torstai 16. helmikuuta 2012

Sju sorters kakor med Jessica Frej - Svenska nu

Viime viikolla sain viettää pari tuntia ruotsalaisen julkkiskokin Jessica Frejn seurassa. Jessica oli Svenska nu -kiertueella koulullamme ja piti pari oppituntia aiheenaan "sju sorters kakor". Ennen vanhaan Ruotsissa kuten Suomessakin oli tapana, että tarjolla piti olla vähintään seitsemää eri sorttia, jotta kahvipöytä olisi täydellinen. Meillä itäsuomalaisilla tapa taitaa elää vielä nykyäänkin :). Ennen tunnin alkua Jessica oli laittanut erilaiset koristeet pikku astioihin ja ottanut esille kuorrutteita, sulattanut suklaan mikrossa ja jokaiselle opiskelijalle oli jaettu pala leivinpaperia. Luokkaan tultuaan Jessica kertoi vähän itsestään ja sitten hän kertoi tunnin teemasta pyysi jokaista ottamaan seitsemän keksiä, jotka koristeltiin eri tavoin. Koristeiksi sai laittaa mm. kookosta, sukaatteja ja erilaisia ja erivärisiä strösseleitä, sulaa suklaata, joka  näytti olevan ehdoton suosikki. Minä etsin Youtubesta pari videonpätkää Ruotsin Masterchef-kilpailusta, jossa Jessica oli mukana. Katsoimme hänen ohjelmaanpyrkimisvideonsa sekä pari muuta jaksoa. Ohjelmaan haki yli 3000 ruotsalaista, joista nelisenkymmentä pääsi karsintoihin. Jessica valmisti hernekeiton, jossa oli juustolastu ja hänet valittiin 14 kilpailijan joukkoon. Ohjelma kuvattiin parissa kuukaudessa ja kilpailijat asuivat hotellissa ja koko elämä pyöri kisan ympärillä. He eivät saaneet olla yhteydessä perheeseensä eikä ystäviinkään. Jessica sijoittui viidenneksi. Ohjelmassa, jossa hän putosi jatkossa, hänen piti laittaa hummeria eikä hän ollut käsitellyt moista otusta aikaisemmin lainkaan.
Ensimmäisen televisio-ohjelman jälkeen Jessica sai STV4-kanavalta soiton, jossa häntä pyydettiin ohjelmaan ja nykyisin hän on kanavalla aamukokkina  ja on itse asiassa  osallistujista ainoa, joka on jollain tavalla ruoan kanssa tekemisissä.

Sitten Jessica kertoi hyvän pikkuleipien valmistusohjeen 1-2-3 eli 100 g sokeria, 200 g voita ja 300 g jauhoja, jotka vaivataan pöydällä keskenään seokseksi ja laitetaan viileään puoleksi tunniksi. Sitten leivotaan pikkuleivät, jotka paistetaan vajaassa 200 asteessa kymmenisen minuuttia.  Tutustuimme myös hieman ruokasanastoon pöydille jaettujen monisteiden avulla.Tunnit sujuivat nopeasti ja kekseistä tuli seuraavanlaisia:

Koska meille jäi ylimääräistä aikaa, niin jokainen sai kertoa lempiruokansa, joka taisi yleisimmin olla "jag vet inte" :) Yllättävänkin monet pitivät kalasta, mikä hieman ihmetytti Jessicaa. Ruotsissa kuulemma yleisin vastaus olisi ollut pasta ja pizza. Jos ei ollut mitään lempiruokaa, niin sitten sai kertoa, mistä ruoasta ei pidä. Toisen ryhmän kanssa ehdimme vielä käydä läpi Tukholman nähtävyyksiä, joista Jessica meille kertoi.2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Pauliina,

terveiset Svenska nu:sta, hauskaa että Sju sortens kakor on käynyt Tiirismaalla. Kävittehän katsomassa tekemämme videon rapista Tiirismaalla. Laitoin toisselle Pauliinalle siitä viestiä Facebookissa, toivottavasti tieto on liikkunut:

http://www.youtube.com/watch?v=uhc6GHWxAyU

Yt, Maria Gnosspelius

Pauska kirjoitti...

hei

Kyllä käytiin, tein siitä postauksenkin :) Ki
http://pauskanelamaa.blogspot.com/2012/02/svenska-nu-paivan-loydos-rappia.html

Kiitos vain teille, kun järkkäätte kaikkea hienoa toimintaa!