"Järvelä" |
Sheltit retkellä |
Syönnin jälkeen kävelimme korkealle kalliolle ihan Porkkalanniemen päähän, Pampskataniin, josta näkyi Rönnskärin majakka sekä Mäkiluodon linnake. Heli viritti kaukoputken, jolla katselimme lintuja. Aurinko porotti välillä makeasti, tuuli oli kova, linnut liitelivät taivaalla, merellä näkyi vaahtopäitä ja muutamia purjeveneitä ja aluksia. Osa niistä kääntyi takaisin, koska tuuli oli niin kova. Edessäolevalla luodolla lokinpoikaset koittivat suojautua tuulelta painautumalla kalliota vasten. Merimetsoja lenteli matalalla jatkuvasti. Yhtäkkiä ihana takanamme muutaman kymmenen metrin korkeudessa näkyi kaksi todella isoa lintua - merikotkia! Ne liitelivät uljaasti aivan päämme yläpuolella poikanen mukanaan parin lokin takaa-ajamina. Näky oli aivan henkeäsalpaava! Viepperhaudassa oli myös kotka liitelemässä taivaalla, mutta nämä kaksi olivat vielä isompia, kerrassaan upeita! Kuvankin ehdimme saada, mutta se ei kyllä kerro koko totuutta, sen verran kauaksi linnut ehtivät jo lentää.
Upeat merikotkat |
Monet meren rannalla asuneet ihmiset hehkuttavat merta jatkuvasti enkä enää tämänpäiväisen jälkeen kyllä ihmettele miksi. Oli rentouttavaa katsella lintuja ja meren kuohuja. Meri välkehti monenvärisenä ja näimme monenlaisia lintuja. Eräällä kerralla ystäväni oli ollut paikalla, kun joku oli bongannut harvinaisen mehiläissyöjän.
Kiitokset ystävillemme rentouttavasta ja mukavasta päivästä, jota jatkoimme vielä heidän luonaan liki puolille öin Skip-Bon, pilateksen ja kahvittelun merkeissä.
Odotin etukäteen Porkkalalta jotain sota-aiheista ja hieman neuvostomeininkiäkin, jouduin kyllä pettymään, sillä löysin yhden ainoan bunkkerintapaisen. Suomihan joutui luovuttamaan Porkkalan ja osan Kirkkonummea ja muitakin kuntia vuokra-alueeksi Neuvostoliitolle 1944-1994. Ihmisille ja eläimille annettiin kymmenen päivää aikaa lähteä kodeistaan. Alueella asui n. 30 000 neuvostoliittolaista ja siellä oli neuvostolaivaston tukikohta ja pieni lentokenttä. Vuonna 1947 Suomi sai läpiajo-oikeuden junilla Helsinki-Turun-radalle. Junan ikkunat peitettiin ja venäläisiä sotilaita nousi junaan, veturikin vaihdettiin. Kuulemma monet ulkomaalaiset halusivat kokea neuvostotunnelmaa ja matkustivat junassa, jossa oli valmennettuja kasvoihin haavoittuneita sotilaita kunniamerkkeineen. Neuvostoliitto päätti kuitenkin jo vuonna 1955 palauttaa Porkkalan takaisin Suomelle, virallinen luovutus tapahtui kuitenkin vasta 26.1.1956. Venäläiset tuhosivat ja räjäyttivät monia rakennuksia ja sekä sotilaallisia rakennuksia. Pellot oli päästetty pusikoitumaan ja näky oli monin paikoin karmea. Kunnostamiseen meni vuosikausia. Tuosta ajasta ei ole juurikaan mitään jäljellä nykyään.
3 kommenttia:
Te sitä kerkiette! Hienot on merimaisemat ja kalliot. terveisin Ulla Suomussalmelta
Samat tuntemukset kuin edellisellä kirjoittajalla. Hyvää koulun alkua, älkää väsyttäkö itseänne liikaa, toivoo Kummitäti
Kiitos, kyllähän sitä lomalla ehtii. Onneks tänä vuonna on helpohko lukujärjestys, aika paljon ykkösten kursseja ja suhtmukavat lukujärjestykset esim. maanantaina ekassa jaksossa olen vapaa jo 9.45 :-)
Lähetä kommentti