lauantai 12. toukokuuta 2012

Hyvinkään Tahko - Sotkamon Jymy 12.5.2012

Hutunkeitto
Kalsareihin, korvaläppiin, lipalliseen pipoon ja toppapukuun varustautuneena ajelin viileässä säässä tänään Hyvinkäälle kauden ensimmäiseen pesisotteluun. Jymyn pipot jäivät kotiin, sillä sadekelillä saisi olla yhtenään pyyhkimässä silmälaseja ja lipallinen pipo on siksi kätevämpi. Menomatkalla poikkesin viemään koulumme ja oman lahjan vastaleivotulle Idols-voittajalle, joka oli studiossa levyttämässä. Yleisöä oli Pihkalassa aika niukasti paikalla kylmyydestä ja sateesta johtuen.

Vaki-istumapaikkani läheisyydessä on aina ollut hyvinkääläisistä pesiksen asiantuntijoista koostunut miesporukka, jonka kanssa ollaan jo vuosikausia juteltu pesisasioista. Tällä kertaa paikan oli vallannut isoin lipuin ja rummun kanssa varustautunut iso "Oula-pääty" -niminen nuorisoporukka, joka piti valtaisaa meteliä ja huusi epäasiallisuuksia, joten menin istumaan hieman lähemmäksi ykköspesää.  Ryhmän nimi näyttäisi tulevan Hyvinkään Tahkon  Espoossa asuvan juniorin etunimestä.

 Ennen pelin alkua palkittiin syöttötuomari Lähteenmäki, joka oli jo peräti 400. ottelussaan tänään, kunnioitettava saavutus - ja vielä lyhythihaisessa paidassa! Jani voitti hutunkeiton ja Roope oli heti hirmuisessa vedossa ja löi eka vuoroparissa johtojuoksun ja Kosti tempaisi Janin kotiin, joten tilanne oli 0-2. Toisen tasoittavalla Toni löi näpyllä kotiin ja Roope kumautti takaa läpi ja tilanne oli jo riemastuttavasti 5-0. Tässä vaiheessa Tahko ei ollut saanut miestä kolmoselle lainkaan ja ottelu vaikutti läpihuutojutulta.Nuorisoporukka nakkasi kentälle Nikoa kohden vessapaperirullan, joka korjattiin välittömästi pois. Tahko sai Rantasen Rikun kolmoselle, mutta siihen yritys tyrehtyi. Välillä satoi vettä, välillä paistoi aurinko ja välillä oli hervottomia tuulenpuuskia, joten keli oli moninainen eikä mitenkään kiva pelaajille eikä yleisölle. Muutamilla pelaajilla oli trikoot jalassa, mutta suurin osa pelasi ilman niitä.

Järjestysmiehillä ja poliisilla piti kiirusta
Tauolla ostin parit makkarat ja söin MaxiTuplan, jonka ostin matkaevääksi. Joskus vuosia sitten Hyvinkäällä myytiin omatekemiä suklaapopcorneja, jotka olivat aivan ihania, niitä olen kaivannut. Pyttipannua on myös ollut tarjolla, nyt oli sämpylä-makkara-kahvi -linja. Toinen vuoro alkoi jälleen Roopen saumaan lyömällä juoksulla. Toisessa vuoroparissa ei tapahtunu kentällä sen kummempaa, mutta katsomossa senkin edestä. Järjestysmiehet ottivat homman haltuun ja kutsuivat aivan aiheesta poliisit paikalle, sillä nuorisojoukon juomissa oli mehua vahvempaa, haju tuntui ihan minulle asti. Järjestysmiehet keskustelivat ensin ja antoivat porukalle aikaa poistua, mutta nämä eivät liikahtaneetkaan. Sitten paikalle tuli  useita poliisiautoja ja poliisit poistivat  häiriköt katsomosta. He soittivat poliiseillekin suutaan ja yksi heistä pistettiin pitkälleen maahan. Ilta-Sanomien mukaan yksi poliisi loukkaantui tapahtumassa. Keskustelupalstalla joku sanoi, että hän olisi suihkuttanut silmiinsä pippurisuihketta vahingossa. Pelin  lopussa ryhmä tuli kentän takana olevan aidan taakse kannustamaan, huuto kuului ihan selvästi kentälle asti. Jupakan syynä ei minusta ollut se, että Jymy johti peliä, vaan kielto olla päihtyneenä pelissä. Jututin järjestysmiehiä ja näin kaiken ja suurimmaksi osaksi myös kuulin, mitä tapahtui, koska istuin todella lähellä.  Lisätty 13.5. Iltalehden uutinen asiasta, jossa selvitetään poliisin loukkaantumista sekä vahvistetaan alkoholin käyttö. Itsekin katselin, että osa porukasta ei ollut täysikäisiä. Lisätty myös Tahkon toiminnanjohtajan kommentti.


