perjantai 9. maaliskuuta 2012

Nizzan karnevaalit

Nizzan kuuluisat karnevaalit järjestettiin jo keskiajalla. Sana karnevaali "carne levare" eli "enlève la chair" tarkoittaa jäähyväisiä lihalle.  Ennen 40-päiväisen paaston alkamista katoliset ihmiset söivät hyvin ja juhlivat sitten samalla mm. naamiaisin laskiastiistaihin asti, siitä perinne lähti jo vuonna 1294, joskin vasta 1800-luvulla karnevaalit alkoivat muistuttaa nykyajan menoja.

Ostin  liput jo Suomesta ja kävimme pienen etsiskelyn jälkeen noutamassa ne keskustasta hyvissä ajoin ennen iltaa. Istumakatsomo oli loppuunmyyty, joten piti tyytyä seisomaan kadulla. Saimme loistavat paikat, josta näki todella hyvin. Ranskalaiset ovat pienikokoisia ja koska olimme kaikki pitkiä, yli 172-senttisiä, niin ei ollut mitään ongelmaa nähdä päätä lyhyempien ranskalaisten - myös miesten - yli. Tänä vuonna oli kolmenlaisia esityksiä. Bataille des fleurs on nimensä mukaan kukkien taistelu. Keskustassa kulki esityksen jälkeen paljon ihmisiä, joilla oli kauniita isoja kukkakimppuja käsissään, mimosan oksat pistivät silmiin erityisesti. Corso carnavalesque ja corso illuminée ovat muut vaihtoehdot, joista valitsimme tuon iltanäytöksen, joka oli henkeäsalpaava. Kaupungin keskustaan Massénan aukiolle oli tehty isot katsomot ja karnevaalikulkue kiersi tietyn reitin hitaasti. Mahtavat paperimassaiset yli kuusimetriset hahmot liikkuivat hitaasti ja ne oli kauniisti valaistu. Jalustalla oli paljon ihmisiä ja jopa lapsiakin mukana.

Tänä vuonna teemana oli urheilu Lontoon olympialaisten kunniaksi ja näytös alkoi kuninkaan (roi) ja kuningattaren (reine) johtaessa kulkuetta. Näiden liikkuvien hahmojen välissä kulki soittajia ja tanssijoita, joita oli yhteensä tuhatkunta. Kulkueessa oli yhteensä 20 vaunua, joihin hahmot oli rakennettu. Juontaja innosti yleisöä ja monet olivat pukeutuneet erilaisiin asuihin, erityisesti lapsilla oli kaikenlaisia asuja. Itse ostin hauskan hatun, jotta pääsin tunnelmaan. Monet heittelivät pientä paperista silppua päällemme ja suihkuttelivat pullosta koristetta, jonka onneksi sai varsin näppärästi pois. Ajattelin useasti mielessäni, että siinäpä olisi abeille oivat juhlimiskeinot :). Kaduilla ja kaupoissa myytiin molempia juttuja.

Emme olleet ihan loppuun saakka, koska aikataulu oli ranskalaiseen tyyliin pahasti jäljessä ja kaikkien selät ja jalat olivat aika poikki, lisäksi halusimme välttää suurimman liikenneruuhkan.

 

Tässä pieni videonpätkä, josta saa jonkinlaisen käsityksen hahmojen massiivisuudesta.Videolla hahmot siirtyvät valmiiksi ennen varsinaisen paraatin alkamista ja liikkuvat paljon nopeammin kuin itse paraatissa.

Kuningas päivänvalossa torin reunalla houkuttamassa yleisöä

Kuningatar, huomaa takana oleva parikerroksinen taloHiihtäjätätönen

Luolamies piteli hiuksista kiinni paria naista

Pyöräily on Ranskassa supersuosittua


 
ToukkaMopoilija

Lisää kuvateksti

Pallokoristeita

Joku paikallinen kuuluisuus

Bändi pyöri ympäri isoissa pyörissä


Videotauluja oli joka paikassa, jotta seuraaminen olisi helpompaa

Akrobaatteja

Toki Zizou on mukana :)

Ei kommentteja: