lauantai 24. elokuuta 2013

Hossa Suomussalmi osa 48

Hossa on uskomattoman kaunis ja hieno alue Suomussalmen pohjoisosassa. Kävimme siellä kaksi kertaa tänä kesänä eivätkä ne jää viimeisiksi kerroiksi.

Hossassa on luontokeskus, jossa on ravintola ja näyttely sekä yksityisten tarjoamia majoituspalveluja ja poropuisto. Metsähallituksen hoitamalla 90 km2:n alueella voi kalastaa, meloa, patikoida ja yöpyä. Hossa valittiin vuoden retkikohteeksi vuonna 2011 eikä suotta.

Hossan hienoin nähtävyys on Värikallion maalaukset, jotka ovat 3500-4500 vuotta vanhat. Ne löytyivät vasta 70-luvulla. Emme ole käyneet siellä, koska polveni kunto oli niin epävarma, että oli parempi kävellä vain lyhyitä matkoja. Toivon, että ehkä ensi kesänä voimme käydä katsomassa niitä, kävelymatkaa kun on suuntaansa kuitenkin nelisen kilometriä. Kalliota pääsee lähelle, sillä järvelle on rakennettu katselutasanne, josta niitä voi ihailla. Erikoista ovat tikkumaiset hirvipiirrokset, joita ei ole muualta löydetty ja on harvinaista, että kalliossa ei ole venepiirroksia.

Kävimme Muikkupurolla laittamassa nuotiolla lohta ja keitimme nokipannukahvit. Minulla ei ollut kameraa mukana, mutta linkitän tähän Sirkku Kiannon kotisivun, jossa on mahtavia kuvia Muikkupurosta. Pieni kirkasvetinen puro yhdistää kaksi järveä ja puron rantaan on tehty laavu. Ekalla kerralla siellä oli neljä liminkalaista nuorta miestä aamupalalla, he olivat nukkuneet laavussa edellisen yön.

Järvet ovat kirkasvetiset ja puhtaat


Jos käyt Suomussalmella, niin kannattaa ehdottomasti käydä Hossassakin.

Ei kommentteja: