keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Diabeteskuulumiset

Päivitänpä vähän terveyskuulumisiakin välillä. Kävin kuukausi sitten verikokeissa, joiden tulokset olivat suorastaan erinomaiset. Pitkä sokeri oli 5.8 ja paastoarvo 6.5 eli pudotusta tammikuun 8.1 -arvoon oli tullut huikeasti. Paino on pudonnut 11 kg siitä, mitä enimmilläni olen painanut ja reilut kahdeksan kiloa tammikuusta. Tavoitepainooni on vielä reilusti matkaa, mutta alku on ollut hyvä. Olen ihan tarkoituksella hidastanut tahtia, koska en jaksa samantyylistä elämää kuin mitä vuoden alussa oli. Minullahan paino on tullut hiipimällä kilo pari vuodessa -tahtia, suurimpana syynä aivan liian tunnollinen työntekeminen ja sitä kautta liika makeansyöminen ja liian vähäinen liikunta (ja huono itsekuri). Liikuntaa piti lisätä, mutta toukokuu oli töissä liian kiireinen ja rasittava enkä jaksanut sillä tavalla, kuin olin suunnitellut. Kun loma alkoi, olin aivan poikki. Pikkuhiljaa tässä alkaa elpyä :).

 Tämän viikon mittauksessa verenpaine oli 117/75 ja tuollaista lukemaa en muista nähneeni itselläni koskaan. Vuosi sitten pyysin työterveyslääkäriäni vaihtamaan lääkkeet, koska kesälomallakin yläpaine oli kahdensadan pinnassa ja 150-170 on ollut ihan tavallinen lukema. Tiedän, että se on liian korkea. Työterveyslääkärini oli erittäin tyytyväinen tsemppaukseeni ja hän sanoi, että voidaan harkita Metforemin lopettamista loppuvuonna, mikä olisi mahtava juttu! Tavoitearvoni on 140 ja sen alla ollaan nyt pitkästä aikaa kirkkaasti. :)
Sokeriarvot heilahtelevat päivittäin jonkin verran, liikunta laskee niitä selvästi, ylin arvo on ollut 8.1 ja alin 4.9, yleensä ollaan kuuden kahta puolta, diabeteksen rajana pidetään nykyään seitsemää. Kaiken kaikkiaan olen itse itseeni erittäin tyytyväinen. Kävin keväällä Diabetesliiton kuuden viikon verkkokurssin, jolla opin monta asiaa. Päällimmäisenä jäi mieleen se, että pitäisi liikkua vähän väliä. Istumatyöläisen kannattaa nousta seisomaan vähän väliä ja ottaa muutama askel, ettei koko päivää istu. Ateriavälien tulee olla tasaiset, olen oppinut syömään omenan, porkkanan tms. välipalana. Vettä yritän muistaa juoda sen 1-1,5 litraa päivässä. Herkutellakin saa, 80-20 on ihan hyvä suhde, kasvisten syöntiä olen lisännyt, vehnän syöntiä vähentänyt. Suklaata syön yhä päivittäin eikä pulla tai muu makeakaan ole kiellettyä. Pääasia on, ettei kauheasti itse stressaisi, vaan tuntisi olonsa hyväksi.

Oma olo on ihan hyvä, tosin unirytmi on aika hukassa, onneksi on loma ja saa levätä silloin, kuin haluaa. Nyt tuntuu siltä, että diabetes ei ollut kohdallani maailmanloppu, vaikka diagnoosia aikani surinkin. Kesäkuun alun flunssa torpedoi liikuntapäätökseni, sillä olin ajatellut aloittaa kuntoilun heti loman alussa. Tähän mennessä olen tehnyt pari pidempää lenkkiä koirien kanssa, yskä vaivaa yhä. No jospas sitten heinäkuussa pääsisi suunnistamaan, pyöräilemään fatbikellä pitkin Kainuun metsäkankaita sekä golfaamaan Paltamoon. Vesijuoksu Kiannon kuohuissa ja punttisalikin olisivat mukavaa vaihtelua. Tällä hetkellä vettä tulee taas kuin aisaa, joten ulos ei edes hotsita lähteä. Illan Heinolan kesäteatteri onkin ihan mukava ohjelmanumero, sateenkin pitäisi lakata ja siellä on katettu katsomo ja hyvä äänentoisto. 

Mukavaa päivää Sinulle!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Pauska! Sinä olet saanut toteutetuksi painonpudotuksen, josta minä haaveilen usein. Lisäksi verenpainelukemasi on aivan mahtava. Siis sitäkin tavoitellessa.

Hyvää kesää ja lomaa!

terv. entinen parakkilainen

Pauska kirjoitti...

Hei pitkästä aikaa!
Kiitos ilahduttavasta viestistäsi, puolivälin paikkeilla ollaan, nyt alkaa tehokuuri, toivottavasti säät hieman paranevat :).
Oikein mukavaa lomaa!