Peli päättynyt ja voitto tuli
Jymyn kotiutuskisan juoksijat
Kolmannen tasoittavalla Juha "Kore" Korhonen tempaisi pallon kakkospuolen muuntajalle asti ajolähdössä ja peli oli ykskaks 3-1.  Korhoset siis löivät suurimman osan pelin juoksuista. Tässä on minusta pesäpallon suola esimerkiksi jalkapalloon verrattuna. Jalkapallossa nuhjataan monesti keskikentällä, kun pesäpallossa kuka tahansa voi milloin tahansa tempaista läpilyönnin ja tilanne muuttuu täysin. Viimeisellä lyöntivuorollaan Jymy sai miehen kolmoselle, mutta tilanne kuivui kasaan etelän fanien innokkaasta kannustuksesta huolimatta ja edessä oli supervuoro. Jani epäonnistui vaihtolyönnissään, joka meni kopiksi Rikulle ja pesät tyhjenivät. Kuitenkin tämän jälkeen onnistuttiin rakentamaan ajo, mutta Immon lyönti meni kopiksi ja Tahko tuli sisälle. Aika nopeasti taululla oli kaksi paloa ja sitten tuli kolmaskin, joten mentiin kotiutuslyöntikisaan, joka on minusta kiva. Siinä kummastakin joukkueesta valitaan viisi juoksijaa ja viisi lyöjää, ja lyöjällä on kolme lyöntiä, joilla hänen pitäisi lyödä juoksu. Jymyllä kotari alkoi aivan unelmasti, sillä ensin Jani löi ekalla lyönnillään nuoren Niilo Piiponniemen kotiin. Niilo onnistui kauden ekassa pelissä hienosti ja löi kunnarin. Sitten Roope sirvaisi Antin kotiin ja Kosti kaksoisveljensä Immon. Kolme juoksua riittää yleensä kotiutuslyöntikisan voittoon :). Tahko aloitti hyvin, sillä Korhonen löi Lauri Vierimaan kotiin, sitten  eivät Rantatorikan veljekset eikä Riku onnistuneet ja viimeisen lyöjän olisi pitänyt lyödä juoksun lisäksi kunnari. Hän löi juoksun, koska kaikki pelaajat menivät ihan kentän rajoille, mutta kunnariin hän ei pystynyt, joten Jymy voitti pelin 1-2. Jymyn ulkokenttä oli todella hyvässä vedossa lukuunottamatta tuota Koren lyöntiä, joka meni läpi.


 Palkintojenjaon jälkeen menin juttelemaan tuttujen kanssa ja annoin Roopelle perinteisen karkkipussini. Näin myös Rikua sekä hänen vaimoaan, perhettään ja siskoaan, jotka olivat tulleet katsomaan ottelua. Riku on entisiä oppilaitani Salinkallion ajoilta ja vaihdamme aina muutaman sanan pelin jälkeen. Sotkamon aina niin ystävällinen huoltomies morjensti myös ja Jani sanoi ihan käsipäivää. On kyllä mukavaa, kun joukkue huomio faninsa. Monet lapset tulivat pyytämään nimmareita ja yhteisvalokuvia ja aina pelaajilla on aikaa, vaikka edessä on pitkä kotimatka ja kotona ollaan vasta aamupuolella.


 
Yksi Suomen parhaimmista Roope
Roope palkittiin oikeutetusti joukkueensa parhaana, Tahkolta palkittiin juoksut lyönyt Juha Korhonen. Ottelun jälkeen sain ottaa Roopesta kuvan :). Kaulassa on Iltalehden mitali, jonka Roope tänään sai.

Minua jäi harmittamaan se, että näin legendaarisen Erikin, mutta en siinä tilanteessa pystynyt keskustelemaan hänen kanssaan. Erik Seppälä on töissä Ruotsissa ja tekee joka talvi aivan hurjasti töitä, että pystyy elämään kesän Sotkamossa ja katselemaan pelejä, joihin hän  kuulemma kulkee julkisilla joukkokuljetusvälineillä.


Katselin illalla Urheiluruudun ja bongasin itseni helposti punaisessa viitassa kolmospuolelta :)

Video näkyy viikon verran Yle Areenalla pesäpallo-ottelu alkaa kohdasta 9.08, jos jotakuta kiinnostaa katsella.Lopuksi vinkkinä se, että Bittilähde on tänä vuonna uudistunut ja se päivittyy puolen minuutin välein ja kertoo, kuka lyö kenet ja minne. Jos et pääse paikalle, niin kannattaa seurata ottelut tästä linkistä (online)
Veikkaus-tv saattaa myös näyttää pelejä samoin kuin Vimpelin pelejä pystyy seuraamaan Järviradiosta
(vasemmassa palkissa JRTV Pesis). Nelonen Pro näyttää osan peleistä, toivottavasti vähän paremmin ja enemmän etenkin loppuvaiheessa kuin viime vuonna.

Suosittelen lämpimästi Jymyn Facebook-sivustoa, jonne päivitetään ahkerasti pelikuulumisia ja muuta asiaa. Jymyn nettisivuilla on uutuutena pelipäiväblogi, jossa on kivoja juttuja pelimatkoilta. Todella hieno uudistus jo muutenkin loistaville nettisivuille!

Jymyn joukkue vaikutti erittäin vahvalta, joten tältä kaudelta on lupa odottaa yhtä paljon kuin aiemminkin. Korhosen Niko pelaa numerolla yksi ja meni kentälle oikein mukavasti. Antilla vaihdot sujuivat näppärästi ja Jani loi jatkuvasti kolmostilanteita. Jokerin rooli on taatusti ainakin aluksi outo, koska ei pääse ulkokentälle, vaan joutuu pitämään itsensä lämpimänä muuten. Jälleen mennään kohti syksyn finaaleja ja tänä vuonna aion olla paikalla Kainuussa :).  Reilu kolme viikkoa ja koulut loppuvat ja muuttokuorma kohti Suomussalmea pääsee starttaamaan ja pääsee peleihin Hiukkaan!


Lopuksi onnea kaikille äideille <3

J.K. 25.5.2012

Lämmin osanottoni Topin perheelle ja omaisille sekä koko Hyvinkään Tahkon joukkueelle ja jaksamista suuressa surussa. Ei voi järjellä ymmärtää tapahtunutta.

Ei kommentteja: