Lypsäviä oli tuosta 300:sta puolet ja toinen puoli siis vasikoita ja hiehoja. Pikkuvasikat olivat omassa navetassaan. Siellä oli ihan muutaman päivän ikäisiäkin vasikoita. Vasikathan erotetaan emästään heti syntymänsä jälkeen ja aika pian ne oppivat juomaan sankosta tai tässä oli minulle tuntematon luonnonmukaisempi systeemi. Lehmien rotu taisi olla holstein, ne ovat sarvettomia ja kehitetty erityisesti maidontuotantoon. Teuraana niistä ei saa rahaa kuin sadan euron hujakoilla.
Sankkoon tehty "nisä" |
Isoin navetta oli sitten lypsylehmille ja ne saivat kävellä vapaasti sekä käydä lypsettävänä silloin kuin halusivat. Lehmillä oli kuvan kaltaisia harjoja, jotka puhdistivat ne liasta.
Parsissa oli puhtaita sahajauhoja, joiden päällä voi levätä |
Kullakin eläimellä on korvassa EU:n määrämät tunnukset.
Itse lypsäminen oli melko veikeä tapahtuma. Lehmät jonottivat johonkin tilan kolmesta lypsyrobotista, jotka maksoivat kukin 100 000 euroa. Lehmä asettui oikeaan kohtaan ja sai samalla ruokaa. Sen nisät puhdistettiin harjoilla ja sitten ne skannattiin laserilla, jotta kunkin vetimen paikka tunnistettaisiin. Robotilla on muistissa kunkin vetimen sijainti. Sitten kukin lypsin menee vetimeen. Robotti ilmoittaa kunkin vetimen tilan. Sen milloin lypsin on kiinni ja milloin maitoa tulee ja milloin vedin on lypsetty. Jos lehmän vedin on sairas ja siitä tulevaa maitoa ei saa käyttää, niin tämäkin otetaan huomioon ja huono maito ei mene muun maidon joukkoon.
Jos lehmä yrittää tulla liian usein lypsettäväksi, niin robotti heivaa sen pois eikä se saa ruokaa. Lypsyrobotti helpottaa valtavasti työtä, sillä kukin lehmä voi tulla lypsettäväksi omaan tahtiinsa. Jotkut käyvät kerran, toiset jopa kolmesti vuorokaudessa. Lypsyn aikana lehmästä tallentuu monia eri tietoja kuten kunkin vetimen tuottama maidon määrä ja maidon solutaso. Maidostahan maksetaan sen proteiini- eikä litramäärän mukaan. Anoppini voitti aikoinaan palkinnon, koska hänen karjansa proteiinipitoisuus oli niin korkea. Tämä tila tuottaa yli 1,2 miljoonaa litraa maitoa vuodessa.
Lypsyrobotti |
Vetimet paikoillaan ja maito heruu |
Puhdistusharjat |
Robotti ilmoittaa kunkin vetimen tilan |
Tilatankki tyhjennetään muutaman päivän välein |
Tila oli ennen veljesten isän omistuksessa ja jos joku on kateellinen ja nyreissään viljelijöiden saamista tuista, niin haluan kertoa, että isä piti ensimmäisen viikon lomansa 27 vuoden työskentelyn jälkeen.
Minä arvostan suunnattomasti maanviljelijöitä, sillä heidän kovan työnsä ansioista meillä on ruokaa, jota syödä päivittäin. Maanviljelys on todella rankkaa ympärivuorokautista sekä -vuotista työtä, jossa ei liiemmäti lomia pidellä. Työpäivät venyvät kesäisin jopa 18 tuntiin ja pidempäänkin, talvella on vähän helpompaa, kun ei ole peltotöitä. Toivottavasti EU määräyksineen ei tuhoa maamme maataloutta ja saamme jatkossakin syödä suomalaista ruokaa.
Kiitokset Homerille, Jokelle ja Marisalle, jotta saimme käydä tutustumassa tilaanne - dankjewel Homer, Joke een Marissa dat we hadden mogelijkheid jullie boerderij te bezoeken!
4 kommenttia:
Kyllä tuttiämpäreitä on meillä Suomessakin, muttei valitettavasti edelleenkään joka tilalla käytössä.
Ja hollsteinit eivät ole nupoja, niiden sarvenaiheet luultavasti myös Hollannissa poltetaan ihan pikkuvasikkana. Onneksi se tehdään useilla tiloilla eläinlääkärin rauhoittamalle, puuduttamalle ja kipulääkitsemälle vasikalle.
;o)
300 on aika mieletön määrä. Ja voi lehmiä, lypsettäväksi tekisi mieli mutta jos liian usein käy niin heivataan pois :( Varsin valaiseva tarina. Aina ei maitopurkkia kallistellessa oikein muista mistä se maito on peräisin.
Kiitos Sinulle asiantuntevista kommenteista :)
Kyllä meijänkin aikana muutama yritti mennä syömään ja lypsylle, mutta koska ei vielä ollut kulunut tarpeeksi kauan edellisestä lypsystä, niin pois heivattiin :).
Lähetä kommentti