perjantai 21. maaliskuuta 2014

Diagnoosi: munuaiskasvain ja leikkaus

Tänään kävin keskussairaalassa lääkärillä, joka kertoi, että umpisuolenleikkauksen yhteydessä löytynyt kasvain on 2,5 x 1,7 cm ja luultavasti pahanlaatuinen. Siitä ei kannata ottaa koepalaa, koska se on niin pieni ja siihen osuminen on hankalaa. Hoitona on leikkaus kuukauden sisällä. Missään ei löytynyt etäpesäkkeitä, mikä luonnollisesti on helpotus. Ilmoittauduin ensimmäiseksi potilaaksi, jolle tehdään tähystysleikkaus. Sairaalassa on kuulemma odotettu sopivaa potilasta ja kun lääkäri tästä kertoi, niin sanoin heti, että kokeillaan ihmeessä. Tarvittaessa leikkaus muutetaan avoleikkaukseksi. Kasvaimen lähellä on muutama iso verisuoni, jotka pitää "saada kiinni" ja verenvuodon mahdollisuus on olemassa. Lääkäri myös tarkasti leikkaushaavan ja näytti, missä munuainen on. Aamulla sairaalaan, sitten leikataan ja kirurgiselle osastolle neljäksi viideksi päiväksi ja sitten neljästä kuuteen viikkoon sairaslomaa. Niinpä peruin kesäkuun alun Islannin reissumme.

Aikani oli varattu oman luokkani opiskelijan isälle, mutta ylilääkäri otti minut vastaan.
Hetken aikaa kieltämättä meni tilanne tajutessa. Olin kyllä henkisesti varautunut leikkaukseen. Mieheni sanoi olleensa ihan varma siitä, että patti poistettaisiin. Samoin tein täytin paperit, hoitaja selitti kuvion ja menin keuhkokuvaan, joka on viimeksi otettu -85, kun läksin yliopistoon opiskelemaan. Kävin jälleen veri- ja virtsakokeessa ja sitten kaupan kautta kotiin.

Aina kuulee sanottavan, että kunpa kasvain olisi löytynyt ajoissa. Tällä kerralla se löytyi. Olen hyvin kiitollinen puhjenneelle umpisuolelleni ja lääkäri Jani-Mikael Puhakalle, joka teetätti ensimmäisen tomografian. En uskalla edes ajatella, miten minun olisi ilman sitä ja häntä käynyt. 

Munuainen on minulle vieras, koirille olen sitä syöttänyt monesti ja sen haju ei ole kovin miellyttävä, tässä wikimedia commonsin kuva tästä elimestä.

Kiitokset ystäville tuesta, viesteistä ja puheluista.  Ne merkitsevät ja tukevat enemmän kuin uskottekaan. Olen sellainen ihminen, etten jaksaisi yksin pitää kaikkea sisälläni. Saa tulla kahtomaan sairaalaan sekä kotiin sairaslomalle :)

23 kommenttia:

Dahlia kirjoitti...

Hui kamala! Onneksi todella löytyi ajoissa!
Jaksamista!

Dahlia kirjoitti...

Hui kamala! Onneksi todella löytyi ajoissa!
Jaksamista!

Elina kirjoitti...

Ei voi koskaan tietää, mitä elämässä eteen tulee. Yksin sinun ei onneksi tarvitse tätä käydä läpi! Täältä pesee Leelian lepotuolia, Avuliasta Aatua ja mitä ikinä satut tarvitsemaankaan.

maiju kirjoitti...

Voih... toivon sinulle tsemppiä ja paranemista. Terveys on meille niin tärkeä asia.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, Pauska! Olen reilun vuoden lukenut blogiasi kommentoimatta kertaakaan. Ja nyt olen viikon verran odottanut postaustasi kokeiden tuloksesta. Onneksi pääset pian leikkaukseen. Meitä on täällä monta hengessä mukana!

Sinua Siunaten, Kirsi

Johanna kirjoitti...

Tsemppiä Pauliina! Toivottavasti leikkaus ja siitä toipuminen menee hyvin!

Pauska kirjoitti...

Sanopa muuta, kiitos paljon :). Kyllä tämä tästä...

Pauska kirjoitti...

<3 kiitos Ellu! Sairaalassa on välillä tylsää ja nyt ei edes ole olympialaisia seurana ;)

Ariel kirjoitti...

Voj vännen! Tur i oturen får man väl ändå konstatera.
Håller tummarna

Pauska kirjoitti...

Kiitos paljon. Jo sana syöpä yksin kuulostaa niin pelottavalta.

Pauska kirjoitti...

Kiitos Kirsi, et arvaakaan, kuinka paljon sanasi merkitsevät. En millään voi uskoa, että tätä pientä päiväkirjamaista blogiani seurataan. Kieltämättä tämä viikko on tuntunut pitkältä, pari päivää meni onneksi yo-kirjoituksia korjatessa.

Pauska kirjoitti...

Kiitos, lääkärin arvion mukaan se umppari vatsakalvon tulehduksineen olisi kipeämpi kuin tämä. Nähtäväksi jää.

Pauska kirjoitti...

Säg det, utan blindtarmen.. ja man kan bara tänka sig, inga trevliga tankar alls. Tur att den upptäcktes så tidigt :)

Anonyymi kirjoitti...

Kauhistuksen kanahäkki. Todella paljon voimia sinulle! Jos ilmoteeraat, koska olet sairaalassa, niin tulen tiistaina sinua moikkaamaan päivällä, kun olen talossa.

terv. parakkilainen

Pauska kirjoitti...

Juu ilman muuta, ens viikolla tulee leikkausaika postissa. Toivottavasti ennen pääsiäistä pääsisi jo.

Anonyymi kirjoitti...

En ole aikaisemmin kommentoinut vaikka usein seuraankin kivoja postauksiasi . Mutta nyt haluan toivottaa sinulle tsemppiä ja pikaista paranemista - olet niin positiivinen ja elämänhaluinen nainen että kaikki sujuu kohdallasi varmasti erinomaisesti.
- Seijahannele

Riitta Oksman kirjoitti...

Tsemppiä leikkaukseen ja siitä toipumiseen. Todella hienoa, että tuo löytyi noin varhaisessa vaiheessa.

Lady of The Mess kirjoitti...

Hurjan isot tsemppihalit täältä - ja todellakin, onni onnettomuudessa se sinun umpisuolesi! Ja periksihän ei anneta vaan taistellaan se mörkökasvain sieltä kummittelemassa huitsin nevadaan.
Aurinkoisia päiviä sinulle♥

Pauska kirjoitti...

Voi kiitos paljon Seijahannele :) Samaa toivon minäkin, kiitos kauniista sanoistasi.

Pauska kirjoitti...

Kiitos Riitta, pitkä sairaslomahan tästä tulee, useampi viikko. Olen kyllä kiitollinen, tsempit Sinullekin!

Pauska kirjoitti...

Ihanasti sanottu, patologin kautta tosiaankin huitsin nevadaan menköön koko patti! Iso kiitos haleista, periksi en anna, sisulla etiäpäin vain!

Larissa kirjoitti...

Paljon tsemppejä, Pauska!

Pauska kirjoitti...

Voi kiitos paljon :)