perjantai 30. syyskuuta 2011

Ranskanpettajien Kiekuraa Turussa - Smart boardia oppimassa

Ilokseni pääsin syyskuussa Kiekura-koulutukseen Turkuun TOP-keskukseen kahdeksi päiväksi oppimaan Smart boardin saloja. Olin viime vuonna kollegani kanssa parissa Aronetin koulutuksessa ja opin älytaulun alkeet ja tekemään kaikennäköisiä  Toolkit-juttujakin ja aloin pikku hiljaa tehdä oppitunneilleni erilaisia harjotteita sekä tiedostoja mm. kieliopin opetukseen ja loppukeväästä hurahdin täysin Smartin maailmaan.Meitä koulutti Grenoblen yliopistosta uskomaton, loistava Stéphanie Meynet, joka oli jo kolmatta kertaa kouluttamassa  meitä kiekuralaisia (Kieli - kulttuuri - ranska) ranskanopettajia. Oli ensinnäkin mahtavaa päästä kuulemaan ranskaa pariksi päiväksi ja toiseksi opin vaikka minkälaisia uusia ja innostavia juttuja. Stéphanie'n opetusryhmänä yliopistossa ovat aikuiset ja hänellä on monesti monta tuntia peräkkäin opetusta, joten hänen on ollut pakko keksiä keinoja, joilla saada mielenkiinto pysymään hereillä. Koulutuksen aluksi asetuimme piiriin ja vuorotellen kukin sanoi oman nimensä sekä luetteli piirissä edellään olevien nimet. Stéphanie oli itse viimeinen ja oli käsittämätöntä, miten hän muisti melkein kaikkien nimet, vaikka ne olivat totaalisen erilaisia kuin ranskalaiset nimet. Stéphanie oli tehnyt pieniä kortteja erilaisista ostoksista ja jakoi kortit oppilaille. Osa ryhmästä oli kauppiaita ja osa ostajia. Kauppiailla oli omat myyntiartikkelinsa. Loistava partitiiviharjoitus, sillä monista muista kielistä poiketen ranskassa on partitiivi, joka ei ole ollenkaan yksinkertainen ja se opetetaan jo muistaakseni kakkoskurssilla.

Prepositioita hän kertautti siten, että puolet luokasta meni ulos ja toinen puoli piilotti kukin oman Carambar-karkkinsa omalle parilleen. Käytävässä olleet tulivat sisälle ja kyselivät, että missä karkki on ja pari antoi ohjeita - tässä tulee luonnollisesti hyvin monenlaiset prepositiot käyttöön, kun paria pitää ohjata. Kun karkit on löydetty, niin osat vaihdetaan, jotta jokainen saa karkkinsa :-).


 
Tässä  älytaulukielioppiharjoitus, jossa Stéphanie näytti meille, kuinka category -sort text -toiminnolla voi tehdä verbeistä harjoituksen, jossa erotellaan verbit, jotka taipuvat  passé composéssa (eli perfektissä) avoir-, être- tai molempien verbien kanssa.Kieliopin johdantona voi superlatiiveissa käyttää tietokilpailua ja muistaakseni, kun klikkasi tähteä, niin linkistä paljastui oikea vastaus - linkki nettisivulle.  Tässä kysellään, kuka on maailman rikkain ranskalaisnainen. Kieliopissa olen ruotsin puolella tehnyt useita "sentence arrange" -tehtäviä, joissa sanat järjestetään oikeaan sanajärjestykseen. Ruotsissa kun sanajärjestys on huomattavasti tärkeämpi kuin ranskassa. Kaikkihan me muistamme yhä konsukiepren tai sen, että päälauseessa verbi on toisena, eikö vain ;-)?
Kuvan harjoituksessa tarkkailtiin adverbin paikkaa.

Sanajärjestysharjoitus

 Sanastoa voi harjoittaa esimerkiksi anagrammin avulla kuten kuvassa. Vinkiksi on laitettu kuva siivoamisesta ja pitää osata tunnistaa verbi "nettoyer" ja laittaa kirjaimet oikeaan järjestykseen. Tilesillä saa myös kätevästi esim. sanakyselyyn tehtäviä, jossa kysyttävä sana näkyy ruudulla ja kun ruutua klikkaa, niin alta paljastuu oikea vastaus. Word guess -tehtävässä voi valita hirsipuutyyppisen tehtävän lajeiksi jalkapallon, koripallon tai hieman brutaalimman tomaattien heittelyn :).Stéphanie käytti myös paljon pelejä, joita hän oli laminoinut ja hän oli niin ystävällinen, että oli tuonut lentokoneessa mukanaan laminointikoneen ja tulostimme erilaisia pelipohjia ja laminoimme ne hänen laitteellaan. Käsittämättömän huomaavaista!

Pari päivää hurahti tajuttoman nopeasti, lounaat söimme alakerran kahviossa ja illallisen keskustan hotellissa sekä le Porcissa. Tässä alla vain pieni makupala kaikista käymistämme jutuista. Kurssin päätteeksi täytimme arviointilomakkeet ja Tiina antoi Stéphanie'lle muistoksi pienen suomalaisen lahjan. Itse vein kiitokseksi Fazerin suklaalevyn, sillä tämä koulutus oli eittämättä yksi parhaista, jossa olen kohta 20-vuotisen opettajan urani aikana koskaan ollut. Saimme kaiken materiaalin dvd:llä ja se on kyllä oikea aarre kuvineen ja videopätkineen.  Viimeisen tunnin aikana saimme itse kokeilla juttuja ja vaihdoimme ystäväni kanssa muistitikulta matskuja ja Stéphanie antoi meille vielä yksityisopetusta lähinnä Toolsin käytössä. Saimme  kurssilla paljon vinkkejä, tutustuin  jälleen moniin uusiin ihmisiin ja tapasin vanhoja tuttuja. Kollegani kanssa meillä oli mukava menomatka ja meillä kahdella savolaisella puhe luisti yömyöhään hotellihuoneessa. Kotiin pääsin iittiläisen kollegan kyydissä ja puhuttavaa oli paljon ja suunnittelimme monenlaisia juttuja ja vaihdoimme kokemuksia. Koulutusten parasta antia on se, kun pääsee näkemään muita kollegoja ja vaihtamaan kokemuksia. Me ranskanopettajat olemme kuitenkin usein ainoita opettajia koulullamme ja joudumme työskentelemään suhtyksin, meitä on onneksi kaksi :-).


Où se trouve - eli missä sijaitsee.....

Laminoitu pelilauta ja kysymykset

Tässä tehtävässä muistaakseni peitettiin Leonardo ja piti keksiä kuvan henkilöiden tarina
Tässä tehtävässä piti tunnistaa kuuluisuuksia lapset vinkkien perusteella - yhdennäköisyys oli valtavan suuri monen kohdallaMme RowlingTässä hauska harjoitus: jokainen sai päähänsä pannan, jossa oli joku kuuluisuus ja kyselemällä piti saada selville, kun itse on. Kysymyksiin piti
 pystyä vastaamaan "oui" tai "non".

Ei kommentteja: