keskiviikko 8. elokuuta 2012

Nokkis Suomussalmi Rockissa 2012

Keväällä sain idean, että voisimme koota nokkahuiluorkesterin soittamaan Suomussalmi Rockin päälavalle. Saimmekin järjestäjiltä luvan esiintyä ja tiedotimme sekä Taivalalasen koulua että Suomussalmen kirkonkylän koulua siitä, että tällainen esiintyminen olisi tulossa ja että kaikki halukkaat pääsisivät mukaan soittamaan. Taustat ladattiin nettiin ja ilmoittautuneille lähetettiin nuotit sähköpostilla. Teatteri Retikan Facebook-sivustolla asiaa mainostettiin myös ja saimmekin teatterilaisista pari soittajaa. Suomussalmi Rockin ideana on se, että vähintään yhden soittajan pitää olla Suomussalmelta tai suomussalmelaistaustainen. Kesäkuun alussa kävimme Ylä-Kainuu -lehdessä, jonka päätoimittaja Anna-Leena Rauhala teki jutun, jossa soittajia peräänkuulutettiin lisää. Soittajia ilmoittautui tusinan verran, joista osa peruutti tulonsa esteen takia. Kauimmaiset soittajat kainuulaissyntyinen Tapani  sekä vaimonsa Kaisu tulivat Hämeenlinnasta asti. Oululainen Anne on Suomussalmen miniä kuten minäkin ja Mervi ja Sanelma  asuvat Suomussalmelta.


Teetätimme Kajaanin Seripointilla kaikille soittajille t-paidat, johon sukulaistyttömme Lilja piirsi ansiokkaan Nokkis-logon. Ilmoittautuneita oli toistakymmentä, mutta vähän ennen soittoa joillekin tuli esteitä ja lopulta lavalle kipusi kuusi innokasta soittajaa - siis sananmukaisesti kipusi, koska esiintymislavan portaat olivat aika jyrkät.

Pidimme meillä ennen keikkaa yhden harjoituksen ja soitimme kappaleet läpi. Kaikki olivat harjoitelleet kotonaan, joten olimme äkkiä valmiit. Merkkasimme vielä nuotteihin sen, montako kertaa kukin säkeistö soitetaan. Muutamassa kappaleessa oli alkusoitto ja osa lähti aika heti, joten laitoimme nekin itsellemme ylös nuotteihin. Harjoittelun aikana alkoi sataa vettä, aamu oli ollut siihen asti hyvin aurinkoinen, mutta sitten iski jokapäiväinen sade ihan puskista. Hotelli, jonka pihalla konsertti pidettiin, sijaitsee vajaan  parinsadan metrin päästä kotoamme, joten menimme jalan paikalle ja kipusimme lavalle, jotta olisimme valmiina heti klo 13, kun konsertin piti alkaa. Tekniikan miehet tekivät vielä viimeisiä säätöjään, joten odottelimme, kunnes he saivat kaiken valmiiksi. Samalla sadekin lakkasi ja pikku hiljaa ihmisiä alkoi virrata paikalle. Osa istui terassilla ja osa piti sadetta hotellin katoksen alla sekä hotellissa.Mieheni piti pienen puheen ja kertoi vähän Nokkiksen taustoista. Orkesterihan on kaikille avoin tilaisuus tulla soittamaan nokkahuilulla kappaleita. Toivoimme kovasti koululaisia mukaan, tänä vuonna emme vielä onnistuneet houkuttelemaan yhtään nuorta paikalle, mutta toivottavasti ensi vuonna lavalle kipuaisi koulussa kappaleita soittaneita lapsia lavalle runsaasti.


Soitimme kuusi kappaletta ja setti kesti reilun varttitunnin, kuten oli ohjeistettukin. Aloitimme Nokkismusan ekalla kappaleella Nokkistanssilla, sitten soitimme Nokkisteknon, josta mieheni koko projekti sai alkunsa. Sitten seurasi viimekesäisen Skotlanninmatkamme inspiroima Nokkisskottis ja Suomussalmelle omistettu oma lempparini Nokkissalmi, joka on todella kaunis ja niin hyvin Kainuuta kuvaava kappale. Nokkissuffle on reippaampi ja lopetimme tapahtuman mukaisesti rokkihenkisempään biisiin Nokkispunkki.

Bändien soittolista
Nautin soittamisesta kovasti ja oli hauskaa olla rokkitähtenä. Olen koko ikäni esiintynyt koulun juhlissa milloin näytellen, milloin  laulaen, soittaen tai tanssien kouluasteesta riippuen Musiikkiopiston tilaisuksissa olen soittanut monta kertaa. Sievissä ollessani musiikinopena teimme äidinkielenopettaja Sirkan kanssa yhdessä musiikkinäytelmän, jonka musiikkipuolesta vastasin. Salinkalliolla musaopemme Jukka pyysi minua esiintymään jokaiseen juhlaan ja ainoastaan kerran sanoin, että nyt haluan vain istua ja nauttia juhlasta, muutoin olin aina soittamassa huilua. Jukka teki minulle lauluihin omat stemmat. Soittaminen on siis tuttua jo lapsesta asti ja alaluokilla soitin nokkahuilua kansalaisopiston nuorten puhallinorkesterissa. Nokkis-orkesterissa soittaminen oli eittämättä yksi kesän kohokohdista ja innolla odotan jo ensi kesää.

Kaikki soittajamme olivat esiintyneet aikaisemminkin lavalla, joten esiintyminen oli heille tuttua ja kaikkien mielestä esiintyminen ja soittaminen oli mukavaa. Sanelma ja Mervi ovat olleet mm. Teatteri Retikan esityksissä ja Anne soitti jo perjantaina ja myöhemmin lauantaina Higgsin Hiukkaset -nimisessä kokoonpanossa, jossa oli kolme hänen perheenjäsentään.  Esitykset menivät oikein hyvin ja yleisö aplodeerasi ja videolla kuuluu ylistäviä kommentteja, joten taidanpa kokea ensi vuonnakin päivän rokkitähtenä, niin hauskaa minulla oli :).


Jäimme vielä kuuntelemaan muita bändejä ja jossain vaiheessa joku juoksutti meille ruokaliput, joissa luki "artisti ei maksa". Osa bändistä oli jo lähtenyt kotiinsa, sillä uskoimme, että hotellin konkurssin takia mitään ruokaa ei olisi edes tarjolla, kuten aikaisempina vuosina on ollut. Soittajille tehtiin isolla pannulla paellaa.Kiitokset Ullalle, joka otti kuvat sekä Jyrkille, joka kuvasi meille tapahtuman muistoksi.


Tekniikkaa, kahvilla meillä ennen keikkaa

Anne, Mervi, Sanelma, Kaisu, Tapani ja Pauska


 Videoista voit katsoa muutaman esityksemme.


Nokkisskottis   Nokkissalmi   Nokkissuffle

Suuriitokset kaikille esiintyjille! Ensi vuonna uudestaan :)


3 kommenttia:

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Tämä kuulostaa sekä hauskalta idealta että hauskalta tapahtumalta. Olet aika puuhanainen, kun sait muut mukaan ja innostumaan :)

Pauska kirjoitti...

Kiitos, toivotaan ensi vuodelle vielä enemmän soittajia lavalle :)

Anonyymi kirjoitti...

toivon että voisitte pistää nokkisjamin ja nokkisdiscon