tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kesäkuulumisia rempasta hammashoitoon ja teatteriin ja kaikkea siltä väliltä

Kesäkuu oli meillä lue: miehelläni melkoista rakennusprojektia. Ensin pystytimme talkoilla grillikodan, jonka saimme sitten kaksistaan ja Markon ihanalla avustuksella viikon sisällä lopullisesti valmiiksi. Kodasta tuli upea ja siellä on mukava istua iltaa syksyllä ja talvella ja nauttia grillauksesta ja letuista. Sitten mieheni alkoi rakentaa etupäässä kylmässä ja  vesisateessa isoa terassia kodan ja paljun väliin ja sen jälkeen hän laittoi koirien aitauksen uuteen järkevämpään paikkaan ja teki lisärappuja portaisiin vähän joka puolelle taloa. Yhdessä siivosimme takapihan ja nyt kaikki on  melkein valmista elokuun serkkutapaamista varten. Kaatopaikalle pitää viedä tavaraa, mutta sen ehtii tehä töiden alettuakin. Kävimme pikareissun Tampereella, jossa mieheni kävi pyöräkaupassa ja ostimme Thulen pyöränkuljetustelineen kolmelle pyörälle. Se on kätevästi taittuva, joten koirat saa suhteellisen näppärästi auton peräkontista ulos, kun telineen keikistää. Kävimme myös TaYSissa tapaamassa kollegaa, toivottavasti vierailumme piristi häntä. Kokemuksesta tiedän, että sairaalassaolo ei ole herkkua ja vastedes pyrin kyllä vierailemaan kaikkien ystävieni luona, jos se vain on aikataulullisesti mahdollista.Heinolassa kävimme katsomassa kylmänä päivänä Ilmasta rahaa kesäteatterissa. Esitystä voi suositella lämpimästi! Se oli hauska kuten Cooneyn näytelmät aina ovat. Farssille tyypilliseen tapaan päähenkilöt päästelevät valkoisia valheita ja kohta ollaan niin solmussa, että on aivan ihme, miten siitä päästään selville vesille - vai päästäänkö? Näyttelijäkaarti on jälleen vakuuttavaa, sillä mm. Risto Kaskilahti, Pertti Sveholm, Pekka Strang, Jaana Saarinen, Ilmari Saarelainen ja Milka Ahlroth pyörivät näyttämöllä. Erkki Joutsen vedättää Kelaa, minkä ehtii ja nostaa kaiken maailman korvauksia, kunnes tarkastaja Jenkanen tulee hänen kotiinsa selvittämään asiaa. Puin päälleni kalsarit ja talvihousut, kaivoin kaapeista  pipon, korvaläpät, kaulahuivin ja lammasnahkarukkaset. Käyttöullakolta haimme talvikengät sekä talvitakit ja a vot, kylläpä tarkeni. Sääliksi kävi helsinkiläisiä mummoja, jotka suorastaan hytisivät sukkahousuissa ja kesäkengissään ja olivat aivan jäässä. Kesäteatterin vakiovarustukseen kuuluu aina fleecetäkki, jonka voi laittaa polville ja harteille. Eipä palellut, vaikka lämpöä oli alle 10 astetta.


Vieraitakin meillä ehti käydä kotaa tarkastamassa. Veljenlapset tulivat pitkästä aikaa meille ja syönnin jälkeen vietimme hauskan iltapäivähetken Launeen perhepuistossa. Toivo ja Sylvi nauttivat sydämensä pohjasta liukumäistä sekä kiipeilystä. Toivon päätä ei paljon huimannut, kun hän kapusi kiipeilytelineen huipulle. Tätiä kyllä hirvitti!  Reippaat talkoolaiset Ellu ja Antti kestittiin myös ja korkkasimme muurinpohjalettupannun. Rasvapoltin sen pariin kertaan ja mieheni paistoi ihan hyvät letut. Muurinpohjaletuthan ovat Ylä-Savon perinneruokaa ja ne on alun pitäen paistettu muuripadassa. Taikinassa on ohrajauhoja noin puolet ja se kuuluu valuttaa padan reunoja pitkin. Oikea lettu on pitsimäinen. Tein itselleni koivunvitsoista kuoritun vispilän, jollainen äidillänikin on mökillämme. Sillä levitetään voi pannulle sekä pyyhitään pata tai muurikka puhtaaksi lettujen välissä. Mieheni sai ihanan pitsisiä lettuja aikaan ja ne maistuivat hyville hillon kanssa. Naapurikunnassa syödään lettuja voin kanssa eli suolaisena versiona, mökillä ne syötiin joko hillon tai sokerin kanssa. Kummityttökin ehti pyörähtää äitinsä kanssa ja hän pääsi ekan kerran paljuun ja tykkäsi siitä kovasti. Kerran hän uskalsi pulahtaa kylmävesialtaaseemme. Ostin sen Grouponin tarjouksesta ja vesi pysyi siinä kylmänä tosi kauan, koska kesäkuu oli niin viileä.


Juhannuksen vietimme Keski-Pohjanmaalla kummipoikamme mukavissa rippijuhlissa. Ajelimme Kokkolaan juhannusaattona ja auttelimme edellisenä iltana juhlavalmisteluissa. Ehdimme käväistä Öjassa katsomassa juhannussalkoa Café Brygganilla. Edellisen salon olin nähnyt Ahvenanmaalla parikymmentä vuotta sitten. Tässä oli koristeena kukkia sekä koivunoksia, jotka oli sidottu narulla kiinni. Ahvenanmaalla salossa oli laivoja ja sellaisia kuutioita, joita on talvisissa himmeleissä. Niissä käytettiin oman lipun värejä sinistä, punaista ja keltaista. Kahvilassa kävi ihan kuhina ja jäätelö kävi hyvin kaupaksi kylmästä ilmasta huolimatta.  Rippijuhlat olivat oikein mukava ja lämminhenkinen tilaisuus. Vaikka emme kovin monta vierasta tunteneetkaan, tunsimme kuuluvamme hyvin porukkaan, sillä olemme tunteneet ystäväperheemme vuodesta -93, kun olimme samassa työpaikassa Sievissä ja olemme myös kuulleet isäntäväen sisaruksista ja nähneetkin heistä muutamia. Juttu luisti ja ruokatarjoilut olivat aivan mahtavia. Täytyy vielä erikseen mainita, että minua lämmitti suuresti, kun kummipoika kysyi vointiani jo heti kirkon pihassa. Näin välittäviä ja ajattelevaisia nuoria on kuitenkin aika harvassa. Kummit olivat ohjelmassa hienosti mukana. Me soitimme huilulla ja kitaralla yhden kappaleen, Harri piti puheen ja Eija veti kivan kummipoikaamme koskevan tietovisan, jossa paras tulos taisi olla 11/13. Koirat saivat olla  Annen hyvässä hoidossa Kokkolassa, heillä on meiltä vanhempi koira Rino.


Kesäkuun lopussa siivosimme huushollin, pakkasimme kuusi Ikean kassia täyteen tavaraa, sulloimme ne takapenkille, laitoimme taloomme hälytyksen päälle ja suuntasimme Kainuuseen loman viettoon. Sunnuntaina kävimme tekemässä ensimmäisen pyörälenkin yhdessä. Mieheltäni puhkesi takarengas ja hän kävi hakemassa minun pyörälläni auton ja vei oman pyöränsä pihaan.  Lenkin jälkeen kävimme kylpylässä, jossa käymme useamman kerran viikossa, koska se on niin kivaa sekä edullista. Sarjalipulla yhden kerran hinnaksi tulee melkeinpä naurettavat 5.50 €. Kylpylässä on erinomainen hoitoallas, jossa on monenlaisia hierovia suihkuja.

Herkku-Kirsikassa on esillä Viking Loton komea voittosumma, joka meni tuttavan sukulaiselle.
 Käly mieheneen oli käymässä kotiseudullaan ja pelasimme useamman mölkkyottelun. Tiesitkö, että Ranska on Suomen jälkeen maa, jossa mölkkyä pelataan eniten ja tänä vuonna on aikomus myydä peräti 200 000 "le mölkky" -peliä [meulku] petankin luvattuun maahan. Mölkky on monelle tuttu ja hauska kesäpeli, jota lahtelainen Tuoterengas valmistaa. Yksi ilta pelasimme Kiantajärven rannalla pari peliä. Siellä oli ennen ihan kunnon mölkkykenttäkin, nyt se oli ruohottunut ja nuoret olivat ajaneet sen piloille mopoillaan tai pyörillään. Aika pian sitä oppii heittämään yksittäisiäkin keiloja tai kalikoita nurin.


Alkukesä on meinannut mennä piloille hammaskivun takia. Päivystyksessä epäiltiin ensin, että kipu johtuisi purennasta, mutta kun se ei mennyt ohitse ja koko leukaa ja poskea pakotti, niin kävin viikonloppuna toisen kerran päivystyksessä. Koko Kainuussa on viikonloppuisin vain yksi päivystys ja se on aina eri kunnissa, joten matkaa voi tulla Hossan perukoilta Kajaaniin hyvinkin vajaat parisataa kilometriä suuntaansa. Tähänkö tämä sote-uudistuskin on meitä viemässä? Hyvähän se on puhua siellä pääkaupungissa, jossa matkat ovat lyhyet. Pohjois-Suomi tulee kärsimään tässäkin asiassa. No paikka avattiin ja siihen laitettiin lääkettä, mikä vei kivun pois muutaman tunnin jälkeen. Väliaikainen paikka jätettiin niin matalaksi, että kieleni nirhautui melkein verille jo tulomatkan aikana. Onneksi apteekissa oli paikka-ainetta ja mieheni sai paikan täytettyä pinsetin ja sormensa avulla. Konsultoin ystävääni erikoishammaslääkäriä ja sain onneksi jo huomiselle juurihoitoajan Ouluun yliopiston hammaslääketieteellisen tiedekunnan opettajalle, joten olen luottavainen siihen, että homma hoituu. Juurihoidossa voi kuulemma niin moni asia mennä pieleen, että on parempi teetättää se yksityisellä, joka osaa asian. Ekalla käynnillä suusta otettiin röntgen-kuva, jonka sain mukaani cd:lle poltettuna.


Kauhunhetkiä koimme eräänä päivänä, kun Skoti vain hävisi koiralenkillä. Se oli ollut 30 metrin päässä autosta, kun muut hyppäsivät autoon ja hävinnyt tietymättömiin 15 sekunnissa. Sitä etsittiin vajaan tunnin verran, kunnes löysin se älyttömän hyvällä säkällä läheisen talon pihasta. Se oli juuri menossa aitan taakse. Mummo, jonka pihaan se oli mennyt, sanoi, että se oli istunut rappusillakin ja hän oli miettinyt, että minnehän tästä soittaisi. Olin jo ehtinyt tehdä poliisille ilmoituksen. Oli kummallista, että se oli pihassa, sillä taloa kiersi hyvin matala aita. Mummokin ihmetteli, että miten koira oli pihalle päässyt. Huonokuuloinen koira on huono löydettävä, koska se ei edes kuule, että sitä huhuillaan. No onneksi se löytyi ja jälleennäkemisen riemu oli kyllä molemminpuolinen. Skoti on meille niin rakas koira.

     


      
Kulttuuriakin olemme ehtineet harrastaa, sillä kajaanilainen Äijät-porukka esiintyi Teatteri Retikassa melkein loppuunmyydylle salille. Äijät kertoivat Jussin tarinan ja esitys oli hyvin viihdyttävä. Jussi mm. rakensi, ratsasti, rakasti. Välissä oli suorasanaista kerrontaa Jussin elämästä. Rekvisiittana oli keppihevosta, metsurin kypärää, kumisaappaita ja asut vaihtuivat lennosta. Videossa on yksi pätkä esityksestä. Tämä on kuvattu Kainutlaatuinen-tapahtumassa Helsingissä kesäkuussa.


Viime viikolla kävimme Oulussa vierailulla ystävien ja sukulaisten luona ja teimme sellaisia hankintoja, joita Suomussalmelta ei saanut.


Pyörälenkkejä on jo tullut tehtyä muutama. Tarkoitus on siis pikku hiljaa nostaa nollaan mennyttä kuntoa. Siispä nyt lähdemme kuntosalille ja lähden tekemään minulle tehdyn ohjelman.
         


                                                                                                                                       

4 kommenttia:

Dahlia kirjoitti...

Onpas teillä ollut vauhtia kerrakseen loman aikana. Onneksi on hyvälle lääkärille aika :)

maiju kirjoitti...

Tuo kesäteatteri kuulostaa niin kivalta. Tuossa näytelmässä on vielä liuta mun lempinäytteljöitäkin.

Pauska kirjoitti...

On tässä ehtinyt onneksi levätäkin, mies uurasti kesäkuussa ihan hurjasti. Onneksi sain konsultoitua ystävääni, joka kehotti menemään parin viikon sisään endodontille ja onneksi eräs heistä ei ollut lomalla. Hyvä tuuri kerrassaan :).

Pauska kirjoitti...

Se menee heinäkuun loppuun asti ja katsomo on katettu, suosittelen kyllä, se oli hyvin hauska :)