keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Muista ottaa hetki itsellesi - rentoutus

Työkiireiden keskellä muista ottaa hetki itsellesi, rentoutua stressin ja kiireen keskellä.
Viime viikot ovat olleet kiireiset, töiden lisäksi ei ihmeitä ehdi. Ei ole edes ehtinyt liikkua, koiralenkit ovat ainoa liikunta useampaan viikkoon ja mies on hoitanut niistäkin suurimman osan.

Aloin pyynnöstä hoitaa vuoden alussa Kielitivoli-aluekoordinaattorin tointa oman opetustoimeni ohella ja olen järjestänyt kieltenopettajille koulutust. Marraskuun lopussa Lahdessa pidetään iso tapahtuma, joka toivottavasti saa myös valtakunnallista näkyvyyttä ja sen järjestämisessä on ollut tekemistä todella paljon. Lähes joka päivä olen tehnyt todella pitkiä ja stressaaviakin työpäiviä ja olenkin kaivanut vanhan konstin muistini lokeroista eli rentoutuksen.

Jo lukioaikoina käytin kirjastosta lainaamiani rentoutuskasetteja apuna stressin hallinnassa. Monella stressi vaikuttaa uneen ja sen laatuun. Rentoutuminen on hyvä keino saada unenpäästä kiinni. Alussa menee hetki, ennen kuin tekniikan oppii, sillä ajatukset kiertävät kehää ja olo on kuin hamsterilla juoksupyörässä, kun aivot käyvät kierroksilla.

Rentoutuslevyjä on monenlaisia. Itse käytän mieheni kotistudiossaan muokkaamaa, jossa on rauhallinen klassinen musiikki taustalla ja tarpeeksi pitkät tauot ja toistoakin. Lähes kaikki rentoutukset loppuvat siihen, että ihminen herätetään rentoudesta. Tällä levyllä palauttamisvaihe on jätetty pois ja saan suosiolla jäädä ihanaan rentoon olotilaan. Tosin useimmiten ehdin kyllä nukahtaa, ennen kuin lukija ehtii loppuun saakka. Kun joskus harrastin rentoutusta hyvinkin paljon, opin rentouttamaan itseni nopeasti. Hengityksen tasaaminen on tärkeää. Aivot pitää nollata, jotta keho alkaa rentoutua kunnolla. Ennätykseni on se, että viimeinen kuulemani on polvien rentouttaminen. Sitä ennen on käyty läpi jalkapohjat ja nilkat ja nauha on ollut päällä reilun minuutin. Rentoutumisen voi siis oppia tekemään nopeastikin. Koulussamme teetätän abien viimeisellä kurssilla yhden parinkymmenen minuutin rentoutusharjoituksen, jos siitä vaikka jollekin olisi apua stressinhallinnassa.

Netistä voi tilata monenlaisia rentoutuslevyjä ja kirjastossa niitä oli ainakin ennen vanhaan laajat valikoimat.

Toinen minua rentouttava asia liikunnan lisäksi on luonto. Esimerkiksi tätä kainuulaista maisemaa katsoessa sielu lepää oikein kunnolla!

Eläimet osaavat luonnostaan rentoutumisen taidon jo ihan pieninäkin :)
6 kommenttia:

Dahlia kirjoitti...

Puhut asiaa! Rentoutuminen on tärkeä muistaa jokaisen ja sille pitäisi järjestää aikaa. En tiedä rentoutanko niinkään kehoani kuin rentoutan mieltäni kävelylenkeillä ja toisaalta itse tekemällä. Ostin juuri eilen joulukorttiaineksia (vuoden harvinaisia askarteluja ovat itse tekemäni kortit), käsillä tekeminen on rentouttava, vaikka siinä välillä tuotteet lentävät seinään niin ei se kyllä stressaa :)

Lennu kirjoitti...

Tuo on niin totta!
Meidän pitäisi oikeasti muistaa renotutua ja heittäytyä välillä:)
Onneksi itsellä on ruuhkavuodet takana,joten ei tarvitse niin "suoriutua" enää.
Parhaiten rentoudun luonnossa sekä kotitöitä tehden:D
Joskus pelkkä oleilu ritttää.

Pauska kirjoitti...

Eri ihmiset rentoutuvat eri tavalla ja tässä tuli pari hyvää vinkkiä :)

Meillä on tänä vuonna tarkoitus ystävän kanssa tehdä kananmunakennoista takkasytykkeitä. Olen kerännyt kennoja jo koko vuoden. Joulukortteja tein joskus itsekin, olemme vuosikausia jo lähettäneet korttina pienen kertomuksen kuluneesta vuodesta ja sen tärkeimmistä tapahtumista, joten enää en askartele niiden parissa sen ihmeemmin. :)

Pauska kirjoitti...

Luonto on minullekin aina ollut tärkeä. Metsälenkin teen useamman kerran viikossa. Täällä päin maisemat vain eivät ole niin nättejä kuin pohjoisemmassa.

Johanna kirjoitti...

Hei piiitkästä aikaa :)
Hyvään aiheeseen tartuit ja asiasta muistutit... Minähän periaatteessa saan tai voin rentoutua. Elämä on tässä kotona ja voin järjestää päivän kulun kuten haluan. Mutta, ja iso mutta on, että järjestän kaikenmaailman vapaaehtoistöitä ja systeemeitä itselleni jatkuvasti enempi kuin tarpeeksi.
Aina mietin että kunhan nämä saan kunnialla pakettiin, en enää aloita uutta. En vaan tiedä milloin elämässä tulee se hetki kun kaikki on valmista :D

Voimia sinulle omiin projekteihisi :) Sytytetään tänään kynttilä kun illalla pimenee ja muistetaan molemmat hengittää hetki. Tai huomenna viimeistään kun on perjantai...

Pauska kirjoitti...

Hei Johanna, länge sen sist!
Koita järjestellä projektisi niin, että välillä pidät niistä luovaa taukoa :)
Kiitos, marraskuun 28. helpottaa, siitä olen ihan varma :). Käytiin äsken syksyisessä metsässä koirien kanssa ja eikös Miila löytänyt sitä ihteään ja hieroi kaulansa perusteellisesti :). Siihen meni sekin rentoutushetki ;).

Huomenna onkin huippupäivä, sillä illalla El Toroon ystävien kanssa syömään ja sen jälkeen The Rasmuksen konserttiin, josta ruotsinkirjan kappaleen "Vilken energi!" mukaan ei energiaa puutu, jospas siitä sitä saisi itselleenkin :)