torstai 30. kesäkuuta 2011

Suomussalmi 1 - joen rannalla Suomussalmi- the riverside

Monet ovat kysyneet, että miten sitä "jaksaa" olla Suomussalmella koko kesän ja kaikille olen sanonut, että täällä on niin paljon tekemistä, että aika kuluu hyvin. Viime kesänä emme edes ehtineet tehdä kaikkea suunnittelemaamme saatika, että olisimme ehtineet käydä Kajaanissakaan. Osa entisistä paikkakuntalaisista on sitä mieltä, ettei täällä ole mitään tekemistä eikä täällä siksi viihdy. Joten päätinpä esitellä kesätekemisiämme ja jo tässä vaiheessa tiedän, että tästä tulee liki kahdenkymmenen osan sarja.


Eilen ole ensimmäinen hellepäivä ja koska koirat eivät jaksa kuumassa sen ihmeemmin lenkkeillä - enkä kyllä minäkään, niin meillä on tapana viedä ne rannalle viettämään mukavaa kesäpäivää. Emäjoen rannassa on mukava paikka, jonne on helppo päästä ja jossa pidimme monena kesänä asuntovaunuamme, kun meillä se vielä oli. Vaunu on nyt mieheni serkulla, joka kunnosti ja laittoi sitä.

 Joenpenkka on varsin jyrkkä, tänään vesi oli aika korkealla ja rantahiekkaa ei jäänyt kuin reilu metri juostavaksi. Hiekka on hyvin hienoa ja todella pehmeää. Koirat menevät mielellään penkkaa pitkin rantaan. Koskaan ei ole mitään haaveria sattunut, paitsi tänään Nelli lähti pyörien alas, mutta onneksi se selvisi ehjin nahoin melko kauheannäköisestä pyörimisestään eikä ollut alas päästyään moksiskaan.

Miila & luu - Miila & the bone
Miila
Miila löysi poronluun, sillä kankaalle oli toissakeväänä kuollut vasa ja sen jäänteitä oli vielä pitkin ja poikin. Se jyysti luuta onnessaan vähän aikaa, vaikka tavallisesti Miila on juuri se, joka mieluiten kahlailee vedessä ja upottaa koko kuononsa veden alle ja tavallaan työntää vettä kuonollaan.


Rita nauttii - enjoys
Rita oli tänään kaikista virkein, se juoksi rinnettä ylös alas ja haukkui joelle lentäviä lokkeja ja tuli aina välillä ylös ja piehtaroi kankaalla ihan onnessaan, niin että joka paikka oli täynnä tikkuja, sammalta ja muuta moskaa. Sitten se silmät loistaen pomppi jälleen alas penkkaa pitkin ja kahlasi vedessä. Loppuvaiheessa sen turkki oli aivan hiekkainen, joten komensimme sen vielä kerran pienelle kahlausreissulle ennen kuin kuivasimme sen pyyhkeellä kuivaksi kotimatkaa varten.


Skoti puolestaan innostui kaivamaan kuoppaa. Viime kesänä se kaivoi rantaan kuopan, jonne se itse mahtui. Nyt se alkoi jälleen kaivaa kuoppaa niin että hiekkä pöllyi. Rita seurasi vierestä vähän aikaa ja lähti sitten kahlaamaan.Kävin itsekin uimassa ensimmäistä kertaa tälle kesälle, vaikka vesi olikin aika kylmää. Emäjoki on iso joki, jossa on virtauksia, joten se ei koskaan ole niin lämmin kuin järvi. Houkuttelin Ritan uimaan ja se uikin aika monta kertaa. Uiminen tekee koirankin lihaksille hyvää. Meillä oli myös peitto mukana ja levimme sen kankaalle ja loikoilimme auringossa kirsikoita syöden. Toki kalastusvehkeetkin olivat mukana ja heittelimme virveliä, tällä kertaa kala ei napannut. Retki kesti parisen tuntia ja koirat olivat poikki koko loppuillan.


Many people ask me what we do in Suomussalmi - a rather small village - during a whole summer so I decided to make a serie of our doings and this is the first part. It was a hot day, + 28 and we took our four dogs to the shore of a river where they could walk in the water and enjoy their lives. This river is pretty close to where  my husband lived.  The river bench is rather steep and this time the water was high and there was only a meter or so where one could walk. 

Miila found a reindeer bone and had fun with it. Rita liked to run int hte water and bark the seagulls that were flying  further on the river. Skoti loved to dig a hole in the shore just like the year before. We put a blanket on the field and ate some cherries and enjoyed the sunshine. I took my first swim even though the water was rather cold like it always is in the rivers and get Rita to swim too. Miila loves to walk in the river and push the water with her nose, which looks rather funny.  Of course, we had the fishing equipment with us, but no luck this time. We spent almost two hours on the trip and dogs were very tired after coming home and rested the evening.

Ei kommentteja: