maanantai 16. kesäkuuta 2014

Grillikodan rakennustalkoot

Tilasin Porin Puupojilta viime lokakuussa kevääksi Jussin Grillikodan. Maksoin 10 %:n varausmaksun ja jäin odottelemaan kodan toimitusta, joka oli sovittu viikolle 23.  Sain sukulaisista ja ystävistä kasaana mukavan reilun kymmenen hengen talkooporukan ja sovimme talkoopäiväksi lauantain 7.6. Yrityksestä ei kuulunut mitään, joten sen viikon alkupuolella aloin huhuilla kotani perään. Sain kuulla, että se valmistetaan keskiviikkona ja eipä olisi sataprosenttisen varmaa, ehtisikö se perille perjantaiksi. Tässä vaiheessa meikeläisen käämit paloivat aika totaalisesti. Parin puhelun jälkeen tein selväksi, että kodan täytyy olla meillä ajoissa, sillä porukkaa tulee Oulusta, Kirkkonummelta, Helsingistä ja Lappeenrannasta saakka talkoilemaan. Keskiviikkona sain kuljetusyhtiöltä soiton, että kota olisi pihassamme puolen tunnin päästä. Olimme Lahdessa ja kesken asioiden hoitamisen läksimme kotiin. Kuski tarvitsi vaneria, jotta saisi tuhannen kilon paketin pudotettua pihaamme. No meillä oli lautaa, joka korvasi vanerin. Sanoin hänelle, että eikö kannattaisi pitää vanereita ym. autossa mukana, sillä ei asiakas, joka ei edes odota pakettia saapuvaksi, voi osata varata vaneria, jonka tarpeesta hän ei edes ole tietoinen. No tuossapa se sitten nököttää paketti jo avattuna pihassa, grilli on vielä kääreessä.


Appeni vaimoineen saapui Oulusta ja mieheni ja ystävämme Jonin kanssa he tekivät pohjan valmiiksi perjantaina. Meillä on alapihalla sorapatja, joten ei tarvinnut valaa mitään betonipohjaa, vaan perustukset tehtiin harkoista ja vankoista niskalaudoista. Vaaterointi oli tarkkaa puuhaa ja maansiirtokone Järvelä teki kuokalla ja lapiolla töitä :). Sitten laitettiin ilmanottojutut alapohjaan ja laitettiin lattia paikoilleen. Ison kuvan keskellä on tuomisiksi saatu käsintehty kipinäpelti, joka ei sisältynyt tilaukseen. Pellin puuttuminen on pieni kummastus, sillä enpä olisi osannut arvata, millainen pellin olisi pitänyt olla, saatikka tiennyt, mistä sen saisi. Onneksi rakennusalalla ollut appeni meille tämän toi. Suurkiitos pellistä! Käsittelimme mieheni kanssa kaikki puuosat puunsuoja-aineella, se oli aika iso homma sekin.Illalla nostettiin vielä seinät pystyyn. Talkooporukan miehet käänsivät ensin paljun toisin päin, sillä sen kamiina oli väärässä suunnassa ja tohotti kohti kotaa. Siinä puuhassa vierähtikin parisen tuntia. Tämän jälkeen huovitimme katon ja laitoimme sen paikoilleen, siinä tarvittiin useampaa miestä ja laudanpitäjää. Appi värkkäsi aamupäivällä penkit ja minä kävin hakemassa hyttysverkkoa, maalia ja pensseleitä. Ostin myös kivennäisvettä, koska päivästä tuli lämmin ja juomaa kului runsaasti.

Googlailin sopivia talkooruokia ja aina vastaan tuli liha- tai hernekeitto. Sisareni, jolla on ruoanlaittoalan koulutus teki meille pääruoaksi broilerin filepihvit uunikasvisten ja bearnaisekastikkeen kera. Jälkiruoaksi oli marenkikakku. Välipalaksi puolen päivän aikaan oli tarjolla mansikkarahkaa, voileipiä, sisareni sotkusta tuomia telamiina-pullia sekä lohella tai porolla täytettyjä ruisnappeja. Koska päivä oli helteinen, niin olin tehnyt alkuviikolla simaa ja tarjolla oli myös ananasta sekä vesimelonia sekä irtokarkkeja. Keittiössä oivana apuna hääri anoppipuoleni Kirsti. Täytyy sanoa, että ilman heitä hommasta olisi tullut paljon hankalampaa, joten suurkiitos emännille!Naiset käsittelivät Valtti colorilla seinät ja taidemaalarinakin ollut kälyni maalasi valkeat osat. Hänen ikkunoistaan tuli todella siistit. Minulle jäi yksi ikkuna maalattavaksi ja onnistuin rötveltämään sen jotenkin, mutta en läheskään yhtä siististi teippauksista huolimatta. Huolellisuus ei selkeästi ole meikeläisen juttu, enkä koskaan pystyisi tekemään mitään tarkkaa työtä, olen siihen aivan liian huithapeli. Lattian käsittelin ja siinäkin väriä roiskui penkkien alle parissa kohdassa, kun vetelin liian vauhdikkaasti. Kälyni lakkasi grillin syöntipöydät venelakalla ja minä käsittelin pöydät vielä useampaan otteeseen, jotta niistä tuli aivan sileät ja lakkapintaiset. Lämmitin paljun halukkaille, siellä olikin mukavaa rentouttaa lihakset pitkän työrupeaman jälkeen. Oli myös mukava pulahtaa toukokuussa Grouponista hankkimaani uima-altaaseen, jonka vesi oli viileän virvoittavaa. Säät suosivat, sillä ainoastaan yksi pieni sadekuuro keskeytti touhun. Olen ollut muutamissa talkoissa mukana ja ainakin itselläni oli kivaa ja hauskaa. Työnjälki näkyi nopeasti ja hauskassa seurassa oli mukavaa ahertaa.


 Sunnuntaina pidimme välipäivän ja maanantaina ja tiistaina mieheni laittoi katon valmiiksi. Ystävämme Marko tuli talkoilemaan ja teki muun muassa katon päällä olevan tötterön.Sitten oli vuorossa Polarmetallin grillin pystyttäminen, sen teimme kahdestaan. Ohjeet olivat paikoitellen erittäin epäselvät ja saimme miettiä ihan kunnolla, että mitkä osat menevät minnekin. Välillä piti konsultoida tuttavaa, jolla on samanlainen kota. Ostin parhaimman grillin, jossa on mahdollisuus loimuttaa lohta, paistaa muurinpohjapannulla lettuja, keittää nokipannukahvit ja grillata parillakin ritilällä.


Koekäytimme grillin torstaina ja se veti todella hyvin.


Huuvaan voi laittaa kynttilät tunnelmaa luomaan. Ekaksi grillasimme makkarat, miehelleni Wilhelmiä ja minulle Campingia :).Suurkiitokset talkoisiin osallistuneille apelleni vaimoineen, siskolleni ja veljelleni, mieheni siskolle ja hänen miehelleen. Mahtavaa, kun osa sisaruksistamme halusi osallistua projektiimme :). Kiitokset myös  ystävillemme Veskulle, Ellulle ja Antille, ihanaa että halusitte olla mukana auttamassa meitä. Olemme teille kaikille talkoot velkaa ja mielellämme tulemmekin avuksi, jos teillä on jotakin projekteja tiedossa. Ilman teitä kaikkia hommasta ei olisi tullut yhtään mitään. Olette kaikki tervetulleet syksyllä grillaamaan kanssamme! Erityiskiitokset miehelleni, joka teki älyttömän ison työn toteuttaessaan tätäkin toivettani. Lupaan, että tämä on viimeinen isompi projekti, jonka keksin :).

Etenkin syksymmällä tulee olemaan mukavaa grillata kodassa ja mennä sen jälkeen paljuun kylpemään. Mieheni vision mukaan paljun ja kodan väliin tulee terassi, jota hän alkoi jo tänään rakentaakin.

11 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Upea kota ja voi, mikä grilli! Ja tietysti vielä palju! Teillä on siellä ihana kesäkeidas!
Ja hienoa, että sukulaiset ja ystävät olivat auttamassa - se on suurta rikkautta!
Oikein hyvää juhannusviikkoa sinne keitaalle!

Life with Satu kirjoitti...

Oi kun ihana kota! Upea!

Pauska kirjoitti...

Kiitos, kyllä tämä on hyvin mieluinen :)

Pauska kirjoitti...

Kiitos, kyllä meidän kieltämättä kelpaa. Olen tyytyväinen näihin hankintoihini, sillä on mukava nauttia niistä sukulaisten ja ystävien kanssa. Oli kyllä hienoa, että sisarukseni, appivanhemmat ja yksi mieheni siskoista pääsi avuksi. Talkoohenki ei ole kadonnut :) Ilman kaikkien talkoolaisten apua väsäisimme kotaa vielä nytkin. Talkoot oli ainoa tapa saada kota valmiiksi.

Tervetuloa piipahtamaan, kun täällä päin liikutte ja mukavaa juhannusta! Meillä onkin rippijuhlat tiedossa aattona, joten juhannus menee niiden merkeissä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Pauska, päädyin jokin aika sitten sivuillesi ja olen seurannut "salaa" niin leikkaustasi kuin siitä
tervehtymisistäkin. Luin juuri blogisi kodan talkoista, ja olen melko varma, että appesi on entinen
luokkakaverini. Jos näin on, kerro hänelle terveiset Aune Juntuselta! Asun Etelä-Saksassa jo 45 vuotta.
Meillä on 5.7. luokkakokous, johon en ikävä kyllä voi osallistua (50 vuotta keskikoulun päättymisestä).
Hyvää kesää ja pikaista paranemista toivottaa AZ.

Pauska kirjoitti...

Hei Aune!

Olet sitten varmaan ollut anoppini Ritvankin kanssa samalla luokalla, kerronpa terveiset! Hauskaa, että olet löytänyt sivuilleni, aika monta juttua olen Suomussalmesta kirjoittanutkin.

Oikein mukavaa kesänjatkoa sinne Saksaan!

Pauska kirjoitti...

Löysinkin luokkakuvanne netistä tämän tulevan tapahtuman tiimoilta ja ihan oikeassa olet :)

Satu kirjoitti...

Hauskaa lukea rakennusprojektinne kokemuksista. Täällä parhaillaan saman toimittajan vastaavassa kodassa tulia virittelen. Rakensimme samalla tavoin talkoilla 2018:)

Pauska kirjoitti...

Kiitos kommentista, mukavia grillihetkiä! Meillä tuli niin paljon kuistille lunta, ettei sisään vielä pääse :D.

nikotervaskari@gmail.com kirjoitti...

Moi!

Hyvä vinkki toi kipinäpelti! Ei olisi itselle tullut mieleen. Osaatko sanoa mikä on sen halkaisija?
Ostin nimittäin samanlaisen paketin Porin Puupojilta.
Ja kiitos kirjoituksesta, siitä on apua kasauksessa.
Oletteko olleet tyytyväisiä kotaan?

-Niko

Pauska kirjoitti...

Hei Niko

Muistini mukaan se oli 120 cm, mutta en ole satavarma.
Olemme olleet kotaan tyytyväisiä, se vetää tosi hyvin, kun on ne harkot alla. Valurautaritilät ovat ruostuneet vuosien myötä, mutta muita ongelmia ei ole ollut.
Pauliina