sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Vuoteni 2016

Nappasin syöksykopin tuuttavani Maikun Fab Forty Something -blogista ja vastailen kysymyksiin. Saman jutun tein myös vuosi sitten.


1. Mitä sellaista teit kuluneen vuoden aikana, mitä et ole koskaan ennen tehnyt?

Äkkiseltään tulee mieleen, että kävin Budapestissa, joka oli erittäin positiivinen yllätys. Kaunis kaupunki, jossa oli helppo liikkua, ystävällisiä ihmisiä, edullisia kulttuurielämyksiä ja maailman ihanin jälkiruoka, jota saa muistakin Jamie Oliverin ravintoloista. Vietimme siellä useamman päivän ystäväpariskunnan kanssa heti kesäkuun alussa loman alkajaisiksi.

Jamien pavlova


2. Oletko kyennyt pitämään itsellesi viime uutenavuotena tekemäsi lupaukset?

En tainnut tänäkään vuonna luvata mitään.Ensi vuodelle lupaan olla tekemättä töitä iltakuuden jälkeen - ellei ole jotain ihan pakottavaa kuten koeviikko tai yo-kirjoitukset.

Tässä vuosi sitten lupaamani asiat:


1) vähemmän työntekemistä, nämä 10-14 -tuntiset työpäivät saisivat vähentyä, vähempikin ylimääräinen homma riittäisi.
No vielä pitää kärvistellä tämä ja seuraavakin vuosi, sitten on saanut kerran kahlattua uudet kirjat läpi ja tehtyä kunnolliset kurssipohjat Moodleen. Ehkä se sit helpottaa. Päätin kuitenkin, etten tänä vuonna tee töitä klo 18 jälkeen kuin aivan poikkeustapauksissa kuten koeviikolla.

2) joku kiva reissu jonnekin kesällä ja syyslomalla
Kivoja reissuja oli kaksi, sillä kävimme myös Lapissa mieheni serkun ja ystävämme kanssa. Teimme pari vaellusta, miehet kävivät pyytämässä kalaa Inarissa ja illat pelasimme tuppea. Miesten ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kun he olivat tilanteessa 0-48. Vain minun täysin typerä ajattelu - tai paremminkin se, etten ajatellut - pelasti heidät tuppeen joutumiselta. Minulla oli ajovuoro ja kaksi korttia kädessä ja tietenkin valitsin sen väärän. En muistanut sääntöjä kunnolla ja saimme siinä sanakahankin aikaiseksi, mutta hauskaa oli :)


3) 5-8 kilon painonpudotus
En muista, paljonko painoin, mutta tässä epäonnistuin. Elokuussa olin vielä tavoitteessa, mutta koko syksy oli yhtä alamäkeä :-(.


4) vieläkin enemmän hetkessä elämistä, mindfulnessia ja rauhoittumista
Alkuvuonna onnistuin, töiden alettua en, joten pieleen meni tämäkin.

5) kaappien perusteellinen raivaus ja turhasta tavarasta luopuminen ja sen hamstraaminen ja kodin uudistusprojekti, jota eilen ideoin ystävän kanssa.
Uudistusprojektin toteutimme itse asiassa uutenavuotena, jolloin vaihdoimme kahden huoneen järjestystä päittäin. Mieheni sai musiikki- ja pyöräilyhuoneen ja yksi makkareista muutettiin vierashuoneeksi. Tosin siellä vallitsee tällä hetkellä melkoinen kaaos, jonka kimppuun käyn joululomalla. Vaatekaapit sainkin siivottua, mutta muuten kaappiprojekti jatkuuuuu.....

Selfie-pelin kuva


3. Tuliko elämääsi uusia ihmisiä viimeksi kuluneen vuoden aikana?

Montakin uutta, sillä olen mukana useammassakin hankkeessa ja tutustuin moniin kollegoihin,. DigSkriv- hankkeessa tutustuin sekä opettajiin että opiskelijoihin ja yhdessä työstämme digitaalista kirjoittamista på svenska. Pidimme lukio-opejen palaverin Helsingissä Stockmannilla ja voi pojat, että meillä oli hauskaa :). Lokakuun alussa kävimme koira-asioissa vierailulla aivan ihastuttavan perheen luona, heti tuli niin kotoinen olo. Toivottavasti näemme jatkossakin :). Hannaan tutustuin paremmin, kun hän asui Lahdessa muutaman kuukauden, jatkossa näemmekin sitten kesäisin Suomussalmella.


4. Menetitkö ketään läheistäsi?

Ikävä kyllä nyt oli Skotin aika lähteä helmikuussa sateenkaarisillalle Viivin, Nooran, Juulian, Nellin ja Ritan seuraksi. Sen kunto huononi parissa päivässä niin, ettei mitään ollut tehtävissä. Ikäähän sillä oli kunnioitettavat 15,5 vuotta, mikä on sheltille pitkä aika. Olin kyllä useamman päivän murheen murtama ja viimeinen koiramme Miila suri vieläkin rajummin. Oli hirmuisen vaikeaa katsoa, miten Miila masentui aivan täysin, kun se jäi yksin. Ostin sille kaikenlaisia älypelejä ja yritimme aktivoida sitä monella eri tavalla, mutta se vain lähinnä makasi jossakin apaattisena. Kesti melkein puolisen vuotta, ennen kuin sen häntä alkoi heilua ja se otti leikkiasennon ensimmäisen kerran pitkään aikaan. Miila on elänyt koko ikänsä laumassa ja sen suru oli ihan selvästi huomattavissa. Skoti oli ihana koira, se otti aina kontaktia ja se oli aina iloinen, toista niin iloista koiraa en ole nähnyt. Sen silmät loistivat ja häntä heilui aina - no paitsi silloin, kun sen piti mennä autoon. Autoilusta se ei pitänyt.


<3 <3 <3 <3 <3

5. Missä maissa vierailit?

Tukholman risteilyllä kävin muistaakseni keväällä Serenade-porukan kanssa, Budapestissa ja Wienissä kesäkuussa, Norjan Kirkkoniemessä heinäkuussa ja lokakuussa kahdesti Espanjassa, ensin työmatkalla Barcelonassa ja sitten syysloman Mallorcalla. Joulun ja uudenvuoden välissä kävimme risteilemässä Tukholmassa (ja pääsin jälleen syömään sen pavlovan, vaikka se ei lounasaikaan varsinaisesti ollutkaan tarjolla).


Rautaverho House of Terrorin edessä6. Mitä sellaista toivoisit itsellesi, mitä et kuluneen vuoden aikana saanut?

Veriarvot olivat oikein hyvällä mallilla, kun ne viime viikolla katottiin, painoa saisi olla vieläkin vähemmän. Olen kyllä saanut kaiken, mitä olen halunnut ja tarvinnut, olen aika vähään tyytyväinen loppujen lopuksi.

7. Mikä päivämäärä kuluneelta vuodelta tulee aina muistuttamaan sinua tästä nimenomaisesta kaudesta?


Tämä oli helppo - lauantai 21.5., jolloin juhlin isosti 50-vuotispäiviäni ison sukulais- ja ystäväporukan kanssa Heinolassa. Päivä oli ihan aurinkoinen, Suomi pääsi jääkiekkofinaaliin ja minulla oli ympärilläni melkein kaikki minulle tärkeät ihmiset, pidimme hauskaa, tanssimme, lauloimme, katsoimme mitä huikeimpia esityksiä ja herkuttelimme mahat täyteen mitä upeimpia luomuksia. Sitä päivää en unohda koskaan!


Luokkakaverini Timo työnsi tikarin pääni läpi, se vähän kyllä hirvitti :)

8. Mikä oli suurin saavutuksesi kuluneen vuoden aikana?

Varmaan se, että minut valittiin yhtenä neljästä lukion ruotsinopesta DigSkriv -hankkeeseen ja sen lisäksi  lukiojohtaja halusi minut mukaan OPPA-hankkeeseen kehittämään arviointia.Terveyspuolella hyvät sokeri- ja kolesteroliarvot melko kaaoottisesta syksystä huolimatta. Ai niin, voitin koulumme Kahoot-kerhon kolmannen kerran peräkkäin ja pääsin Sibeliustalon lavalle lakittamaan ihanat ylioppilaani <3. Voi sitten vanhana leuhkailla, että olen ollut sielläkin ;).

9. Mikä oli suurin pettymyksesi?

Yksi ihmissuhde, jota en sen tarkemmin lähde tässä kertomaan. En jaksa enää hakata päätäni seinään, joten ei väkisin..... Olin mukana järjestämässä vuonna -66 syntyneiden luokkakokousta Iisalmessa ja olisin toivonut enemmän osanottajia paikalle. Meitä taisi olla vain alun toistakymmentä. Oli mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia ja kuunnella samalla Olavi Uusivirran bändissä soittavan Timo Kämäräisen virtuoosimaista taiturointia Raatihuoneella. Olisin toivonut, että se Lahdessa marraskuussa karannut chow chow olisi jo saatu kiinni.
Labor improbus omnia vincit - lapa innokkaasti omenoita vintille :)10. Sairastitko tai loukkaannuitko?

Iso pettymys oli, kun en sitten päässytkään Norjaan kannustamaan Kaisa Mäkäräistä, vaan olin juuri silloin hiihtolomalla kotona kuumeessa. Se otti kyllä päästä ja isosti ja kävisi myös edelliseen kohtaan. Muita flunssia ei edes tainnut koko vuonna ollakaan. Olis tälle julisteelle ollut käyttöä. Sekin harmitti isosti, että Marialta jäi reissu myös väliin.11. Mikä oli paras ostoksesi?

Ilmalämpöpumppu aivan ehdottomasti! Mieheni serkku Ossin kodinkonehuollosta Suomussalmelta asensi sen meille ja se on ollut jokaisen pennin arvoinen ja enemmänkin. Tupa lämpiää hetkessä ja koska meillä on sähkölämmitys, niin on todennäköistä, että sähkölasku pienenee talvella  merkittävästi ja pumppu maksaa itsensä takaisin. Toki lämmitämme pakkasilla takkaakin. Toivon, että yksi parhaista ostoksistani on miehelleni lahjaksi ostamani Hans Zimmerin sävellyskurssi sekä liput hänen konserttiinsa sekä Hartwall-areenalle että Wieniin. Ehkä hänen sävellysintonsa tästä taas lisääntyisi. Kolmas hyvä ostos oli 2or+byyat-laukku, jossa on  sekä näppärä ulkolokero lompakolle että kännykälle ja johon mahtuu iPad. Itse asiassa varmaan paras, no ainakin järkevin, mutta samalla myös karvain oli vuokratonttimme lunastaminen omaksi tällä viikolla. Hinta kirpaisi ja velka lisääntyi, mutta se oli järkevin ratkaisu. Kevytuntuvatakki ja tänään ostetut 7 euron flanelliolohousut ovat myöskin hyvät ja lämpimät.Kiilopään huipulla


12. Kenen käytös pöyristytti sinua eniten?

Tämän skippaan, koska se liittyy kohtaan 9 ja sanon, että Amerikan tulevan presidentin.

13. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?

Matkoihin, laskuihin ja ruokaan. Mieheni maksaa talolainaa, minä otin kontolleni tuon tonttilainan. Säästään rahastoon 400 euroa / kk ja siihen menee myös osa.14. Mistä ihan todella, todella innostuit?
Mieheni ja minun yhteisesityksestä juhlissani. Sitä oli kiva harjoitella yhdessä ja nautin, kun hän pääsi esiintymään, sillä loppujen lopuksi aika harva ystävistämme on kuullut hänen soittavan. Katsopa video ja nauti sinäkin :). Innostuin myös Peuran yoojoo-menetelmästä ja aika monistakin oppitunneista, joissa olen ollut ihan flow'ssa seuratessani opiskelijoiden ihanaa tekemistä ryhmissä ja sitä, kuinka he ovat löytäneet itselleen sopivimmat tavat oppia. Sitä on ollut kerrassaan mahtavaa katsoa. Rion olympialaisia seurasin myös aika ahkerasti, öitä en valvonut, mutta videolla on vieläkin lähetyksiä, jotka aion joskus katsoa. Suomalaisten menestys ei ollut kummoinen, mutta taso on maailmalla kova. Ai niin PokemonGo sai minut aivan valtaansa ja olen nyt tasolla 27, minulta puuttuu enää 13 ekan sukupolven poksua kuten Lapras ja Dragonite, useimmat puuttuvista saan kyllä kävelemällä, mutta en ihan kaikkia. Hauska hetki oli, kun osuin Lapras-jahtiin Lahdessa ja meitä juoksi varmaan viitisenkymmentä ihmistä sen perässä. Minua ei tärpännyt, monet sen saivat. Järjestin vaatekaapit KonMarin tyyliin ja annoimme monta jätesäkillistä vaatteita vastaanottokeskukseen. Olen kieltämättä luonteeltani hamsteri, joka mielellään säilyttäisi tavaraa, kun taas mieheni viskaisi sitä pois rankallakin kädellä.


15. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua kuluneesta kaudesta?

