keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Suomussalmi osa 37 eläinlääkäri Marko Bogdanoffin vastaanotolla

Kipeä revennyt kynsi
Skoti hyppäsi muutama päivä sitten sänkyyn ja ulahti tuskaisasti, sen  etujalan kynsi katkesi. Kysäisin tuttavaeläinlääkäriltä ohjeita ja yleensä kynsi ei kuulemma vaadi mitään erityistoimenpiteitä, joten annoin kipulääkettä ja jäin seuraamaan tilannetta. Eilen illalla saavuttuamme seitsemän tunnin ajon jälkeen Suomussalmelle huomasin, että Skoti nuoli käpälää ja oli varmaan nuollut sitä matkankin aikana, joten päätin viedä sen heti aamulla eläinlääkäriin. Yötä vasten annoin kipulääkkeen.
Kynsi poistettu, ydin näkyvissä
Suomussalmella on ollut kunnaneläinlääkärinä jo parisenkymmentä vuotta Marko Bodgdanoff, jolla on tilava sekä erittäin hyvin varusteltu vastaanotto. Tuotantoeläimiä kuten lehmiä, vasikoita ja lampaita kunnassa on paljon, jopa yksi sikalakin, mutta pienläimiä hoidetaan yhtälailla. Vastaanotolla pystytään tutkimaan itse verinäytteet, tekemään monenlaisia leikkauksia kuten sterilointeja ja kastraatioita, poistamaan kasvaimia sekä anaalirauhasia ja tekemään keisarinleikkauksia. On myös mahdollista ottaa röngenkuvat sekä ultrata ja poistaa hammaskivi. Laserterapiaakin pystytään antamaan esimerkiksi nivelrikkoon. Vertailun vuoksi Nastolan kunnaneläinlääkärillä käydessäni vuosia sitten koiran ongelmasynnytyksessä siellä ei edes ollut ultraa puhumattakaan siitä, että olisi voinut tehdä tarvittavan keisarinleikkauksen liian isokokoisen pennun takia, joka ei mahtunut syntymään. Eläinlääkärillä on selkeä halu pystyä palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin, ettei tarvitsisi lähteä Ouluun tai Kajaaniin saakka.

Poistettu kynsi
Menin vastaanotolle heti kahdeksalta ja siellä ei ollut muita asiakkaita. Skoti punnittiin ja  rauhoitettiin pistoksella ja sitten odoteltiin, että se vaipui unten maille. Tämän jälkeen jalka puudutettiin useammalla piikillä. Kynsi napattiin pois ja aihio puhdistettiin, karvat leikattiin siistiksi ja se sai antibioottia sekä kipulääkettä. Sen muutkin kynnet leikattiin ja niiden päät poltettiin, ettei sama vahinko toistuisi. Eläintenhoitaja Virpi Horsma sitoi tassun ja näytti minulle samalla, miten tassun sidon seuraavan viikon ajan joka päivä. Tassu ei saa kastua ja risukoita pitää välttää, sillä risuun osuessaan kynsi on todella kipeä. Päätin  myös poistattaa hammaskiven, jota oli kertynyt etenkin kulmahampaisiin, kun Skoti nyt oli rauhoitettu. Edellisellä kerralla Skoti sai kaksi lisärauhoituspiikkiä, koska se ei millään meinannut vaipua unten maille. Se vaikutti rauhoittuneelta, mutta kun poran ääni kuului, niin sen pää nousi välittömästi. Nyt se oli niin syvässä unessa, että homma hoitui nopeasti.

Virpi, joka on Suomussalmelta kotoisin, poisti hammaskiven. Skoti astettiin pöydälle niin, että pää oli alempana. Porantapaisesta laitteesta tuli vettä, joka valui suusta ulos allaolevaan telineeseen. Tätä ennen suu avattiin kuvassa näkyvällä laitteella. Juttelimme siinä, miten hyvä onni hänellä on käynyt, sillä Kainuussa on vain neljä kunnallista eläintenhoitajaa ja Kajaanissa jokunen yksityinen ja töitä löytyi kotipaikkakunnalta. Keväällä varmistin sähköpostilla, että saan maksavikaiselle koiralleni RC:n hepaticia ja sitä on kuulemma aina varastossa ja jos ei ole, niin sitä tilataan, joten sekin puoli on hoidossa. Pieneläinpuoli on Suomussalmella loistavasti järjestetty, sillä terveyskeskuksen lähellä sijaitsevalle vastaanotolle pääsee ilman ajanvarausta joka arkiaamu klo 8-9 sekä iltapäivisin neljästi viikossa, kun on kyse pienistä toimenpiteistä kuten rokotuksista. Suurempia juttuja varten varataan aika. Olemme vuosien saatossa hoidattaneet silmätulehduksen, selvitelleet, onko koira tiineenä ja monta muuta pientä asiaa. Palvelu on aina ollut äärimmäisen ystävällistä ja nopeaa ja hyvin asiantuntevaa. Monissa syrjäisemmissä kunnissa on ongelmana se, ettei kuntaan millään tahdota saada pätevää akateemista väkeä etenkään terveydenhoitoalalle, siksi arvostakin kovasti sitä, että Suomussalmella on hyvä ja asialle omistautunut eläinlääkäri ja eläintenhoitaja. Eläinlääkäri on käytännössä aina töissä isoissa kunnissa eikä mitään varsinaista työaikaa ole. Puhelimella saa kiinni hätätapauksessa. Kainuu on jaettu useampaan päivystysalueeseen ja viikonloppuisin saattaa joutua lähtemään etemmäksi. Viime kesänä Nelli sai kohtutulehduksen viikonloppuna ja päivystys oli Paltamossa, jossa oli edelliseltä joululta tuttu Hanne sijaistamassa. Koira saatiin lääkkeillä kuntoon ja se porskuttelee yhä ilonamme.

Marko käy muistaakseni kerran vuodessa syrjäkylillä ja koiranomistajat voivat tällöin tuoda koiransa rokotettavaksi, mikä on myöskin hieno palvelu. Hän myös osallistuu aktiivisesti esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin ja lahjoittaa palkintoja.

 Ai niin, klinkkamaksu on vain seitsemän euroa, joskus olen maksanut yli kolminkertaisen hinnan.


Kiitokset Markolle ja Virpille hyvästä palvelusta!

Skoti kiittää kommentoijia toipumistoivotuksista!11 kommenttia:

hanna kirjoitti...

Voi Skoti raukkaa. Munki koiralla meni kynsi joku vuos sitten ja valitettavasti huomasin sen liian myöhään ja kerkes tulehtumaanki, mutta eläinlääkäriin vaan ja lääkettä napaan, kyllähän se parani mutta aika hitaasti. Paranemisia. :)

Petra Pauliina kirjoitti...

Voi toista! :( Mutta upeaa palvelua eläinlääkäriltä ja hoitajalta! Ihanaa, että saitte kynnen kuntoon ja samalla vielä hammaskivet veks. Olisipa tuollaisia klinikoita ja eläinlääkäreitä joka kunnassa...

Pauska kirjoitti...

Tämä oli myös aika hilkulla, eläin osaa peittää kipunsa niin hyvin. Kiitos toivotuksista, kyllä tässä taitaa useampi viikko mennä.

Pauska kirjoitti...

Ihmeen hyvin se on tänään pärjäillyt, yritti tällätä itteään useammankin puun viereen pissilenkillä ennen kuin sai jalkaa nostetuksi :). Palvelu oli kyllä erinomaista.

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Toivon Skotille hyvää vointia. Voi toista. Meillä on muuten täällä lapsi, joka haluaa enemmän kuin mitään muuta olla eläinlääkäri. Onpa upeaa tekniikkaa!

hanna kirjoitti...

Joo meillä meni joku puolvuotta ja kyllä koirat osaa peittää kivun erittäin hyvin oli vielä aika nuorikin eli ei oltu vielä ihan opittu ymmärtämään toisiamme. Hyvä että meni teillä hammaskiven poisto samaan syssyyn. Vielä kerran paranemisia!

Pauska kirjoitti...

Kiitos, Skoti jo heiluttelee häntäänsä. Eläinlääkärin ammatti on hieno ja arvostettava. Kannusta vain opiskelemaan matemaattisia aineita :)

Pauska kirjoitti...

Kiitos, lisäsin Skotin kuvan, kun mieheni avitti, miten saan resurssienhallinnan kautta kuvan lisättyä. En vielä ihan ymmärrä tätä uuttä käyttöjärjestelmää :).

Hanna kirjoitti...

Jep tietokoneet on ihan käsittämättömiä vempeleitä, kaikki sanoo et ne tietää kaiken mut joskus tntuu et ne ei tiiä mitää.

Anonyymi kirjoitti...

moi osaisko joku vastaa paljon koiran kynnenleikkuu maksaa tääl suomussalmen eläinlääkäris

Pauska kirjoitti...

Saat vastauksen suoraan klinikalta :) Riippunee siitä, tarvitseeko rauhoittaa ja millainen tapaus koira on?