tiistai 11. lokakuuta 2011

Räppihuumaa Tiirismaalla - Svenska nu

Tänään meillä oli koulussa mieliinpainuvia ja kivoja ruotsin oppitunteja. Saimme vieraiksi kaksi huippuräppäriä Redraman Lasse Mellbergin sekä ruotsinsuomalaisen Jesse P:n, jotka pitivät rap workshopeja opiskeilijoillemme. Vierailu kuului Svenska nu -projektiin, josta meillä aiemmin oli  jo kokemusta kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailun aikana, kun kuuluisa - Strömsöstäkin tuttu - ahvenanmaalainen kokki Michael Björklund oli neuvomassa smoothien teossa. Svenska nu on mm. Suomen ja Ruotsin valtioiden, Svenska kulturfondenin, Svenska Folkskolans Vänner -yhdistyksen sekä Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston rahoittamaa toimintaa, jossa on tarkoituksena edistää ruotsin kielen oppimista kouluissa sekä välittää ruotsinkielistä kulttuuria luokkiin ja myöskin antaa opettajille täydennyskoulutusta. Se haluaa osoittaa, että ruotsin kielen taidosta on hyötyä  ja iloa. Opiskelijat pääsevät käyttämään ruotsin kieltä aidoissa tilanteissa Sonja Söderholm ja Max Jansson ovat olleet koordinaattoreina.

Yhdistimme oman ekaluokan ryhmäni ja kaimakollegani A-ruotsin abiryhmän, jotka mahtuivat hyvin yhteen luokkahuoneeseen. Oppitunti alkoi vieraiden lyhyellä esittelyllä itsestään narurligtvis på svenska ja sitten he soittivat kivan räpin, jonka he olivat tehneet Svenska Nu -projektia varten ja jonka ensiesitys on torstaina 13.10.  Phat beat rapkonsertissa Finlandia klubilla. Konsertissa esiintyvät myös ruotsalaiset Pato Pooh, Näääk & Nimo sekä Kevin  ja Tuomas Kauhanen.


Kynät sauhusivat
Seuraavaksi saimme pienen esittelyn siitä, miten tekstejä kirjoitetaan. Opiskelijoiden piti sanoa joku ruotsinkielinen sana, livsåskådningskunskap oli eka ehdotus, mutta se tyrmättiin, olisi kyllä ollut aika mahdotonta keksiä siihen rimmaavia sanoja. Seuraava ehdotus oli lyhyt ja ytimekäs NEJ, josta alettiin tehdä rap-kappaletta. Jesse selitti, että biisissä lasketaan neljään: ett, två, tre, rim - ett, två, tre, rim -  nelosella tulee siis riimi. Nej-sanan kanssa rimmaavia sanoja ovat vaikka hej, dig, mig - ja monet muut. Toisessa ryhmässä ehdotettiin sanaa BOK ja sen riimiksi LOK (veturi), mutta tämä riimi tuntui liian vaikealta, joten riimi vaihdettiin sanaksi KLOK. Sanojen eteen piti kirjoittaa tekstiä, Jesse antoi pari oivaa esimerkkiä räpäten, miten sanoitusta voisi kehitellä. Tämän jälkeen pojat laittoivat soimaan kivan d-molli- ja C-duuri -kiertoon perustuvan taustabiisin läppäriltään ja opiskelijat alkoivat kirjoitella riimejä.

