lauantai 19. joulukuuta 2015

Vuoteni 2015

1. Mitä sellaista teit kuluneen vuoden aikana, mitä et ole koskaan ennen tehnyt?
Toteutin kolmekymmenvuotisen haaveeni ja kävin Islannissa satujen saarella. Matka oli kaikin puolin elämyksellinen. Meillä oli upea Pirkko-opas, joka kertoi maasta erittäin monipuolisesti. Strokkurin pyrskäyttäessä vettä kuumana suihkuna ilmaan voi vain ihmetellä luonnon monimuotoisuutta. Blue Lagoonin turkoosinsininen vesi pienessä tihkusateessa oli kuin linnunmaitoa. Monet upeat kosket ja vesiputoukset tekivät vaikutuksen, vaikka sää ei meitä kovin suosinutkaan. Upea matka kaikkineen.
2. Oletko kyennyt pitämään itsellesi viime uutenavuotena tekemäsi lupaukset?
En enää edes muista, lupasinko jotakin, mutta painon suhteen on tullut huomattavaa edistystä, olen stressannut hieman vähemmän, murehtinut asioita vähemmän ja yrittänyt tehdä ylimääräisiätöitäkin vähän vähemmän. Se on kyllä vaikeaa, sillä kävin muutamassa koulutustilaisuudessa ja innostuin monesta uudesta sovelluksesta, joihin voisi perehtyä ja joita voisi opetuksessa hyödyntää.


3. Tuliko elämääsi uusia ihmisiä viimeksi kuluneen vuoden aikana?
Tuli ja mukava ihminen tulikin. Tutustuimme kaveriristeilyllä Tukholmaan vappuna ja meillä oli hulvattoman ihana ja hauska reissu. Oletus sille, että neljä toisilleen melko tuntematonta ihmistä viettää samassa hytissä viikonlopun voi joko päättyä hyvin tai huonosti, meillä oli ensihetkistä lähtien huippufiilis ja Siljan Fame-musikaali vain nostatti fiiliksiä ja buffet-pöydän ääressä meno oli jo hurvatonta. Abba-museossa ikuistimme hienon koelaulun Mamma miasta, mutta harmiksemme taustassa oli jotain vikaa ja pistinkin siitä museolle palautetta. Ellun sanoin, musiikin maisteri ja kolme musiikkiopiston käynyttä,eivät voi laulaa niin pahasti pieleen, kuin mitä ohjelma meille näytti. Museo laittoi sitten lohdutukseksi avaimenperät ja ilmapallot, jotka odottavt antamista reissukavereille piirongin laatikossa. Video-osuudessa harjoittelimme Åke Blomqvist -askeleet ja käsikuviot parissa minuutissa ja sitten vedimme tanssin abbojen tahdissa :). Syyskuussa risteilimme Tallinnaan ja kevään matka on vielä auki. Jääkiekon MM-kisat Pietarissa houkuttaisivat, mutt katotaan nyt. Kiitos Kirsille ystävyydestäsi! Sotkamon fanibussissa tutustuin muutamaan mukavaan ihmiseen.

4. Menetitkö ketään läheistäsi?
Ikävä kyllä. Rakkaista rakkain Rita kohtasi määränsä pään 5.10. Maailman opettajien päivänä. Sen sydän petti ja mitään ei ollut tehtävissä. Oli rankka viikko, kun meinasi itkettää koko ajan. Rita oli Suuri Persoona, koira joka oli aina valmis kaikkeen, tuli makaamaan mieheni mahan päälle ja kävi keskusteluja muun porukan puolesta siitä, milloin lähdettäisiin lenkille. Se myös kertoi meille, milloin on ruoka-aika. Äitinä se oli aivan loistava. Sillä oli hankalia synnytyksiä, mutta ääntäkään se ei päästänyt ja pentunsa se hoit rakkaudella ja monet niistä ovat perineet sen temperamentin. Eetun, jonka neljä sisarusta kuolivat synnytyksessä, kanssa se leikki paljon ja opetti sille koiran tarvitsemia taitoja. Rita Reppuli ei unohdu koskaan. Taas kyyneleet tulevat silmiini...


5. Missä maissa vierailit?
Kun sairastuu syöpään, niin monet elämänarvot menevät kerralla uusiksi. Jokaisesta päivästä oppii nauttimaan ja arvostaa sitä, että on hengissä. Toivuttuani leikkauksesta päätin, että nostan säästöni ja käyn niissä maissa, joissa olen aikonut käydä ja teen muutaman jutun, jonka olen halunnut tehdä. Elän hetkessä, enkä enää odota, että pääsen eläkkeelle. Ensimmäinen matkamme oli Islantiin, toiseen käytin palkkiolomaninja lähdimme Montpellier'iin kannustamaan Susijengiä. Syyslomalla matkasimme toisen kerran Mallorcalle. Lisäksi kävin Ruotsissa ja Virossa. 


6. Mitä sellaista toivoisit itsellesi, mitä et kuluneen vuoden aikana saanut?
Lämpimän kesän ja hieman alemman kolesteroli- ja sokeriarvon :).


7. Mikä päivämäärä kuluneelta vuodelta tulee aina muistuttamaan sinua tästä nimenomaisesta kaudesta?
Tämä oli helpoin kysymys :). Huhtikuun 7., sillä se oli hopeahääpäivämme, jota juhlimme ihan kahdestaan Heinolan Kumpelissa ja kävimme ravintolassa syömässä. Kaverijuhlat pidimme kesän alussa parhaimmille ystävillemme.
8. Mikä oli suurin saavutuksesi kuluneen vuoden aikana?
Se, että painoni putosi laskutavasta riippuen kymmenkunta kiloa. Tammikuun puskista tullu diabetes-diagnoosi pisti meikeläiseen kunnolla vauhtia, kun on pakko, niin silloin minunkin kaltainen sluibalija ryhdistäytyy. Tosin helmikuu oli kamala, minulla oli aina nälkä ja palelsi. Tahti hiipui syksyllä, nyt pitäisi taas ottaa itseään niskasta kiinni, sillä en ole vielä tavoitteessani.

9. Mikä oli suurin pettymyksesi?
Kyllä se taisi olla sateinen ja kylmä kesä. Ensi vuoden koulujen loma-ajat olivat myös suuri pettymys, sillä meidän joululomamme tulee olemaan aika eri aikaan ja koulukin alkaa peräti viikon välein. Toivottavasti tämä olisi viimeinen kerta, mutta pahoin pelkään, että tämä pöljyys jatkuu.


10. Sairastitko tai loukkaannuitko?
Pari flunssaa ja alaleuan särkyä, joka loppujen lopuksi taisi johtua purennasta, sillä kahden voice massage -hoitokerran jälkeen kipu hävisi, kop, kop, kop. Diabetes iski, kuten jo sanoin ja verensokerin mittaamisesta on tullut osa arkeani. Kesäkuussa sain uistimen sormeeni, kun en tajunnu, että vaapun alapuolellakin on koukut. Onneksi ensihoitaja osasi sen irrottaa, pikkuisen meinasi pyörryttää loppuvaiheessa, kipu oli näet aika kova. Ekan koeviikon jälkeen viimeisen sähköisen kokeen korjattuani vartin päästä käteeni iski kamala särky. Huolellinen viikonlopun kylmähoito ja tulehduskipulääke veivät kivun onneksi ohi alle viikossa. Kovasti mietityttää tuo sähköistyminen ja se, miten oikea käsi kaiken kestää. En varmasti ole ainoa, joka tätä miettii. Olen mukana työryhmässä, joka pohtii ergonomisia ratkaisuja yhdessä Iskun kanssa. Työ alkaa ensi vuonna ja saan ainakin mahdollisuuden yrittää vaikuttaa opettajien työoloihin ja -kalusteisiin.11. Mikä oli paras ostoksesi?
Nähtäväksi jää, miten hyvä, mutta ostin elokuun lopussa liput ampumahiihdon MM-kisoihin Osloon. Lennot ja hotellikin on varattu. Mukaan lähtee pirteä lukiolaistyttö Kaisa Mäkäräisen Facebookin faniryhmästä ja mieheni. Toivottavasti Kaisa saa menestystä, alkukaudella on ollut vähän ammuntaongelmia, mutta eilinen kisa antoi jo lupauksia paremmasta. Kovasti odotan reissua ja  kisoja. Tulee olemaan mahtavaa päästä kokemaan Holmenkollen myös talviaikaan sekä upea norjalaistunnelma, jota on saanut tähän asti ihailla vain televisiosta.  Reissuilla ostin Gudrun Sjödénin parkatakin, joka on ollut hyvä ja Espanjasta toin useamman hameen ja mekon, jotka odottavat käyttöä. Gudrunin vaatteita ostin muutenkin paljon, tuli pieni meikeläiselle epätyypillinen vaatehurahdus. HighRoller on myös ollut ihan kiva. 12. Kenen käytös pöyristytti sinua eniten?
Henkilön, joka ei pyynnöistä huolimatta maksa velkaansa. Summa ei ole suurensuuri, mutta ei jaksaisi tiliään kytätäkään.

13. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Matkoihin, laskuihin ja ruokaan, sillä mieheni maksaa auto- ja talolainat, jotka ovat suurimmat yksittäiset kuukausittaiset menot. Säästän 400 euroa kuussa rahastoihin, joten sinnekin on mennyt useampi tonni vuoden aikana. 

14. Mistä ihan todella, todella innostuit?
Pesäpallon miesten finaalit olivat jännittävimmät vuosikausiin. Etenkin viimeinen peli, jossa voitto ratkesi Vimpelissä oli aivan huikean jännä. Ääni meni kannustaessa ja matkaseurakin oli tosi mukavaa, vaikken ketään tuntenutkaan. Montpellier'ssä Venäjä-pelissä oli sama tunne. Hiki päässä huusimme, lauloimme ja kannustimme.15. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua kuluneesta kaudesta?
Juha Tapion Eläköön, jonka kuuntelimme parhaan ystäväni kanssa autossamme levyltä. Kappaleen melodia ja sanoma iski meihin molempiin syvästi. Hieno laulu. Eläköön, meillä on kaikesta huolimatta niin monta syytä olla tyytyväisiä Suomessa.

16. Viime kauteen verrattuna, oletko...
I onnellisempi vai onnettomampi: Onnellisempi, koska saan elää tässä ja nyt ja terveystulokset ovat olleet rohkaisevia. 

 II laihempi vai lihavampi: Laihempi kiitos alkuvuoden puristuksen.

 III rikkaampi vai köyhempi: Köyhempi, säästöt hupenivat kylläkin hyvään tarkoitukseen.

 
17. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Siivousta ja kodin yleistä järjestelyä. Pitäisi tyhjentää kaappeja ihan urakalla, jotta saisi tavaraa vähemmäksi ja uuden suunnitelman. Taijan lahjottaa vastaanottokeskukseen roimasti kaikenlaista kampetta, jos vain ottavat vastaan.


18. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Yleiseen sometteluun menee yhä liikaa aikaa, vaikka olen koettanut vähentää sitä. Karkkipeliäkin voisi pelata vähemmän. Tasolla 1340 jotain alkaa olla jo aika haastavaa, kun ne yhdet hyrräruudut syytävät suklaata ja täyttävät ruutuja melkoista vauhtia. Ainahan sitä voisi stressata ja murehtia vähemmän, ehkä sen joskus oppii.

19. Miten vietit joulua? Entä juhannusta?
Viime joulun kuten tämänkin vietämme asunnollamme Suomussalmella. Pientä ruoanlaittoa, leivon karjalanpiiraat ja teen porkkana- ja lanttulaatikot. Leivoimme yhdessä jo piparit äitin ihanan ohjeen mukaan. Muutoin ohjelmaan kuuluu ihan vain lepoa, musiikkia, pelailua, sukulointia, liikuntaa ja lukuhaasteen lopettelua. Retikan joulurevyy, joululounas ihanan tunnelmallisessa Vanhassa Kurimossa ja kauneimmat joululaulut Suomussalmen kirkossa virittävät joulutunnelmaan sopivasti. Juhannuksen olimme kotona ja meillä oli vieraita. Teimme grillikodassa ruokaa, pelasimme pelejä ja lauloimme karaokea. Mukavaa oli hauskassa seurassa opiskeluaikaisten ystävien kanssa.20. Rakastuitko kauden aikana?

Mieheeni monta kertaa. Kuinka joku voikaan olla noin lahjakas, huumorintajuinen, musikaalinen taitava ja näppärä niin monessa asiassa ja rakastaa minua niin paljon.

21. Mikä oli lempitelkkariohjelmasi?

Ampumahiihdon maailmancupit ja  MM-kisat, pesisfinaalit, koriksen EM-peli ja lentopallon EM. Noita en missaa. Piti ihan pitkään miettiä, että seuraanko ees mitään muuta sarjaa kuin Kauniita ja rohkeita. Eipä tule muuta mieleen. Solsidanista tykkään kovasti, mutta sen alkukausi meni jotenkin ohi. Pitänee kattoa Areenasta.23. Mikä oli paras lukemasi kirja?
Tämä oli vaikea kysymys. Aloitin tammikuussa lukuhaasteen ja yritän saada sen loman aikana loppuun. Luin monta hyvää kirjaa, ensimmäisinä mieleen tulee Vilja av stål, joka kertoo suosikkikitaristini Yngwie Malmsteenista. Ostin sen miehelleni joululahjaksi, mutta luin sen itsekin på svenska. Juhani Ahon Juha oli väkevä teos, Kinneyn Neropatin päiväkirja oli hauska, ehottomasti pitää lukea muitakin saman sarjan kirjoja. Islantilainen voittaa aina oli myös hyvä ja isäni kirjakin oli kiva lukea pitkästä aikaa.


24. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?
Jaaa-a. Olisiko joko Jonne Aaron tai Antti Tuisku, joiden keikoilla kävimme. Molemmat olivat energisiä, hyvät biisit ja kiva esiintymistyyli. Antin banaanitemppuilut eivät oikein napanneet, mutta muuten kiva keikka. Reckless Loven ja Juha Tapion keikat olivat myös hyvät kuten Sunrise Avenuenkin. Sillanpää oli myös hyvä, showhun oli todella panostettu. Ai niin, Disco Inferno oli aivan hulvaton ja heitä pitää kuulla lisää. Ihana konsepti tehdä pitkiä potpureja nuoruuteni huippuhiteistä, sai parhaat palat niin monesta kappaleesta.


25. Mitä halusit ja sait?
Matkat, hyviä elämyksiä konserteissa ja teattereissa, ihania päiviä ystävien kanssa, monia fantastisia urheiluelämyksiä Kaisa Mäkäräisen, Sotkamon Jymyn, Susijengin ja monien muiden suorituksia seuratessa. Kävimme kahdessa pakohuoneessa ja ne olivat kiva elämys, niitä pitää päästä kokeilemaan uudestaan!


26. Mitä halusit, mutta et saanut?
Terveyttä. 

27. Mikä oli vuoden paras elokuva?
Matt Damonin pelastaminen Marsista ja Mission Impossible!

28. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja paljonko täytit?
Täytin 49 ja en millään muista, mitä tein. Joka vuosi olen juhlinut, tänä vuonna juhlin viikonloppuna, koska synttäripäivä oli maanantai. Monesti olemme käyneet syömässä El Torossa, oisko oltu siellä tänäkin vuonna.

29. Mikä yksittäinen asia olisi tehnyt vuodestasi selvästi paremman ja onnellisemman?
Se, etten olisi saanut diabetestä. Tosin alkujärkytyksen kanssa olen oppinut elämään sen kanssa kutakuinkin, mutta liitännäissairaudet kieltämättä pelottavat.

31. Mikä piti sinut järjissäsi?
Mieheni, joka on tuki ja turva aina.

32. Ketä julkkista himoitsit eniten?
No en ketään, Kosus-Olli on söpö ja tykkään, kun hän on oma ihtensä ja puhhuu savon murretta :D.

33. Mikä poliittinen tilanne tai tapahtuma liikutti sinua eniten?
Ulkomailla Pariisin iskut ja kotimaassa se, että AKT:n takia yhteiskuntasopimus meni karille ja kohta ei paljon kannata sairastua flunssaan eikä mihinkään muuhunkaan, tuntuu liikaa palkassa. Työpaikkani on vielä.sellainen, että siellä kiertää virus jos toinenkin, jotan sairastumiselta on vaikeaa välttyä. Mieluummin olisin ottanut mitä muuta tahansa vastaan kuin pakkolait. Lahden valkohuppumies Hennalassa oli myös aivan älytön.

34. Ketä kaipasit?
Muutamia ystäviä, joita en ole nähnyt aikoihin.

35. Kuka oli paras tapaamasi ihminen?
Erikoinen kysymys. Mieheni on huippu, mikä on jo käynyt ilmi useasti. Minulla on monia ihania ystäviä, joiden kanssa on kivaa viettää aikaa. Työterveyslääkärini oli aivan loistava kaikin puolin, osaava ja tuki minua paljon. Fysioterapeuttini on aivan mahtava, hänen ansiostaan selkäni on työkunnossa. Jani Komulainen on aina ystävällinen ja Suomen paras. Minulla on monia ihania oppilaita, jotka antavat paljon iloa, kun huomaan heidän edistyvän ja saavuttavan hyviä tuloksia. Ääh vaikea kysymys.

36. Mikä tai kuka yllätti sinut kuluneena vuonna?
Ainakin Jymyn markkinointipäällikkö Inga Ärnfors pyytämällä minua fanibussin matkanjohtajaksi. Se, ettei suunniteltu opiskelijavaihtomme onnistunut, vaan jouduin etsimään uuden koulun, mikä ei ollut helppoa sekä jo mainitsemani diabetesdiagnoosi, joka tuli ihan puskista, sillä edellinen sokeriarvo oli reilusti alle kuusi syöpäleikkauksen jälkeen ja yhtäkkinen hyppy yli seitsemään oli ihan käsittämätöntä.

37. Mitä viisi asiaa asetat itsellesi tavoitteiksi ensi vuodelle? Nämä eivät ole uudenvuodenlupauksia vaan henkilökohtaisia tavoitteita. 
1) vähemmän työntekemistä, nää 10-14 -tuntiset työpäivät saisivat vähentyä, vähempikin ylimääräinen homma riittäisi.
2) joku kiva reissu jonnekin kesällä ja syyslomalla
3) 5-8 kilon painonpudotus
4) vieläkin enemmän hetkessä elämistä, mindfulnessia ja rauhoittumista
5) kaappien perusteellinen raivaus ja turhasta tavarasta luopuminen ja sen hamstraaminen ja kodin uudistusprojekti, jota eilen ideoin ystävän kanssa.


Ulla ja Ellu, ottakaapa koppi, jos haluatte :).6 kommenttia:

Marjukka / Fab Forty Something kirjoitti...

Vauhdikas vuosi sulla. Kyllä terveyden kanssa vaan on taiteilemista, kun sen meinaa menettää, huomaa sen olevan kaikki. Terveyttä siis sulle tulevalle vuodelle ja oikein hyvää joulua!

Maria kirjoitti...

On kyllä ollu tapahtumarikas vuosi kaikin tavoin! Ja niitä Holmenkollenin mm-kisoja odotellessa, ihanaa kuvausta käytit kyllä minusta tässä ;D <3 Jospa se pirteyskin tässä viimeisen koeviikon jälkeen nousisikin!

Pauska kirjoitti...

Kyllä se sieltä tulee, koeviikko on kova ponnistus niin opiskelijalle kuin opellekin ja sen jälkeen on kyllä ryytynyt olo kaikilla. Kaisan vika kisa oli loistava, kunto alkaa sieltä nousta, jänskä reissu meille tulossa joka tapauksessa! Hyvää joulua Maria!

Pauska kirjoitti...

Kiitos samoin, oishan se kiva olla välillä yksi vuosi ilman mitään erityisiä sairauksia tai kipuja, mutta kait ne kuuluvat ikäänkin. Hyvää joulua Sinullekin :).

Anonyymi kirjoitti...

Positiivinen postaus :)

terv. entinen parakkilainen

Pauska kirjoitti...

:) Tämä oli ihan hyvä vuosi kaikkiaan. :)