksaa jos sairastun vakavasti..?Ei ole lapsiakaan kenelle jättää asuntoa. Muutenkin eletään epävarmoja aikoja. Ehdotankin, että työssäkäyviä/yksinasuvia olisi KORKEA aika alkaa huomioimaan esim. verotuksessa eli heitä tulisi verottaa muita kevyemmin. Nimim. Maksajan rooliin kyllästynyt

Pauska kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, Sinulla on kyllä huikean kallis vuokra. Itse asiassa Kiuru sanoi, että ollaan rakentamassa 3500 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Aiemmin niitä on kuulemma rakennettu huomattavasti vähemmän, lukua en nyt muista. Esim. Helsingissä on kaupungin sisällä niin älytön systeemi mm. tonteissa, että ei mitään rajaa. Tällaiset asiat nostavat hintoja ja vaikeuttavat rakentamista. Oma ajatukseni on se, että myymme asuntomme siinä vaiheessa, kun jäämme eläkkeelle ja elelemme sitten niillä rahoilla :). Mies haluaisi kovasti talviksi etelän lämpöön ja kesiksi sitten Suomeen.
Otapa ministeriin vaikka sähköpostilla yhteyttä tai katso, milloin hän pitää yleisötilaisuuden lähellä kotipaikkakuntaasi.
Tsemppiä Sinulle ja muille samassa tilanteessa oleville.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos. Eikö olekin kallis vuokra.. Olen itsekin kuullut julkisuudessa asuntoministeri Krista Kiurun puhuvan, että ollaan rakentamassa kohtuuhintaisia asuntoja pieni- ja keskituloisille. Joo..olen tänään ottanut yhteyttä asuntoministeri Kiuruun tämän asian tiimoilta. Peräänkuulutankin meidän yksinasuvien/työssäkäyvien/lapsettomien etenkin naisten oikeuksia tässä yhteiskunnassa..? Velvollisuuksia meillä kyllä tuntuu riittävän. Saa nähdä vastaako asuntoministeri ja/tai avustajansa asuntoministerin psta lähettämääni sähköpostiin. Tiedän että en ole ainoa jolla laillani sama tilanne. T: Seija B.

Pauska kirjoitti...

Toivottavasti saat vastauksen. Jos liikut kotiseudulla kesällä, niin nähhään :)