torstai 17. tammikuuta 2013

Snookeria pelaamassa

Ostin Grouponista syksyllä biljarditarjouksen ja kävimme mieheni kanssa kaksi kertaa piiiiiiitkästä aikaa kokeilemassa snookerin pelaamista. Lahdessa kävimme kerran kokeilemassa viitisentoista vuotta sitten, mutta siinä paikassa sai silloin polttaa tupakkaa ja sen hajua emme kestäneet lainkaan, joten se sitten jäi siihen. Ylivieskassa asuessamme kävimme useastikin pelaamassa ihan kahdestaan. Useasti kävimme myös Iisalmessa vieraillessa veljeni ja kavereitten kanssa pelaamassa.


Kasipalloa olemme myös muutaman kerran pelanneet, mutta tykkään enempi snookerista. Pelissä lyödään valkoisella pallolla punaisia yhden pisteen arvoisia väripalloja sekä erivärisiä pistepalloja, joista saa kahdesta seitsemään pistettä pallon väristä riippuen. Jokaisen pussitetun punaisen pallon jälkeen on lyötävä väripalloa, joiden värit ovat keltainen, vihreä, ruskea, sininen, pinkki ja musta. Itse termi snooker tarkoittaa sitä, että pelaajalla ei ole suoraa lyöntilinjaa siihen palloon, johon hänen pitää osua, vaan hänen on lyötävä sitä esimerkiksi vallin kautta.
Yksi lyöntivuoro on nimeltään breikki ja yhden breikin maksimipisteet ovat 147.
 Pienesti säännöt olivat hieman hakusassa ja väripallojen asettelukin oli vähän unohtunut, mutta salinpitäjältä saimme onneksi hyviä neuvoja.Jos pelaaja tekee virheen, kuten lyö valkoisen lyöntipallon pussiin tai ei osu lyötävään palloon, vastustaja saa neljä pistettä.

Pistelaskutaulukko: miehelläni 76 ja minulla 33 pistettä


Joskus pallo on niin pahassa paikassa, että avuksi tarvitaan ns. resti eli kuvassa näkyvä kepukka, jonka avulla on helpompi tähdätä palloon, kun käsi ei siihen yllä.

Biljardi on kiva peli ja pikku hiljaa sitä oppii leikkauksia ja muita hienouksia. Itse olen vielä aika lailla alkeistasolla teemana "yritä osua palloon" :). Katson aika paljon peliä telkkarista, MM-kisat ja suuret turnaukset näytetään urheilukanavilla. Stephen Hendry,  John Higgins, Ali Carter ja tietty Ronnie O'Sullivan ovat suosikkipelaajiani.
Ei kommentteja: