torstai 2. helmikuuta 2012

Fintandem nederlands & suomi


Aloitin Fintandemissa hollannin kielen opinnot viime syksynä. Fintandem on  alunperin Vaasassa kehitetty kielenopiskelumetodi, jossa kaksi erikielistä ihmistä opettaa toisilleen omaa äidinkieltään. Parini on hollantilainen Bert, joka haluaa oppia suomea. Tarkoitus on puhua tapaamisessa kumpaakin kieltä yhtä kauan. Meillä on Bertin kanssa eri metodi, koska kummankin toisen kielen taito on vielä sen verran heikko, ettei keskustelemisesta tule mitään. Sain kiinnostuksen hollantiin, kun kävin Hollannissa ensimmäisen kerran hakemassa koiramme Ritan. Ystävystyin heti kasvattajan, hieman minua nuoremman Marcellan kanssa ja olemme tavanneet toisemme toistakymmentä kertaa. Huomasin heti, miten suuresti hollanti muistuttaa ruotsia ja saksaa, jota en ole opiskellut kuin ihan huvikseni joskus lapsena isäni vanhoista saksan kirjoista. Koulullamme on ollut vaihtoja Nijmegeniin ja joka kerralla olen oppinut kieltä lisää. Marcellan kanssa ostimme kirjakaupasta minulle kielikurssin, jonka kävin itsekseni läpi. Ostin myöhemmin lisää kursseja ja videoita, koska täällä ei hollantia juurikaan kuule. Tutustuin vajaat kaksi vuotta sitten hollantilaiseen Ediin, jonka kanssa voin aina vaihtaa muutaman sanan, kun tapaamme.


Fintandemin perusperiaatteina ovat itseohjautuvuus sekä vastavuoroisuus. Molempiin kieliin pitäisi käyttää yhtä paljon aikaa ja energiaa, esimerkiksi ensin tunti toiseen kieleen ja sitten tunti toiseen kieleen.
Kumpikin oppija määrittää itse, mitä haluaa oppia ja mitä pariltaan toivoo. Tarpeet voivat olla erilaiset, toinen voi haluta oppia lisää sanastoa, ja toinen haluaa vaikka vain selviytyä arkipäiväisistä tilanteista tai oppia ymmärtämään toisen kulttuuria. Opiskelijat ohjaavat ja arvioivat itse oppimistaan. Kumpikin auttaa pariaan korjaamalla ja antamalla palautetta, mutta kummankaan ei tarvitse olla kielenopettaja ammatiltaan.
 Yhdessä päätetään tapaamistiheys, kellonaika  sekä paikka, jossa tavataan. Paikkaa voidaan vaihdella tarpeen mukaan. Se voi olla kahvila, koti, museo, ostoskeskus tai muu yhdessä sovittu paikka. Me olemme olleet koulullani ja Bertin kotona. Käymme yhdessä läpi oppikirjoja ja opettelemme sanoja ja rakenteita ja teemme tehtäviä. Tarkoituksenamme on tulevaisuudessa laittaa ruokaa yhdessä.

Wellamo-opiston kurssilla on pareja venäjässä, saksassa, englannissa, espanjassa ja hollannissa. Ruotsiin olisi tarve, mutta ruotsinkielisiä ei ole ilmoittautunut. Fintandem on kiva tapa oppia uutta kieltä, tutustua uuteen ihmiseen ja ennen kaikkea hänen maansa kulttuuriin.


Tot ziens!

4 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Mainio juttu. Meidän pikkukaupungissa ei taida tämmöistä systeemiä olla? Googlailen aiheesta lisätietoa.
Hollanti kuulostaa aika eksoottiselta kieleltä. Nyt pisti miettimään minkä uuden kielen itse valitsisin jos saisin ihan mitä vaan kieltä opiskella ja näin hauskalla tavalla... Kerron kun sen keksin :)

Anonyymi kirjoitti...

Wellamo-opiston FinTandemiin on pareja ja kieliä tullut taas lisää. Yhdellä parilla on kielinä suomi ja swahili. Yksi pari opiskelee venäjää ja ruotsia, joskaan en etsinnästäni huolimatta löytänyt äidinkielenään ruotsia puhuvaa henkilöä. Yhteensä pareja on jo 22. Se on tuplamäärä viime vuoteen verrattuna. Jokunen venäläinen on ilman paria, joten suomalaisia venäjää harrastavia naisia tarvittaisiin pareiksi.

T. Anja

Pauska kirjoitti...

Periaatteessa tämän voisi toteuttaa ihan itsekin, kun vain löytäisi jostakin jonkun, joka haluaisi oppia suomea. Uskoisin, että monella paikkakunnalla järjestetään suomen kursseja tai sitten vain rohkeasti ilmoitusta lehteen tai kauppojen seinille. Hollanti on kieltämättä eksoottinen, mutta käyn siellä kuitenkin sen verran usein, että olisi ihan kiva ymmärtää, mistä puhutaan :).

Pauska kirjoitti...

Voi että kun ois vähä enempi aikaa, niin voisinkin lupautua. Pitää vielä katella jahka tää abirumba on ohitse tai sit ensi syksynä. Swahili on kyllä jännä, mikähän tausta sillä suomalaisella mahtaa olla, liekö asunut Afrikassa?