torstai 7. heinäkuuta 2011

Suomussalmi osa 20 runoviikko - Johanna Kurkelan konsertti


Olen ollut lumijokisen Johanna Kurkelan fani kolmisen vuotta ja tänä aikana käynyt noin kymmenessä hänen konsertissaan. Mielestäni Johannan ääni on yksi Suomen kauneimmista ja heleimmistä. Hän laulaa uskomattoman musikaalisesti sekä puhtaasti. Hän on myös erinomainen tulkitsija ja karismaattinen esiintyjä. Hänen lauluissaan on sanomaa, monet niistä on sävelletty Sinikka Svärdin runoihin ja lyyriset sanoitukset eivät jätä kuulijaa kylmäksi. Johanna on tehnyt 2011 mennessä neljä albumia, joista neljäs poikkeaa hieman kolmesta ensimmäisestä.

Tomi Aholainen
 Keikoilla Johannaa säestää erinomainen pianisti Tomi Aholainen, jota Johanna kutsuu monesti Ahikseksi. Tomi on myös säveltänyt  monta kappaletta.

Johannan musiikkia on aika vaikeaa luokitella, se ei ole iskelmää eikä poppiakaan, minusta laulelma voisi olla aika hyvä sana kuvaamaan monta  hänen kappalettaan.
Joskus keikoilla on mukana basistina lahtelainen, koulumme entisen musiikinopettaja Paavon Kiisken poika Ako ja toisinaan Johanna esiintyy myös bändin kanssa. Johanna on ollut kälyni kanssa yhtäaikaa Madetojan musiikkilukiossa Oulussa ja Johanna oli jo kuulemma tuolloin taitava esiintyjä.
Suomussalmen kirkko oli miltei täynnä, oli ilahduttavaa, että kainuulaiset tulivat sankoin joukoin Johannaa kuulemaan.  Kuulimme mm. seuraavat laulut: Sydän paikallaan,  Sun särkyä anna mä en, Ehkä ensi elämässä, Marmoritaivas, Jossain metsäin takana, Riko minut,  Kaunis mieli, Hän ei kävele koskaan, Minä rakastan elämää, Tuo se mulle, Rakkauslaulu, Satojen merien näkijä ja encorena Kehtolaulu. Useamman kappaleen aikana herkistyin loistavasta tulkinnasta ja kauniisti soivasta äänestä, enkä ollut ainoa paikallaolijoista. Kylmät väreet menivät jälleen pitkin selkäpiitä ja silmät kostuivat, varsinkin aloituskappale Riko minut oli niin hienosti ja herkästi esitetty. Rakkauslaulun jälkeen kuulimme todella pitkät aplodit. Joihinkin kappalesiin Tomi oli keksinyt uusia säestyskuvioita ja lauloi toista ääntä.

Konsertin lopuksi yleisö nousi seisomaan aplodeeratessaan.Paikallinen musiikin monitoimimies Vesa "Nakke" Rannikko hoiteli äänentoistoa ansiokkaasti. Lipunmyynnissä ja kahvituksessa oli hänen lisäkseen mukana  mm. toinen kylän muusikko Leif Rören, jonka kanssa vihdoin pääsin vaihtamaan muutaman sanan norjaksi ja kiittämään häntä viime viikon upeasta konsertista.

Johannalla oli päällään kaunis, pitkä mekko, jonka hän mielestäni  käänsi ympäri ja tuli toiselle puoliajalle lavalle eri sävyyn pukeutuneena. Kengät olivat sävy sävyyn mekon kanssa ja Johanna näytti jälleen kerran säteilevän kauniilta.

Väliajalla saimme nauttia virvokkeista ja pullista kauniissa kesäsäässä.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana konsertti <3 itku tosin valui vuolaana mutta se oli jo ennalta arvattavissa :)
Ja Johannan herkkyys oli jotenki käsin kosketeltavaa.

T- Tanja,se joka istui nurkassa itkien muttei suinkaan kärsien :)

Pauska kirjoitti...

Niin oli, sanoin sitä on vaikeaa kuvailla, eikä ees kannata yrittää :-). NO hyvä, etten ollu ainoa vollottaja :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos oikein paljon. Oliko "encorena Kehtolaulu" todellakin vai oliko se sittenkin esim. rakkauslaulu?

Terv,
Joni Komulainen

Anonyymi kirjoitti...

Vai oliko tuo encore esim. "prinsessalle" kappale?

Pauska kirjoitti...

Hei Joni

Kappale oli "Kehtolaulu", jota en ole koskaan kuullut ja joka minusta oli vähän vaisu ja pliisukin laulu. Johanna sanoi lavalle tullessaan, että "tähän loppuun sopii vielä yksi Kehtolaulu" tms. Rakkauslaulu tuli jo aiemmin ja Prinsessalle-laulua en muista kuulleeni.

Pauska

Anonyymi kirjoitti...

OK, kiitos tiedosta.

Pitääpä kysellä, että mikä kappale se oli.

Anonyymi kirjoitti...

Youtubesta löytyy nimellä "Prinsessalle", mutta Johanna Kurkela eilen ainakin itse nimitti laulun "Kehtolauluksi".

t. yksi kuuntelijoista

Pauska kirjoitti...

Sama laulu tuntui olevan :)

Anonyymi kirjoitti...

Juu ja Ahis vahvisti, että kyseessä oli nimenomaan "Prinsessalle" kappale.

Terv,
Joni

Pauska kirjoitti...

Kiitos Joni

Anonyymi kirjoitti...

ja Johannakin vahvisti asian.

Terv,
No, se Joni

Sylviira kirjoitti...

Johannan ihailija olen minäkin, löysin hänet muuan vuosi sitten enkä meinannut millään malttaa lopettaa kuuntelemista, YouTube piti koluta läpikotaisin. :)

Pauska kirjoitti...

Joni: Kiitos tiedosta :-): Mietin tässä kerran, mahtoikohan Johannan agentti koskaan välittää konserttia ennen laittamaani viestiäni...

Sylviira: Toivottavasti pääsit Johannan konserttiin, hän ei ole kovin useasti Kainuussa esiintynytkään, Oulun seudulla useammin, Lumijoelta kun on kotoisin. You tubea on täälläkin katseltu :-)