maanantai 4. heinäkuuta 2011

Suomussalmi osa 16 - Turjanlinna

Vanha Turjanlinna
©
Ilmari Kianto -seura
Turjanlinna on kirjailija Ilmari Kiannon asuinpaikka, joka sijaitsee Ämmänsaaresta katsottuna Kiantajärven toisella rannalla. Sinne pääsee Kirkonkylän ja Hulkonniemen kautta kyltitettyä metsäpolkua pitkin. Kiannon tunnetuimmat kirjat ovat Punainen viiva sekä Ryysyrannan Jooseppi. Turjanlinna paloi talvisodassa, jäljelle jäivät sauna ja vanha kalamaja. Vanhan Turjanlinnan paikalle rakennettiin uusi rakennus, joka sekin paloi 1949. Koska taloa ei oltu vakuutettu, palosta ei saatu mitään korvauksia. Kiannon kirjoituskone saatiin pelastettua. Palokunta ei ehtinyt paikalle, koska tietä ei ollut.

Sauna
Turjanlinnassa on nykyisin nähtävänä sauna sekä entinen keittiöksi kunnostettu riihi, joka sai nimekseen Kohtalon korsu. Paikalla on myös Tietäväisen temppeli, joka on lähinnä heinälato ja ulkorakennus sekä Ikin Tupa.

Kianta-laiva

Turjanlinnaan järjestetään kesäisin opastettuja risteilyjä Kianta-laivalla. Risteilyt alkavat klo 11 ja 15. Olemme kerran olleet kummipoikamme kanssa risteilyllä ja se oli mukava kokemus. 

Kianto kuoli 96-vuotiaana 1970 ja hänet on haudattu Niettussaareen Kiantajärveen.

Ei kommentteja: