keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Valmis joulujuhlanäytelmä kuunnelma Sylvin joulutarina

Monet opettajat pähkäilevät tällä hetkellä joulujuhlaohjelmansa kanssa. Tässä yksi vaihtoehto, jonka mieheni Aki on kirjoittanut ja säveltänyt ja esittänyt luokkansa kanssa omalla koulullaan useampi vuosi sitten.

Idea on se, että juhlassa soitetaan tikulta tai cd:ltä valmis näytelmä, jolloin kaikenlaisilta äänentoistoon liittyviltä ongelmilta vältytään. Lasten ei tarvitse opetella vuorosanoja ulkoa,vaan se riittää, että he keskittyvät ja eläytyvät näyttelemiseen. Tämä helpottaa opettajan stressiä, koska ei tarvitse huolehtia siitä, että oppilaat opettelevat kuitenkin aika lyhyessä ajassa pitkiä vuorosanoja ulkoa ja muistavat ne. Monissa kouluissa on vain muutama mikki ja aina on se ongelma, että lasten äänet eivät kuulu takapenkkiin asti. Nyt kuuluvat.

Näytelmä sisältää luonnollisestikin useamman joukkokohtauksen, jolloin mahdollisimman moni pääsee osallistumaan. Mukana on kolme lyhyttä Akin säveltämää musiikkia, johon opettaja voi suunnitella itse tai yhdessä oppilaidensa kanssa tanssikoreografian. Poikia varten on susitanssi ja tytöt pääsevät olemaan revontulia sekä lumimyrsky. Olen nuorempana käynyt voimisteluvalmentajan C-tason  koulutuksen ja ohjannut jonkin verran ryhmiä, joten olin mieheni apuna ja ohjasin itse tyttöjen tanssit näyttämölle. Käytimme keltaisia lyhyitä kolmemetrisiä voimistelunauhoja luomassa myrskytunnelmaa. Muukin rekviisiitta toki käy. Revontulilla oli  päällään erivärisiä kreppipaperisuikaleita, jotka roikkuivat hartioilta pitkälle alas reisiin.

Näyttämön taustalle heijastimme kuvia tuomaan katsojalle lisätunnelmaa. Katsoja pääsee paremmin talviseen tunnelmaan ja eläytyy susiin ja pakkaseen, kun näkee tapahtumiin sopivia kuvia. Seuraavassa linkissä on esitysjärjestyksessä laitettu valmiiksi valokuvia, joihin on täysi käyttöoikeus. (Paina oikeanpuoleista viivakuvaketta, jotta saat ne näkyviin, jolleivät ne muuten näy, latautuminen vie aikansa.) Näytelmän juoni on se, että isä lupaa viedä pienen tyttärensä kirjeen joulupukille ja joutuu matkallaan monenlaisiin seikkailuhin. Veljentyttöni - tuolloin  kolmevuotias Sylvi  -on mukana näytelmän lopussa allaolevassa videopätkässä. Sylvin puhe on herttainen ja luo kyllä hienon joulutunnelman juhlaan.


Näyttämön valoja kannattaa käyttää tunnelman luomisessa, mikäli se on mahdollista. Aki teki pojille susinaamarihuput paperimassasta ja kankaasta. Valosoihtuna oli paksuun keppiin laitettuja paperisuikaleita. Aslakilla oli lapinpuku, reppu, pipo ja vanhanaikaiset saappaat ja kädessä lyhty, jossa oli led-kynttilä. Takana lavastuksena oli lumikinosta muistuttavia valkoisia lakanoita tms.
Itse tarinan voit ladata tästä. Toivomme, että esitettäessä tekijän nimi Aki Järvelä mainittaisiin. Olisi myös mukava kuulla, missä päin Suomea esitystä on esitetty, jos joku tähän ideaan tarttuu.
4 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Kyllä olette lahjakkaita ja kekseliäitä.

Pauska kirjoitti...

Kiitos, mieheeni on kerääntynyt molemmat :D.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Idea vaikuttaa mainiolta! En saa linkkiä lataukseen toimimaan. Vastaukseksi tulee The file you’re looking for has been moved or deleted?

Pauska kirjoitti...

Laitatko sähköpostia, niin pyydän miestäni laittamaan tekstin. En osaa sanoa, mikä dropboxiasetuksissa mättää.