Sama laulu kuin vuosi sitten eli Juha Tapion Eläköön, jonka ystäväni Elina ja tyttärensä Aino esittivät juhlissani. Sain kuulla laulun Juhan esittämänä sekä Lahden Iskelmä -festivaalilla että Mössö XXL-tapahtumassa. 16. Viime kauteen verrattuna, oletko...

I onnellisempi vai onnettomampi: Onnellisempi, koska saan elää tässä ja nyt ja terveystulokset ovat olleet rohkaisevia. 

 II laihempi vai lihavampi: Samoissa mennään, elokuussa oli oikeinkin hyvässä kunnossa, mutta syksyn järjetön työmäärä ja 10-14 -tuntiset työpäivät veivät veronsa enkä käynyt kertaan punttisalilla.

III rikkaampi vai köyhempi: samoissa mennään, palkka on pysynyt samana viime vuodet.


17. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?

Liikkuneen ja nukkuneeni pitemmät yöunet. Neljästä kuuteen tuntia ei riitä mihinkään, mutta minkäs teet, kun herää aikaisin eikä enää saa unta. Sama nousta tekemään moodlehommia, kun ne on kuitenkin itse tehtävä. Olisin halunnut lukea enemmän, lukuhaaste jäi ihan tyystin. En vain jaksanut lukea.


Zwift-pyöräilyä mieheni työ- ja musiikkihuoneessa18. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?

Töitä, tein niitä ihan liikaa. Olen tässä vaiheessa pitänyt  puolet koko vuoden tunneistani, mikä osaltaan selittää työmääräni eikä uudet oppikirjat ja opetussuunnitelma yhtään tehneet hommaa helpommaksi. 
19. Miten vietit joulua? Entä juhannusta?

Joulun 2015 olimme Suomussalmen asunnollamme, kävimme tuttavien ja sukulaisten luona, söimme ihanan joulupuffetillallisen Vanhassa Kurimossa ja otimme rennosti. Ehdimme myös nähdä Teatteri Retikan hauskan joulurevyyn ja käydä Kauneimmissa joululauluissa Suomussalmen kirkonkylän kirkossa. Juhannusaattona olimme kollegani luona ja pelasimme visoja, teimme ruokaa ja saunoimme. Oli oikein mukava päivä. Juhannuspäivänä lähdimme Suomussalmelle ja oli aika rauhallista ajella pohjoiseen.  Joulun 2016 vietimme ihan kotona leppoisissa tunnelmissa. Leivoin karjalanpiirakat ja tein porkkana- ja lanttulaatikot sekä kaksinkertaisen annoksen Paraisten pipareita. Loma alkoi vasta aatonaattona, joten aikaa jouluvalmisteluihin jäi aika vähän.

Jouluaattoateriani20. Rakastuitko kauden aikana?

Olen joka päivä rakastunut mieheeni, sillä hän on minulle täydellinen kaikin puolin. Olen ollut koko syksyn täystyöllistetty ja todella väsynyt ja hän on pyörittänyt arkea enemmän kuin kiitettävästi, jotta olen saanut levätä, kun olen pitkät työpäiväni lopettanut.


21. Mikä oli lempitelkkariohjelmasi?

Brittien X-Factoria katsoin suorana  iPadillani melkein alusta asti ja jännäsin Saaran puolesta. Urheilua, etenkin  ampumahiihtoa ja pesäpalloa katsoin myös, olympialaisia paljon ja joitakin elokuvia. Meillä näkyy hirmuinen määrä kanavia ja elokuvia tulee katsottua aika ajoin. 

23. Mikä oli paras lukemasi kirja?

Luin vain kolme kirjaa, mikä oli rimanalitus. Voihan Wilson, joka kertoo Wilson Kirwasta oli oikein kiva, Iiro Rantalan Nythän sen voi jo kertoa oli myös kiva ja hauskakin. Oli mukavaa uppoutua musiikkimestarin sekä urheilijan elämänvaiheisiin ja Urheilutoimittajien kootut sattumukset oli myös täynnä kivoja kertomuksia, joten en osaa näistä valita. Kaikki olivat hyviä.


24. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?

Juha Tapion Eläköön, josta tuli heittämällä yksi lempikappaleistani ja SongPop2, jota pelaan liki päivittäin. Meillä on  veljeni ja Shannon V:n kanssa kovia vääntöjä, Apelle ja nuorisolle häviän aina, koska heidän genrensä on aivan erit kuin minun.


25. Mitä halusit ja sait?

Isot ihanat synttärijuhlat, uuden tabletin, digipianon ja PokémonGossa tavoite oli taso 25, pääsin tasolle 27.

26. Mitä halusit, mutta et saanut?

Eipä tule äkkiseltään mieleen muuta kuin  Golem, Lapras ja Dragonite PokémonGossa :D. Minulta puuttuu enää 10 alkuperäisen pokedexin poksua. Kerran olin 50 muun kanssa Lapras-jahdissa Lahden keskustassa, mutta en löytänyt koko otusta. Dragoniteä ja Golemia pääsin heittämään kerran ja sitten ne ottivat Ritolat ja häipyivät. Vaporeoneja sain pari, tosin isommalla cp.llä.

27. Mikä oli vuoden paras elokuva?

Matt Demonin Yksin Marsissa, joka vei mukanaan ihan täysin ja Passengers, joka oli veikeä, joskin hieman surullinenkin. Sen sanoma on jokaiselle sopiva - nauti tästä hetkestä ja siitä, mitä Sinulla on.

28. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja paljonko täytit?

Täytin 50 ja sehän oli vapaapäivä. Leivoin muistaakseni karjalanpiirakat viikonlopun juhliini. Mieheni teki minulle unelma-aamiaiseni. Hän paistoi lettuja ja tarjoili niitä hillon ja kermavaahdon kanssa. 


Aamiainen klo 7.15
29. Mikä yksittäinen asia olisi tehnyt vuodestasi selvästi paremman ja onnellisemman?

Se, ettei korvani olisi alkanut suhista joulukuussa. Hermot meinaa mennä, kun nukahtaminen on niin vaikeaa ja se, että se chow chow ja sukulaisen uutena vuotena karannut koira olisi löydetty. Huoletti niin kamalasti se, miten ne pakkasessa selviävät kuoliaaksi paleltumatta. Etenkin se alusvillaton kaveri, jolla on pikku pakkasellakin toppaloimi päällään.

31. Mikä piti sinut järjissäsi?

Mieheni, joka on suurin tukijani ja tsempparini ihan kaikessa. Hän ajattelee aina parastani ja on minulle se vakka tai kansi, joka sopii kaikin puolin täydellisesti. 

32. Ketä julkkista himoitsit eniten?

En "himoitse" mieheni lisäksi yhtään ketään. Olli Herman saa aina iloiseksi. Olen yhä liikuttunut hänen tsemppiviestistään, silloin kun sairastuin munuaissyöpään, mutten häntä mitenkään himoitse :D.
33. Mikä poliittinen tilanne tai tapahtuma liikutti sinua eniten?

Trumpin valinta USA:n presidentiksi. Miten kokonainen kansakunta voi mennä noin halpaan?

34. Ketä kaipasit?

Shelttejäni Ritaa ja Skotia, joiden kuolema sai monesti kyyneleet silmiin.


Skoti <3


35. Kuka oli paras tapaamasi ihminen?

Vähän huonosti aseteltu kysymys.... Miten voi arvioida ihmisten parhautta? Jukka on lahjakas,  osaava, auttavainen, iloinen ja jotenkin sukulaissielu. Hanna on mukava, lahjakas ja osaava samoin kuin useat uudet tapaamani kollegat. Heinin työteliäisyyttä ja lahjakkuutta ja idearikkautta ihailen suunnattomasti.

36. Mikä tai kuka yllätti sinut kuluneena vuonna?

Monet ystäväni, jotka tulivat juhlimaan minua pitkienkin matkojen päästä ja ne, jotka peruivat tulonsa jopa samana päivänä. 37. Mitä viisi asiaa asetat itsellesi tavoitteiksi ensi vuodelle? Nämä eivät ole uudenvuodenlupauksia vaan henkilökohtaisia tavoitteita. 

1. Enemmän liikuntaa ja kehonhuoltoa - venyttelyä ja puntteilua - sekä veden juomista.
2. Parempaa syömistä, jotta verensokerit olisivat aisoissa eli enemmän kasviksia ja vähemmän herkkuja.
3. Enemmän musiikkia ja soittoa, sillä ne tuovat iloa elämään
4. Saada Pokedexi täyteen gen1-osalta ja päästä tasolle 30.
5. Nauttia enemmän jokaisesta päivästä ja pystyä nukkumaan paremmin. Näillä 3-6 tunnin unilla ei jaksa.Lempipaikkani Kaunisniemi Suomssalmella Oikein mukavaa alkanutta vuotta 2017 Sinulle :)
Ei kommentteja: