lauantai 9. marraskuuta 2013

Sinä vuonna kun synnyin...

Sain Ullalta haasteen kertoa tapahtumia siltä vuodelta, jona synnyin ja tässäpä niistä Wikipedia-kooste.

Tammikuussa Indira Gandhi valittiin Intian pääministeriksi ja Unkarissa oli mielenosoituksia ruoan hinnan vuoksi. Italian pääministeri Aldo Moro erosi (tämän otin listalle siksi, että  pikkuveljeni kutsumanimi Mauro on väännös Aldo Morosta, johon päädyttiin Aldo Thomasinin kautta :D).  Helmikuussa oli sotilasvallankaappauksia vähän siellä sun täällä. Pikallinen ikävä tapahtuma oli se, kun Hennalan varuskunnasta karannut Kalevi Johannes Rissanen ampui  konepistoolilla häntä pidättämään tulleen konstaapeli Reijo Harjunpään. Poliisi pidätti Rissasen Helsingin keskustassa konepistoolein käydyn tulitaistelun päätteeksi. Maaliskuussa John Lennon  sanoi  The Beatlesin olevan suositumpi kuin Jeesus aiheuttaen närää  Yhdysvalloissa, mikä sinänsä ei ole mikään ihme moisen lausuman jälkeen. Paavi ja Canterburyn arkkipiispa tapasivat  Roomassa. Tämä oli ensimmäinen virallinen tapaaminen kirkkojen välillä 400 vuoteen. Kirkolliset uutiset jatkuivat huhtikuussa, jolloin puolestaan Paavi  Paavali VI ja Neuvostoliiton päämies Andrei Gromyko tapasivat Vatikaanissa. Tämä oli ensimmäinen Katolisen kirkon ja Neuvostoliiton edustajien tapaaminen.

 Kotimaassa Suomen Kumitehdas Oy ja Suomen Kaapelitehdas Oy päättivät yhtyä  Oy Nokia AB:ksi. Syntymäkuussani toukokuussa  kiinalainen Mao Zedong  julkaisi 23 kohdan ohjelman, mikä merkitsi Kiinan kulttuurivallankumouksen alkua ja Kreikassa sattui rengasmainen auringonpimennys, joka näkyi Suomessa  osittaisena. Suomessa oli keväällä eduskuntavaalit, vasemmisto pääsi valtaan ja Rafael Paasion hallitus aloitti työnsä. Edellinen pääministeri Johannes Virolainen valittiin Paasion tilalle eduskunnan puhemieheksi.

Kuuban Fidel Castro julisti maahan sotatilan Yhdysvaltain hyökkäyksen varalta ja Suomessa juhlittiin 100-vuotiasta kansakoululaitosta. Yhdysvaltain ulkoministeri Dean Rusk vieraili Suomessa  ja Helsingissä järjestettiin vierailun aikana suuri mielenosoitus Vietnamin sotaa vastaan, joka siis oli käynnissä.

Tuona vuonna urheilurintamalla  Suomi voitti Ruotsin jalkapallomaaottelussa Olympiastadionilla 1-0, mikä on Suomen toistaiseksi viimeinen voitto Ruotsista, heja Finland! SVUL:n ja TUL:n päättävät elimet hyväksyivät sopimuksen liittojen välisestä avoimesta kilpailutoiminnasta, mikä merkitsi lähes 50 vuotta kestäneen suomalaisen urheilun kahtiajakoisuuden päättymistä. Englanti voitti jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelussa Lontoossa Länsi-Saksan 4-2. Vimpelin Veto ja Kouvolan Pallonlyöjät päätyivät tasapisteisiin sarjan kärjessä. Vimpeli suostui uusintaottelun järjestämiseen Kouvolassa, kun seuralle luvattiin 60 % pääsylipputuloista. Runkosarjan 4–19 vierasvoitto antoi hyvät pohjat, eikä finaalissakaan näyttänyt pahalta vielä seitsemän vuoroparin jälkeen (3–5). Mutta kuten pesäpallossa niin usein käy – lopussa kotijoukkue nousi rinnalle ja ohi vieden Suomen mestaruuden. Kouvolan kotipelien yleisökeskiarvo 2 785 oli lähes kaksinkertainen koko sarjan keskiarvoon verrattuna. Lukuun ei sisälly uusintaottelun katsojamäärä. Sotkamon Jymy putosi mestaruussarjasta.

 Ranskan presidentti Charles de Gaulle saapui kymmenen päivän vierailulle Neuvostoliittoon. Hän kävi muun muassa Baikonurin avaruuskeskuksessa ensimmäisenä länsimaisena valtionpäämiehenä.
 Ranska erosi virallisesti NATOsta. Uusi Kiina -uutistoimisto ilmoitti, että Kiinan 73-vuotias johtaja Mao Zedong oli uinut Jangtse-joessa 15 kilometriä 65 minuutissa.  Kiina myös julisti "suuren harppauksen"  Charles Whitman ampui 16 ihmistä näkötornista Teksasin Austinissa.  Martin Luther King johti marssia Chicagossa.  Itä-Saksa tuomitsi Günter Laudahnin elinkautiseen vakoilusta USA:n hyväksi. Scotland Yard ilmoitti pidättäneensä Ronald Edwardsin syytettynä suuren junaryöstön suunnittelusta. Itä-Saksa haki YK:n jäsenyyttä.

 30.9. Kello 24:00 Baldur von Schirach ja Albert Speer vapautettiin Spandaun vankilasta. Vankilaan jäi vielä Rudolf Hess.  Itsenäistynyt Basutomaa eli Lesotho ja Botswana hyväksyttiin YK:n jäseniksi, jäsenvaltioiden määrä kasvoi 121:een. Lokakuussa sattui kurja onnettomuus  sillä, kahden miljoonan tonnin painoinen jätehiilivuori vyöryi Aberfanin kaivoskylään Walesissa haudaten alleen 30 taloa. Kaivostyöläiset, sotilaat ja poliisit aloittivat epätoivoisen työn hautautuneiden esiinkaivamiseksi. 144 kuolonuhrista suurin osa oli lapsia, koska kylän koulurakennus oli hiilivuoren alle hautuneiden rakennusten joukossa. Myöhemmin oikeusistuin totesi onnettomuuden syynä olleen osaltaan valtakunnallisen hiilineuvoston piittaamattomuuden varomääräyksistä. Sallitun seitsemän metrin sijaan hiilivuoren korkeus oli lähes 40 metriä.

Eurovision laulukilpailu -sääntöihin oli lisätty vaatimus, että laulut on esitettävä jollakin maan virallisista kielistä. Aiemmin tämä oli ollut yleisradioyhtiöiden välinen "kirjoittamaton sääntö", jota Itävalta ja Ruotsi olivat aikaisempina vuosina rikkoneet. Poikkeuksellisen suurta kuohuntaa lukilpailussa herättivät Pohjoismaiden antamat pisteet: Pohjoismaat äänestivät toisiaan häpeilemättä ja niinpä Ruotsi saavuttikin toisen sijan. 18-vuotias Satu Östring valittiin Miss Suomeksi. Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon saiFred Zinnemanin  Kunnian mies, joka sai yhteensä viisi palkintoa.


Jyväskylän Kasvatusopillinen korkeakoulu muuttui Jyväskylän yliopistoksi, isäni valmistui ensin mainitusta ja minä jälkimmäisestä :). Suomen Pientalonpoikien Puolue muutti nimensä Suomen Maaseudun Puolueeksi ja valitsi puheenjohtajansa Veikko Vennamon presidenttiehdokkaakseen vuoden 1968 vaaleihin. Toivo-ukkini oli kova Vennamon kannattaja ja olenkin kuullut hänen kannatuspuheitaan useasti.  Professori L. Arvi P. Poijärven johtama koulunuudistustoimikunta jätti opetusministeri Reino Oittiselle mietintönsä, jossa se ehdotti kansa- ja kansalaiskoulun tilalle uutta yhdeksänvuotista peruskoulua.Tuhat kiloa dynamiittia räjähti Rikkihappo Oy:n tehtaalla Laukaan Vihtavuoressa. Dynamiittisekoittamo tuhoutui täysin ja neljä työntekijää sai surmansa.  Suomalainen 20-vuotias Tuula Höök murhattiin Englannissa Jerseyn saarella. Murhaajaa ei suuretsinnöistä huolimatta onnistuttu tavoittamaan. 18. 12. Suomessa riehui voimakas lumimyrsky.

Uutisissa tuntui olevan pelkkää kurjuutta, joten väliin joku mukavampikin tapahtuma Televisiosarja Star Trek alkoi Yhdysvalloissa. U Thant suostui toiseen kauteen Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerinä. Tuo nimi on jäänyt mieleen etunimen lyhyydestä johtuen.  31.12. Walter Ulbricht ehdotti neuvotteluja Saksojen yhdistymisestä. Aika kauan meni, ennen kuin Saksat yhdistyivät. Ensimmäinen Pori Jazz -festivaali pidettiin.



 File:Insurance-1966.jpg

 File:Earthrise 23 Aug 1966.jpg


File:Beatles and George Martin in studio 1966.JPG
The Beatles

File:Whitmandeck.jpg
Charles Whitman




Vuosi oli siis 1966

Laitan haasteen Merjalle ja  Dahlialle 


Tervetuloa lukijoikseni Mape ja Riikka!





6 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Kylläpä oli mielenkiintoinen postaus - ja minä muistan noista tapahtumista muutamia: muistan Laukaan räjähdyksen, muistan SMP:n synnyn ja Veikko Vennamon - ja muistan Satu Östringin valinnan Miss Suomeksi;)

Ulla kirjoitti...

Tack Pauliina!

Life with Satu kirjoitti...

Oi! Kiitos! Tämähän on hauska haaste!
Haasteita on jonossa tällä hetkellä muutama, mutta ehdottomasti teen tämän parin viikon sisällä! Saisinkohan Äidiltä jotain vanhoja valokuvia joita voisi skannata teille kuviksi. Hih.

Pauska kirjoitti...

Hauskaa :) omat mielikuvat ovat vasta 70-luvun alusta.

Pauska kirjoitti...

Tack för att du utmanade, det är alltid roligt att svara :)

Pauska kirjoitti...

Omia kuvia tuolta ajalta ajattelin minäkin, mutta en tähän hätään niitä löytänyt, joten wikimedia pelasti :). Mukavaa, että tartuit haasteeseen eikä ole kiirettä,