torstai 8. tammikuuta 2015

Lähdetkö Kaukasiaan Ville Haapasalon matkassa 30 päiväksi?

Loppiainen sujui mukavasti katsellen  Ville Haapasalon 30 päivää Jäämerellä -sarjaa YleTeemalta. Ville matkasi porojen vetämänä pitkin tundraa, putosi välillä jääkylmään jokeen, mutta ei ollut siitä moksiskaan. Pieni Matvei-poika meni varmasti monien sydämiin, niin tolkusti hän kotaa rakensi ja suopunkia heitteli. Kuvausryhmä pääsi moneen paikkaan, joihin normaalisti turistit eivät pääse, liekö Villen maineella ollut osuutta asiaan :). Itselle parhaiten jäi mieleen ensimmäisen esityskerran jälkeen yksi maailman surkeimmista paikoista eli Tiksi, joka oli kyllä aivan kamala. Illalla ei ollut sähköä ei vettä, paikka sijaitsee keskellä ei mitään, siellä ei ole edes hotellia ja olikohan niin, että tavaratkin tuotiin lentokoneella silloin tällöin. Villen vichy-pullosta loihtima kylmä nuudeliateria on sääliä herättävä. Kaikenlaisiin kokemuksiin hän joutuukin! Tiksistä kertovan jakson voit katsoa vielä vajaan kuukauden YleAreenasta, Tiksi on n. 20 minuutin kohdalla.

No niin, tämä siis johdannoksi Kaukasian kuukauden reissulle. Uusi sarja on kuulemma edellistä valoisampi ja iloisempi, tosin Ukrainan sodan kaiut eivät ole voineet olla vaikuttamatta entisen Neuvostoliiton muihinkin valtioihin. Ohjelma alkaa olympiakaupunki Sotshista, jossa katsellaan kisa-aluetta, jututetaan kaupunginjohtajaa sekä vieraillaan tutussa perheessä. Matkasuunnitelmat menevät vähän uusiksi, koska presidentti Putin oli samaan aikaan vierailulla ja aika laajalle alueelle oli laitettu lentokielto. Helikopterilla päästään kuitenkin aloittamaan itse reissu huikeiden vuorimaisemien yli. Kasakkapäällikön tapaaminen oli mielenkiintoinen monella tapaa. Suurin osa meistä on ala-asteella laulanut silloisen musiikin kirjan laulua "Tuulessa soiden, nyt kuuluu laulu kasakoiden". Kasakat ovat taitavia ratsastajia ja sotilaita. Tutkin vähän Wikipediaa ja sen perusteella ymmärsin, että tämä kasakkapäällikkö oli Donin kasakoita, koska hän kutsui johtajaansa atamaaniksi. Ortodoksiset kasakat olivat aikoinaan eräänlaisia poliiseja, jotka käyttivät oman käden oikeutta ja heitä on ollut Suomessakin. Stalin vainosi heitä, mutta Putinin aikana heidän asemansa on parantunut, jos niin voisi sanoa. Suomen tunnetuin kasakka on Viktor Klimenko.

Mukava vanha papparainen vie Villen mukaansa mehiläistilalleen ja hänen puuhiaan ja kertomuksiaan on mukava kuunnella. Oli taas jännä huomata, miten hyvin venäjä alkoi palautua mieleen, kun sitä kuunteli useamman tunnin. Olen oppinut ihan eri tervehdyksen kuin mitä Ville käyttää, hän sanoo здрасте/здрасьте [draste] perinteisen sanan здра́вствуйте [zdrávstvujte] sijaan - kiitokset tuttavalleni Vuoden kieltenopettajaksi valitulle Salosen Tainalle opastuksesta :).Omista venäjän opinnoistani on kulunut jo hmmm 25 vuotta ja siinä ajassa ehtii unohtaa yhtä sun toista.Kuvassa Villen takana näkyy hänen ensimmäinen yöpaikkansa - suomalaisrakenteinen Matti Suurosen suunnittelema Avaruustalo Futuro - UFO, joita rakennettiin eri puolille maailmaa satakunta. Aika veikeä ja jännittäväkin yöpaikka vai mitä?

En  taida malttaa odottaa ensi viikkoon, vaan katson Villen matkaa YleAreenasta jo etukäteen
Kaukasiaan kuuluvat mm. Ingusia, Armenia, Tsetsenia, Georgia tai Gruusia, mikä ainakin minulle on tutumpi nimi, Azerbaidzan ja näissä valtioissa Ville matkailee.
 Ylen nettisivuilla on kiinnostavia artikkeleita, jotka linkitin tähän alle, käypä lukaisemassa :).

Näin Villestä kertovat hänen koulukaverinsa

Sarjan tuottaja kertoo ohjelmien taustasta

Villen pipokisan voittaja

Kiitokset Yleisradioon Anna Raatikaiselle kuvasta :)


Tervetuloa mukaan Villen seuraan! 

 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No iteppä on matkaan lähteny. Jos leikkiin lähtee, se leikin kestäköön.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen sarja tosiaan eikä todellakaan mikään pitkäveteinen.joka jakso tarkoitus katsoa :)

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen sarja tosiaan eikä todellakaan mikään pitkäveteinen.joka jakso tarkoitus katsoa :)

Anonyymi kirjoitti...

On nämä Ylen rahoituksella tehdyt reissut paljon mielenkiintoisempaa katsottavaa kuin mitä se oli sillä mainosrahoitteisella kanavalla. Kun viihdearvoa nostettiin niin laskettiinkin tasoa.

Pauska kirjoitti...

Niin on, Ville esittelee sellaisia paikkoja, joita juuri kukaan ei tunne.

Pauska kirjoitti...

Aivan totta, en jaksanut sitä USA-sarjaa katsoa, sikäläinen kulttuuri ei ihan iske meikeläiseen. Paljon mielenkiintoisempia ovat nämä Teemalta tulevat sarjat olleet. Elämän realismia :)