maanantai 19. joulukuuta 2011

Pipareita

Olen suuri piparien ystävä, varsinkin Paraisten pipareiden, jotka koristellaan tomusokerilla ja ranskalaisilla ja amerikan pastilleilla :). Joka joulu päätän, että teen pipareita useamminkin, mutta leipominen jää sitten vain ajatuksen asteelle, kunnes tulee seuraava joulu. Tämäkin ohje on äidiltä saatu ja jo lapsuudessa parhaaksi havaittu.




Paraisten piparit


Siirappiseos
Kiehauta ja jäähdytä
3/4 dl siirappia
1 tl kanelia, inkivääriä, neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
(1 tl pippurimaustetta)
Tänä vuonna laitoin suoraan piparkakkumaustetta.

Lisää jäähtyneeseen seokseen 2 tl soodaa





250 g voita
Yleiskone vatkasi voin ja sokerin vaahdoksi
200 g (2,5 dl) sokeria vaahdotetaan keskenään.
Lisää siirappiseos ja kananmuna sekä 6 dl vehnäjauhoja.
Pidä jääkaapissa yön yli.
Paistetaan 250 asteessa n. 4 minuuttia. Piparit nousevat pellillä ja laskevat alas, ota ne heti pois, kun ovat laskeneet.



Valmis taikina

Tuo siirappihomma oli aika haasteellista, sillä se meni aika tahmeaksi seokseksi, joka ei kovin jouhevasti sekoittunut voiseoksen sekaan, vähän jäi kokkareita. Siirappia laitetaan vielä todella vähän, alle desi, niin sekin vaikeuttaa osaltaan. Tupperwaren pikku nuolijalle on taas käyttöä :). Kaulitsin ensimmäistä kertaa monikäyttöisen " valmiin leivinpaperin" päällä. En muista tuotteen nimeä, mutta leivinpaperin korvikkeena sitä kaupoissa myydään ja suosittelen. Piparit irtosivat sen pinnasta todella helposti eikä tarvinnut jauhoja nimeksikään. Käytin Tupperwaren kaulinta, jonka voi täyttää kylmällä vedellä. Se oli kätevä, sitten osin pistelin menemään pulikalla.  Pipareista ei tullut yhtä kauniita kuin äidin tekemistä, mutta maku oli hyvä :).


Viimeiset piparit













2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Minun mummo leipoi samaisella ohjeella piparit. Ja maistuvia olivat! Olen joskus tehnyt taikinan itse, lasten kanssa leivottiin. Valmistaikinasta tein nyt pipareita,suurin osa paloi:D
Mie muka ostina suurena Aalto-fanina muotinkin,mielikuva ihanista Aalto-pipareista... No seuraavat piparit ovatkin Kantolaa:D
Mukavaa joulunalusaikaa sinulle ihana Pauska!

Pauska kirjoitti...

Kiitos Lennu, kylläpä sait minut hyvälle tuulelle, se aaltomuotti olisi kyllä näkemisen arvoinen, otapa siitä kuva johonkin postaukseesi.
Samoin mukavaa joulunodotusta Sinulle Lennuseni :)