sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Lapsuusmaisemissa Iisalmessa

Hiihtolomalla poikkesimme menomatkalla katselemaan lapsuusmaisemiani.
Iisalmen ohitse rakennettiin parikymmentä vuotta sitten ohitustie, joka vei turistit kotikaupungistani. Kun kaupunkiin tullaan etelästä, niin Virran sillalta näkyy siluetti, jossa on oikealla uusi kirkko sekä vasemmalla punatiilinen vesitorni.
Monelle rakas koivukuja - Euroopan pisin - piti kaataa ja tilalle istutettiin uusia koivuja.
 Vasemmalla oli Anni Kauppisen vaatekauppa, jonka vieressä oli grillikioski ja toinen vaatekauppa, jossa oli liukuportaat! Sen kaupan, jonka nimeä valitettavasti en enää muista, näyteikkunassa oli joka joulu liikkuva joulupukki, jota menimme katsomaan. Se oli elämys pienelle lapselle.

Korttelirallia ajettiin tätä Pohjolankatua pitkin. Muistan inhonneeni autokoulussa tätä, sillä silloin ei ollut liikennevaloja ja tuohon puiston kohdalla olevaan katukaistaleeseen mahtui nippa nappa kaksi autoa ja piti ottaa huomioon suojatien viereen pysähtyneet ym. Tuon mäen päällä ollut risteys oli todellinen inhokkini, jota välttelin vielä senkin jälkeen, kun olin kortin saanut.


Sininen rakennus on nuorisotalo, jossa kävin lapsena balettitunneilla.

Tässä on kuva kotitiestäni. Asuimme opettajien asuntolassa, siihen aikaan kunnilla oli sellaiset ja taustalla näkyy ala-asteeni Kirkonsalmen koulu ja kirjasto, jossa kävin monta kertaa viikossa. En tiedä, mikä tuo vasemmalla oleva rakennus on, sitä ei ollut, kun tässä asuimme. Tie oli myös pistetty umpeen ja talon seiniä maalattu ältsyllä vaaleanpunaisella. No ei ne lapsuudenaikaiset seinäni olleet kovin kauniinväriset nekään....Koulun seiniin oli laitettu samaa äklöä väriä. Noissa pylväissä leikimme pylväshippaa. Olisipa mahtavaa, jos saisimme luokkakokouksen kasaan elokuussa ja pääsisimme käymään koulullakin sisällä. Siellä näyttää olevan ainakin yksi tuttu opena, joten uskoisin vierailun olevan mahdollisen myös viikonloppuna.Takana olevassa valkeassa koulussa meillä oli ainakin enkun ja musiikin tunnit ja isäni oli sen koulun rehtorina siihen asti, kunnes peruskoulu ja yläaste tulivat.


Tällä talomme päädyssä olevalla kentällä pelasimme pesistä iltaisin ja sitten leikimme lamppuskia, mustaa miestä, purkkia ja monta muuta peliä kuten lapsilla siihen aikaan oli tapana. Meijän kylällä asui paljon lapsia ja me leikimme tosi paljon yhdessä kaikenlaisia leikkejä. Pesäpallosta tuli ykkössuosikki, sitä pelasimme joka ilta puoli seitsemän siihen saakka, kunnes tuli pimeää. Joskus pelasimme lentopalloa ja talvella jääpalloa. Meillä oli tosi vahva kaverihenki, nuoremmat saivat tulla mukaan eivätkä he palaneet pesiksessä, vaan saivat lyödä ja juosta vanhempien rinnalla. Ulkovuorossa he olivat monesti takakentällä, ettei vain pallo olisi tullut päähän tms.
Kaipaan noita aikoja ja sitä upeaa henkeä, joka meillä oli ja tarkoituksenani onkin saada mahdollisimman moni tuosta porukasta kutsutuksi viisikymppisilleni muutaman vuoden päästä :).

Myöhemmin pelit siirtyivät koulun kentälle, jonne nyt on näemmä rakennettu kaikenlaisia härveleitä.
Olipa mukavaa tehdä pikakierros Kirkonsalmella :).

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tere Pauska!

Olipa mukavia muisteluja. Tuttuja maisemia hieman muuttuneina. Ja kyllä ne pesispelit olivat kovia taistoja, sitä pelattiin tosi paljon.

Kevättä ja Akille terkkui!

Olli

Pauska kirjoitti...

Aki kiittää ja laittaa terveiset teille kaikille:). Muistatko, kun oltiin vesirokossa ja meijän äiti välillä sinuakin hoitamassa? Anna-Liisalla oli aina ihania tarjottavia ja silloin piettiin monia juhlia, joissa mekin saimme olla mukana. Pesistaidot on tallells yhä, kävin kesällä lyömässä ja ensin tuli pari hutia ja sitten osuinkin jokikisellä lyönnillä. Voi niitä aikoja, meillä oli hieno porukka!

Minna Kyllönen kirjoitti...

Hyvä Pauska! Kivaa tarinointia. Heti tuli mukavia muistoja lapsuudesta. Sieltähän ne koulun kentältä minunkin pesispelit alkoivat. Yli 20 vuotta tuli pelailtua kaikilla sarjatasoilla ja monessa muussakin hommassa pesiksen parissa. Purkikset, lamppuski, ajoski, jäkispelit Ahjolan kentällä, pihapelit meidän kerrostalon pihalla, mäkihyppykisat naapurin poikien kanssa jne. Aina oltiin pihalla ja liikuttiin! Ei ollut tietsikoita, videoita eikä muutakaan sisäviihdettä.
t. Minna

Pauska kirjoitti...

Kiitos Minna :). Aattele, että kaks meistä pelas SM-sarjassa ja useampikin muissa sarjoissa ja suurimmasta osasta taisi vielä tulla isona maistereitakin :). Ne oli kivoja aikoja :)

Anonyymi kirjoitti...

Joo, pelattiin melkein joka ilta, satoi tai paistoi.
Mikko.

Pauska kirjoitti...

Niin pelattiin. Talvi -84 oli sikakylmä, yli neljäkymmentä miinusta melkein koko ajan. Muistan elävästi, että menimme Hiekkuriin pelaamaan jääpalloa, kun lämpötila laski - 28 asteeseen! Välillä piti käydä lämmittelemässä. Kyllä myö oltiin hurjia :)