tiistai 21. elokuuta 2012

Kesämökkimme esittely - our summer appartment

Elämämme tähän asti paras ostos on ylivoimaisesti kesäasunto Suomussalmelta. Nelisen vuotta sitten olimme siellä käymässä. Mieheni serkku oli ostanut talon erittäin edullisella hinnalla ja niinpä siitä innostuneena ajoimme paikallisen Osuuspankin eteen katsomaan tarjontaa. Myynnissä oli asunnoksi muutettu liikehuoneisto aivan loistavalta paikalta. Neliöitä viitisenkymmentä ja hintapyyntö kolmisenkymmentätuhatta euroa. Ajelimme siltä seisomalta muutaman sata metriä katsomaan, missä tämä lukaali oikein oli. Sen sijainti oli erinomainen: aivan kylän reunassa - lenkkipolut lähtivät talon kulmalta, mutta keskustaan oli muutama sata metriä, samoin kylpylähotelliin ja kauppohin. Seuraavana päivänä sovimme näytön, emme halunneet jäädä harmittelemaan, että "olisipa pitänyt käydä katsomassa". Soitimme pankkiimme ja kysyimme puhelimitse lainaa, joka meille myönnettiin. Pankkihenkilö jopa tiesi paikan, sillä hän on ajanut usein Kuusamoon mökilleen ja sanoi, että ostakaa ihmeessä :). Asuntoa esitteli meille ihastuttava Hely ja muistaakseni teimme jo samana päivänä siitä tarjouksen. Hely hoiti meille sähkösopimuksen, niin että sähköt  Asunnossa ei ollut suihkua, mutta siihen mahtuisi suihkukaappi, jonka pystyi hyvin asentamaan. Keittiössä oli valmiina jääkaappi ja kaksi hellalevyä sekä astiakaapit.  Hyväksyimme heti meille tehdyn vastatarjouksen, joka oli vieläkin vähemmän kuin mitä ajattelimme.

Seinätaulussa on mieheni lapsuuden kotitalo joen varressa. Taulu on maalattu ennen kuin voimalaitos rakennettiin.


Lahdessa kävimme tekemässä lainapaperit ja sitten vain suunnitelemaan muuttoa. Saimme sukulaisilta ja tuttavilta jonkun verran huonekaluja. Vanha telkkarimme ja tallentava digiboksi saivat siirtyä pohjoiseen. Ikeassa kävimme ostamassa tarpeellisia juttuja ja meillä oli astioita ym. ihan omasta takaa. Sängyn ja vaatekaapin ostimme Kaluste-Moilasesta. Ne toimitettiin asuntoon ennen muuttoa, joka sattui juhannusaatoksi. Kauppias sanoi, että käytte maksamassa kalusteet, sitten kun tulette paikkakunnalle. Tällainen ei koskaan onnistuisi etelässä!

Mieheni serkulta saimme hellan, joka on aivan loistava. Siinä on itse asiassa kaksi uunia, toisessa on grilli. Hän lahjoitti myös keittiöön laatikostoja ja tason. Veljeltäni ostin halvalla pakastimen ja kummipoikamme perheeltä ison kasan mattoja. Vieraamme nukkuvat anopilta saadussa vuodesohvassa, lapsia varten olemme ostaneet täytettävän paksun patjan Jyskistä.


Keittiö


Juhannusaattona lähisuku olikin meitä odottamassa asunnon kulmalla ja yhdessä kannoimme peräkärryllämme tuomamme tavarat sisälle. Kummipoika auttoi vaatekaapin ja sängyn kokoamisessa ja hänen sisarensa muissa järjestelyissä. Kirpparilta ostimme mikron, kirjotuspöydän ja tuolin. Tänä kesänä ostimme pyykinpesukoneen, joka oli aivan ehdoton hankinta ja helpotti elämistä suuresti.

Työpiste, mieheni sävellyspiste ja Haaparannan Ikeasta ostettu lipastoToisessa taloyhtiön kerrostalossa on kuivaushuone, jossa pyykit voi kuivata. Siellä on jopa puhallinkin. Suihkukaapin saimme ensimmäisen kesän loppuvaiheessa ja infrapunasaunan laitoimme vuosi sitten
Se on ainoa mahdollisuus tähän asuntoon ja on ollut hintansa väärti. Kylmillä keleillä on mukava lämmitellä saunassa. Infrapunasauna vie vähän virtaa ja  hiki virtaa oikein kunnolla. Lueskelen usein kirjaa tai katson telkkaria, joka näkyy saunan oven läpi. Asunnossamme on myös mukavuuksina laajakaistaliittymä sekä kaapelitelevisio :). Parasta on se, että ei tarvitse huolehtia lämmityksestä ja siitä, onko mökiltä jotain viety, sillä liikehuoneistona siinä käy vartiointiliikekeen miehet vähän väliä. Toki meillä on hälytin varkaiden ja tulipalon varalta aivan kuten etelän kodissammekin.
Ruokapöytä keittiössä

Tänä kesänä ostimme kirjahyllyn, minulle satulatuolin sekä Hemnesin lipaston Ikeasta. Talven ajaksi laitamme asunnon vuokralle. Liikehuoneistojen yhtiövastike on asuinhuoneistoja korkeampi. Vuokra kattaa vastikkeen ja muut kulut ja jääpä siitä vielä vähän käteenkin.

Maisemanvaihto auttaa rentoutumisessa totaalisesti. Kainuulaiset ovat hyvin lupsakoita ja olemmekin saaneet runsaasti uusia tuttavia. Kulttuuritarjonta on valtavaa ja urheiluharrastusmahdollisuudet ovat melkein rajattomat. Elämänrytmi on kiireettömämpää ja luonnossa liikkuminen rentouttaa luonnollisesti erittäin paljon. Koirien kanssa voi harrastaa agilityä lenkkeilyn lisäksi. Kultaisen Kukon ja Teboil Turjanhovin lounaat ovat kattavat ja edulliset, joten aina ei edes kehtaa laittaa ruokaa, vaan käy mieluummin valmiissa pöydässä syömässä. Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito eikä sekään ole tärkeää. Puutarhanhoitoa ei tässä asunnossa tarvitse harrastaa, pari kukkaa laitoin viime kesänä ruukkuihin, tai no oikeammin sanottuna Metsätähden pitäjä kaimani Pauliina ne istutti :). Talomme erikoisuus on eteisessä oleva paloletku. Harmi, kun en älynnyt ottaa siitä kuvaa. Sillä sammuttaa niin pienet kuin suuretkin tulipalot, jos sellainen sattuisi sattumaan. On meillä kyllä sammutuspeite keittiön seinällä eli välttämättä ei näin suurisuuntaisiin operaatioihin tarvitse ryhtyä, jos tuli pääsisi irti.

Makuusoppi keittiössä
Tällainen kesäloman vietto sopii meille parhaiten. Kesämökin rakennuttaminen nykysäädöksillä olisi tullut huomattavasti kalliimmaksi ja nyt ei tarvitse huolehtia lämmittämisestä, halonteosta tai muusta kesämökeille tyypillisistä puuhista. Oulusta pääsee ulkomaille edullisesti, Kajaanistakin lähtee koneita, joten ulkomailla pääsee halutessaan piipahtamaan.

Tervetuloa lukijaksi Sissi van V.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana Pauska!
Tuo olikin uusi tieto, että katselet televisiota infrasaunasta:D Linkitän sinun blogisi teatterin nettisivuille, jos passaa. Siellä on muina linkkeinä Suomussalmen kunta ja Kiannon Kuohut.
Tervetuloa tänne taas!
terveisin Ulla S

Pauska kirjoitti...

Van passaa, olen oikein otettu, kun nuin hienoon seuraan pääsen, kiitos :). Katellaan, miten pesiksissä käypi, jos sitä vaikka innostuisi viidenteen finaaliin lähtemään, jos sellainen pelataan. Voisi sitten samalla kieppaista Suomussalmella.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva ratkaisu:)

En taida ole ihan uusi lukija mutta nyt kun vanha googletilini sulkeutui jostain itselleni tuntemattomasta syystä yhtenä iltana ihan totaalisesti niin avasin uuden ja sain aikaiseksi tehdä oman profiilinkin, vanhalla tilillä en jostain syystä voinut enää pitkään aikaan ilmoittautua blogien lukijaksi...

Dahlia kirjoitti...

Ihana ratkaisu! Olen itsekin alkanu (kauhukseni?) haaveilemaan kesäasunnosta ja tuommoinen ratkaisu, että se ei olisi "ihan keskellä ei mitään" kuulostaisi paljon paremmalta korviini. Saas nähdä montako vuotta tästä saa haaveilla vielä :)

Pauska kirjoitti...

Aivan, ennenkin olet juttujani lukenut :). Välillä netissä tapahtuu kuin itestään outoja juttuja, hyvä että sait uuden tilin luotua.

Pauska kirjoitti...

:) sitä kuule löytää aika mukavallakin hinnalla asuntoja, kun pitää silmät ja korvat auki. Me olemme kyllä olleet enemmän kuin tyytyväisiä omaan ratkaisuumme.

Johanna kirjoitti...

Ihana juttu :) Just näin, jokainen kun huomaisi ja uskaltaisi tehdä oman-näköiset ratkaisut. Minä saan lämmitellä isän mökkisaunaa valmiiksi pilkotuilla puilla, kaasupullot ja vessapaperitkin isä huolehtii... Silläpä ei ole ollut hirmuista hinkua omaa mökkiä vielä metsästellä.

Minäkin haaveilen infrapunasaunasta. Ystävälläni jo on ja hän on enempi kuin tyytyväinen omaansa. Koko elämän vaivannut akne selässä parani muutamassa viikossa infrapunasaunassa. Paikka ja suunnitelmakin sille on jo valmiina, mies vielä odottelee inspistä alkaa rymytä remonttia :)

Pikkuhiljaa taas palailen kotinurkille kesän vietosta. Puolukoita käyn vielä muutaman päivän poimimassa ja sitten onkin jo siirryttävä kotipihan satoa säilömään.

Pauska kirjoitti...

Kiitos Johanna, ihmeen paljon tämä juttu onkin kiinnostanut ihmisiä ja siitä on tullut muutakin palautetta kuin tässä näkyvät. Enpä olisi uskonut, että meikeläisten kesäasunto aikaansaa näin paljon hyvää mieltä muillekin. Pohjois-Suomessa saa vastaavantyylisiä asuntoja jopa 15 000 eurolla ja melkein voisi taata, että vuokralaisen saa talveksi. Esimerkiksi serkuksille tai sisaruksille kotiseudulta vastaavanlainen kimppa-asunto olisi ideaali ratkaisu: kesällä omassa käytössä ja talvella sitten vuokralle :).

Meillä punaviinimarjapuska oottaa jo kovasti poimijaa, jospa jossain välissä ehtisi käydä poimimassa. Mustikat, mansikat ja lakat on jo poimittu ja ehkä vois puolukoita jonkin verran kerätä, niitä ei oikein tule kyllä syötyä. Vattujakin voisi katastella, jos niitä "vanhoille paikoille" olisi sattunut tulemaan.