Riimittelyn teoriaa älytaululla

Yhdessä ryhmässä valittiin sana "ö", johon olikin helppo keksiä riimejä - hö, mö jne. Lasse antoi vinkin, että  rimmaava sana voi myös loppua konsonanttiin, koska paino on vokaalilla - kuten försök, lök, hög jne.  Tästä syntyikin ekaluokkalaisten Saara Salmisen, Miska Jukkolan, Milla Erolan ja Emmi Kaikkosen kiva rap:
Yhdeksän aikaan saimme Etelä-Suomen Sanomista kolme toimittajavierasta, jotka olivat aika innoissaan näkemästään ja kuulemastaan ja tekivät jutun lehteen.
Lasse Mellberg alias Redrama
Kiertelin ryhmissä neuvoen ja antaen sekä sanastoapua että pieniä vinkkejä. Lasse ja Jesse neuvoivat myös ongelmatapauksissa.Sanakirjat olivat myös käytössä. Tunnin lopuksi kaikki ryhmät kävivät esittämässä omat tekstinsä. Joku oli ottanut rekvisiitaksi pipon ja toinen lainasi Jessen lippistä. Kaikki esitykset olivat tosi kivoja ja yllätyin, miten mukavia tekstejä taitavat opiskelijamme saivat aikaan niin lyhyessä ajassa.
Lasse kertoi oman suomalaisen suosikkiräppärinsä olevan kälyni suuren idolin eli Asan. Suomenkieli on kuulemma erittäin haasteellinen kieli, on huomattavasti helpompaa tehdä sanoituksia englanniksi tai ruotsiksi. Lasse on kerran tehnyt biisin, jossa on suomea, englantia ja ruotsia. Redrama on voittanut englanninkielisen rapin Suomen mestaruuden vuonna 2001. Redrama on julkaissut useita albumeja sekä EP-levyjä ja hän on tehnyt yhteistyötä mm. Asan ja Palefacen sekä Anna Abreun kanssa ja on tänä vuonna perustanut oman levy-yhtiön. Vuonna 2005 EU myönsi European Border Breaker -palkinnon Redramalle tämän debyyttialbumista Midemin musiikkimessuilla. Tämä palkinto on tunnustus esikoisalbumeille, jotka myyvät eniten EU:n jäsenvaltioissa alkuperämaiden ulkopuolella.


Jesse P

Tunnin lopuksi Jesse räppäsi suomeksi ja Redrama englanniksi ja molemmat saivat raikuvat aplodit!

Tässä linkki palkittuun kappaleeseen Street music

Tässäpä muutama päivän tekstituotos, jotka sain opiskelijoidemme luvalla laittaa blogiini - kiitos kirjoittajille :).
Etelä-Suomen torstain 13.10.2011 lehdessä oli juttu tunnistamme ja iso kuva, jossa meikeläinenkin oli mukana. Linkitän tähän Etlarin räppijutun, jossa on myös  videota oppitunnistamme.11 kommenttia:

Lennu kirjoitti...

Sinulle on haaste blogissani!

Pauska kirjoitti...

Kiitos ensimmäisestä haasteesta, vastaan jahka ehin :)

Lennu kirjoitti...

Ihana lukia blogia jossa on niin kieliopillisesti kaikki nappiin.
Nimimerkillä; opettajien kauhu,jonka kieliopissa ei ollut päätä eikä häntää:)

Pauska kirjoitti...

Kiitos Lennu :). Kielenopettajallakin on kielitajua ja olen aina tykännyt äidinkielestä kovasti - enkä vähiten siksi, että isäni oli äidinkielenopettaja ja kielenhuoltoa olen saanut runsaasti elämäni ensimmäiset 19 vuotta :D. Kieltämättä itseäni ärsyttää lukea, jos on paljon yhdyssanavirheitä tai rektiot tai muut viittaussuhteet ovat ihan pielessä.

Max Jansson kirjoitti...

Kivaa lukemista.
juu, oli hyvä viikko. Nyt jatketaan muualla Suomessa

Pauska kirjoitti...

Tusen tack att vi fick motta er!

Jomppa kirjoitti...

Mikä tän biisin nimi on:

"Samma sak från måndag till fredag
väckarklocka ringer ding ding dong
men jag skulle vilja somna om...

Väckarklocka ringer, det är måndag morgon
jag skulle hellre somna in, nä
Tisdag lika lite tid ingen vila,
Onsdag nästa beat snabbt måste skriva
Torsdag jobba lika hårt varje ord vad?
Fredag en och annan klubbkeikka ska spela"

Pauska kirjoitti...

Hei Jomppa, länge sen sist :)
Kappale on Måndag till Söndag ja sen voi ladata täältä http://www.pakkaruatsi.com/
Linkistä löytyy muitakin Jesse P:n ja Redraman Svenska nu:lle tekemiä tuotoksia.

Jomppa kirjoitti...

Tack, Pauska :)

Anonyymi kirjoitti...

Pauliina, mainio juttu! Ja hauskaa että myös Victor treenaa svenskaa on päässyt mukaan ja että olet kommentoinut Victorille.

Muista käydä tilaamassa Sverigebrevet täältä:
http://www.svenskanu.fi/sverigebrevet/tilaa-SB.php

Ja Svenska nu -uutiskirje opettajille, jos se ei vielä tule sinulle:

http://www.svenskanu.fi/viewarticle.php?id=137

Oli hauska tavata!

Yt, Maria Gnosspelius, Svenska nu

Pauska kirjoitti...

Tack detsamma Maria!