keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Sievissä oli itua

Saimme ekat työpaikkamme Keski-Pohjanmaalta Sievistä, josta emme tienneet mitään ennen sinne muuttoamme. Opetin ekana vuonna ruotsia ja englantia yhden luokan verran yläasteella sekä lukiossa alkavaa ranskaa. Oppilaat olivat kivoja ja hyvin käyttäytyviä ja nuorena opettajana norssin opit mielessä kehittelin motivointeja ja välipaloja aina kun muistin. Tuolloin koulussa jaettiin oppilaat tason mukaan kolmeen ryhmään ja opetin ns. keskikursseja erinomaisin tuloksin. Minulla oli urakkaperiaate: teimme suhtripeästi kirjan tehtävät ja sen jälkeen pelasimme pelejä ja katsoimme Eemeliä, Peppiä ym. Kunnassa asui paljon oppilaita, jotka uskonnollisista syistä johtuen eivät olleet katsoneet televisiota, joten he(kin) katselivat mielellään ruotsinkielisiä ohjelmia. Opettajakunta neuvoi ja auttoi tulokasta mielellään ja sain hyvää kokemusta lukiota varten.

Tammikuussa kävimme kylässä Pohjanmaalla ja poikkesimme verestämässä muistoja Sievissä, joka oli muuttunut hurjasti. Harmi, että kuvauspäivä oli tosi pilvinen ja lunta tuprutteli välillä, joten kuvat ovat aika sinisen synkkiä.

Tässä kunnan asunnossa asuimme ja talon toiseen päähän tulla tömähti kymmenen miljoonan markan lottovoitto. Emäntä irtisanoutui välittömästi tehtaalta, pihaan ilmestyi hienompi auto ja he rakennuttivat tekojärven Villenjärven rantaan asunnon ja ostivat hienon huvilan.Asunnossa oli keittiö, olkkari, sauna, pesuhuone, vessa ja makuuhuone ja se oli meille ihan sopivankokoinen. Ostimme valtion muuttoavustuksella huonekaluja sekä pesukoneen ja ensimmäisen tietokoneen kälyltäni. Se oli IBM 386 ja sillä tein korpulle kokeet ja harjoitukset.

Koulu oli uudistettu ja muuttunut täysin, sitä ei samaksi tunnistanut. Oikealle on ala-aste, jossa mieheni opetti. Samassa rakennuksessa oli myös lukio. En tiedä, missä se nykyään sijaitsee. Oviakin oli vissiin A-J eri puolilla rakennuksia. Tokana ja kolmantena vuonna opetin musiikkia kaikille ja se oli ihan mukavaa. Opettelin soittamaan rumpuja ja bassoa ja hankin koululle useita soittimia, meillä oli erityisesti valinnaisryhmissä bändejä ja soitimme ja lauloimme. Teimme musiikkinäytelmän, jonka äikänope Sirkka Uusinoka ansiokkaasti ohjasi, rehtori Seppo Sarjanoja näytteli rehtoria :).

Tässä näkyy  takana kirjasto, joka taisi valmistua meidän kolmen vuoden aikana.


Emme tunteneet Sievistä ketään, joten opettajien kanssa tuli pidettyä yhtä. Tokana vuonna sain uskontoa ja psykaa opettavan kollegan, josta tuli yksi parhaista ystävistämme. Pidimme opettajien kanssa lautapeli-iltoja jonkin verran ja kyläilimme toistemme luona. Kun mieheni oli ekan työvuoden jälkeen armeijassa, asuin Suomussalmella anopin luona, jotta pääsisimme näkemään toisiamme useammin. Viivi tuli seurakseni pääsiäisenä 1993 ja se olikin  oikein kiva kaveri, jolle opetin kaikenlaisia temppuja ja kävimme pitkillä kävelyillä.

Tässä on kylän keskustaa ja kauppoja.

Kunnantalolla kävin jonkin kerran hoitamassa asioita. Se sijaitsee ihan kylän keskustassa.Tässä silloinen Teho-filterin tehdas, joka on oikealla Kokkolasta tultaessa

Tässä kylänraittia, S-Market jää oikealle ja  etuoikealla ovat kunnantalo ja kirjasto


Laakeeta aakeeta, aika tasaista mäkiin tottuneille itäsuomalaisille :)

Sievin tunnuslause on "Sievissä on itua" ja se kyllä pitää paikkaansa. Meille jäi sieltä hyvät muistot ja saimme rakkaita ystäviä. Äkkilähtö etelään juhannuksen alla 1995 toi meidät Lahteen, kun sain vähän yllättäen viran.


Ei kommentteja: