torstai 15. joulukuuta 2011

Ruotsin suurlähetystössä Lucian päivää juhlistamassa

Äkta lussekatter
Opepostilaatikkooni tupsahti mieluinen kutsu joulukuun alussa, sillä Ruotsin suurlähettiläs vaimoineen kutsui lahtelaiset ruotsinopettajat Lucia-glögille ja meitä lähtikin bussilla melkoinen sakki pääkaupunkiin eilen. Hieman kyllä ihmettelimme joukolla kutsussa olevaa sanamuotoa :). Olimme perillä hyvissä ajoin. Ulko-ovella olikin tuttu - entinen oppilaani Sanna - vastaanottamassa meitä, olipa mukava yllätys! Olimme ensimmäisten vieraiden joukossa ja jätimme alakertaan takkimme, Maija Vilkkumaa lapsineen saapui samaan aikaan. Odottelimme hetken ja nousimme sitten portaat yläkertaan ja menimme kättelemään vastaanottosaliin suurlähettilään ja hänen vaimonsa.


Tarjolla oli kuulemma sangen kipakkaa glögiä, jota saimme mukilliset. Itse kävin hakemassa mehulasin lasten huoneesta itselleni :). Isommassa salissa sekä ruokasalissa oli tarjolla sahramilla maustettuja Luciapullia - lussekatter, såsom svenskarna kallar dem - sekä pipareita. Tarjolla oli myös erilaisia alkoholijuomia.

Lastenpöydässä oli paljon erilaisia karamellejä, pipareita, hedelmiä ja keksejä sekä limsoja ja mehua. Paikalla oli aika paljon lapsia, pojilla oli puvut päällä ja tytöilla kauniit mekot. Maistelimme pullia sekä pipareita. Aina kun Ruotsin kuninkaallisia on vierailulla, niin heille pidetään tilaisuuksia samoissa tiloissa. Suuremmassa salissa on pidetty jopa 120 hengen illalliset pöytiin tarjoillen. Nyt salissa oli vain muutamia tuoleja. Seinillä oli monia tauluja ja kauniita lamppuja, samoin kuin katossakin.Svenska Handelshögskolanin Luciakulkue saapui 16.15 laulaen Lucialaulua. Kulkueessa oli sekä tyttöjä että poikia, jotka lauloivat neliäänisesti seuraavin sanoin:

"Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring.
Drömmar med vingesus under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Kom i din vita skrud, huld med din maning.
Skänk oss, du julens brud, julfröjders aning.
Drömmar med vingesus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Trollsejd och mörkermakt ljust du betvingar,
signade lågors vakt skydd åt oss bringar.
Drömmar med vingesus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Stjärnor som leda oss, vägen att finna,
bli dina klara bloss, fagra prästinna.
Drömmar med vingesus, under oss sia,
tänd dina vita ljus, Sankta Lucia." 

Opiskelijat esittivät muutaman laulun, joistaa Kilisee, kilisee kulkuseen oli tehty aika hauska sovitus.
Esityksen jälkeen seurustelimme lähinnä keskenämme ja juttelin myös hetken ajan Svenska nu -järjestön Liisan kanssa. Paikalla pyörähti myös Paavo Lipponen tyttärineen sekä Kimmo Sasi, joka puhui ruotsia. Muut olivat bonganneet Maria Sidin alakerrassa sekä Anna-Maja Henrikssonin ja Eva Biaudet'n. Saimme hyvän vinkin, että valittu Lucia laskeutuu Suurkirkon portaita alas kuudelta ja ajattelimme, että sehän olisi mukava nähdä.

Kollegani kanssa kävimme nappaamassa leivät läheisessä kahvilassa ja sitten katsoimme täydellä torilla, kuinka Lucianeito monine seuralaisineen tuli portaat alas kättään heilutellen. Vienoa musiikkia kuului, mutta eipä siitä juuri selvää saanut. Kirkon portaat olivat aika lailla täynnä ihmisiä. Lucialla oli sievät vaunut, johon hän kävi istumaan ja teki pienen kierroksen kaupungilla, mutta kierroksen alkaminen kesti, joten läksimme bussille. Matkalla näimme oheisen hevosten vetämän vaunun, jossa oli stjärngosseja jo kyydissä.

 Kauniisti valaistu Suurkirkko ja paljon odottavia ihmisiä


Seuraavaksi menimme Svenska Teaterniin katsomaan supersuosittua näytelmää Grottmannen, jota mm. Martti Suosalo on esittänyt suomeksi. Näytelmä oli hyvin hauska ja hieman erilainen versio kuin Suosalon, jonka olen nähnyt Peacockissa muutama vuosi sitten. Joitakin asioita painotettiin erilailla, mutta samlaren - jägaren -vastakohtaisasettelu oli suuressa osassa koko näytelmän ajan, samoin miesten ja naisten erot ja erilaisuudet. Eipä ole ihme, että Sixten Lundberg on esittänyt näytelmää jo kahdeksan vuotta ja yli 300 kertaa. Hän otti yleisönsä täysin. Oli mukavaa, että näytelmäksi sattui juuri Grottmannen, sillä olen halunnut jo pitempään nähdä sen, mutta en ole jostain syystä saanut aikaiseksi lähettyä katsomaan. Väliajalla saimme suolaista pinaattipiirakkaa lasillisen kera.
Parhaan näytelmäarvostelun, josta olen tismalleen samaa mieltä, on  henkilö nimeltä Nordgren kirjoittanut Hufvustadsbladetiin joskus kauan sitten:


  ”Ståuppkomikern Sixten Lundberg gör strålande enmansteater i Grottmannen. Både i fråga om gestiken och återgivandet av det omfattande textflödet tar Sixten Lundberg fram ett både ironiskt och självironiskt, superkomiskt rollspel som bär igenom hela föreställningen”


 Kannattaa käydä katsomassa, esityksessä pysyy kyllä mukana ihan lukioruotsillakin :)2 kommenttia:

Business Woman kirjoitti...

Ruotsin suurlähetystö on kyllä aktivoitunut hienosti markkinoimaan kotimaataan Ruotsia. Minullekin nimittäin tuli hiljattain kutsu heidän järjestämäänsä tilaisuuteen, mutta en kuollaksenikaan muista mihin.. Suurlähetystöissä on hienoa, vai mitä! Minä nimittäin haaveilin joskus ennen diplomaattiurasta, mutta ne unelmat kariutui matkan varrella.

Pauska kirjoitti...

En ole ollut kuin Ruotsin suurlähetystössä ja hieno paikka se kyllä oli :). Diplomaatin ura on haastava ja töitä saa taatusti tehdä paljon.