tiistai 15. marraskuuta 2011

Kennelelämää osa 3 - eläinfysioterapeutilla

Skoti nauttii hoidosta
Koiramme ovat käyneet eläinfysioterapeutilla jo kymmenkunta vuotta, koska olemme harrastaneet agilityä ja muutakin koiratouhua. Meistä on tärkeää huolehtia koiran lihaksistosta. Meillä on ollut suurimman osan ajasta sama fyssari eli Maitland-konseptiin erikoistunut Annakaisa Ventomäki. Joskus olemme käyneet Hyvinkäällä osteopaatti Markus Laioksen hoidossa. Alussa Annakaisa kävi kotonamme hoitamassa koiria, sillä hänellä ei vielä ollut omaa vastaanottoa tuolloin, vaan hän oli keskustassa töissä ja hoiti paljon urheilijoita eläinten - kuten pelikaanien - lisäksi ;-). Viimeiset vuodet olemme käyneet hänen omalla vastaanotollaan Kärkölässä. Koska hän tietää ja tuntee koiramme hyvin, niin hän osaa keskittyä ongelmakohtiin ja hieroo kutakin koiraa puolisen tuntia lähinnä selän alueelta. Koira laitetaan  aluksi makaamaan hoitopöydälle kyljelleen ja hieronta voi alkaa. Itse istun tuolilla vieressä ja painan päätä hellästi alas, jos koira nostaa sitä ylös.
 
Annakaisa hoitaa koirien lisäksi myös hevosia ja jonkin verran myös ihmisiä. Eläinfysioterapeutti on käynyt ensin fysioterapeutin koulutuksen ja ollut tämän jälkeen töissä, hoitanut sitten ihmisiä pari vuotta ja sen jälkeen käynyt eläinfysioterapeutin koulutuksen. Agilityharrastajat hierotuttavat koiriaan useasti, sillä kunnossa oleva koira toimii paremmin. Alku- ja loppuverryttely on tärkeää, etenkin kylmällä säällä. Eläinfysioterapiaa voidaan käyttää tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa, neurologisissa ongelmissa, leikkauksen jälkeen, trauman hoidossa sekä kivun hoidossa ja liikkeen ongelmissa.

Hellät sormiotteet selkärangassa
Kävimme maanantaina pitkästä aikaa hoidossa ja oli hauska huomata, miten koirat vetivät juoksulla hihnat suorina kohti hänen ulko-oveaan ja vinkuivat innosta. Annakaisan ajat ovat varattuja jo kuukausiksi eteenpäin ja otan aina kahden tunnin ajan, joten se täytyy varata ajoissa ja nyt aika meni syksyllä marraskuulle. Koirat nauttivat suuresti hieronnasta. Silloin kun Annakaisa kävi meillä kotona ja hieroi lattialla, niin muut koirat  piti laittaa eri huoneeseen, sillä ne pyrkivät koko ajan potilaiksi ja kävivät nuolemaan kasvoja ja käsiä. Varsinkin Viivi parkkeerasi itsensä  Annkaisan kylkeen kiinni, kunnes sen vuoro tuli. Koira laittaa monesti silmänsä kiinni ja se saattaa jopa nukahtaa käsittelyssä. Jos hierotaan kipeää kohtaa, niin pää nousee ylös :). Viimeksi Rita heilutteli häntäänsä vaikka kuinka moneen otteeseen.


Hieronnassa tunnustellaan selkää ja käsitellään nikamia. Australialainen Maitland-konsepti perustuu suurelta osin juuri nikamien käsittelyyn ja monet käsivaivat hoituvat nikamien käsittelyllä. Olen itse käynyt aivan loistavalla Maitland-erikoistuneella fysioterapeutilla Lahdessa kohta kymmenkunta vuotta, sillä skolioosin takia minulla on jatkuvasti selkäongelmia. Kiitokset vain entiselle opiskelijalleni Ilkalle, joka antoi vuosia sitten vinkin, että hänen äitinsä Aino on hyvä fysioterapeutti, Aino pitää selkäni kunnossa ja on kerrassaan huippu!


Miila laserhoidossa


Annakaisa käyttää monesti laseria kipualueiden kuten kudosvaurioiden, tulehdusten ja jännevammojen hoidossa. Kuvassa on laserlaite.
Nellillä on jalassa ongelmaa, sen tassusta on nivelside tms mennyt ja tassu on levähtänyt litteäksi, mikä aiheuttaa virheasennon lannerankaan. Hieroskelen Nelliä itsekin ja lisäksi hieron sitä Relain-magneettilaitteella. Ritalla on selässä ongelmaa ja joskus sen lapa ihan kuumottaa, silloin annan kylmähoitoa. Uroksilla on monesti astumisten jälkeen lannerangassa jäykkyyttä, joten meillä sekä Frisbee että Skoti on hierottu ihan säännöllisesti.  Miilalla ei nuorena koirana ollut ongelmia, se oli notkea, mutta tällä käynnillä sillä oli jäykkyyksiä selän alueella.
Rita tasapainoilee laudalla

Nelli ja ilme kertoo kaiken :)
Meillä on myös jumppapallo, jonka päällä koirat loikovat. Koiran pitäisi saada jalat rentoina suoriksi. Alussa monet jännittävät ja meinaavat vetää jalkojaan kippuralle, mutta varsin pian koira oppii rentoutumaan. Lisäksi meillä on tasapainolauta, jolla vahvistetaan syviä lihaksia, aivan kuten ihmisilläkin. Kuvassa venytän Nellin takajalkoja suoraksi ja pompotan hellästi sen selkää ylösalas. Pallo joustaa mukavasti.
Meillä on koirilla käytössä myös Back On Track -liivit, jotka ostin Annakaisalta. Ne lämmittävät mukavasti ja iltaisin, kun Nelli vain kuulee, kun laitan Ritalle liivin päälle ja naksautan sen kiinni, niin se tulee luokse ja haluaa oman liivinsä päälleen. Monesti laitan koirille liivin yöksi.Meillä on niin pitkä asiakassuhde Annakaisan kanssa, että vaihdamme aina myös omat kuulumiset. Syksyllä tilasimme Sotkamon Jymyn mestaruuspipot kimpassa, sillä Annakaisan mummola on Naapurinvaaralla. Annakaisa on myös pitänyt luentoja ja hierontakurssin perustamalleni Villähteen Agility-Urheilijat ry:lle sekä tullut esittelemään koirahierontaa ja antamaan vinkkejä, kun järjestimme Nastasheltti-tapahtuman Nastolassa viitisen vuotta sitten. Annakaisa on myös kouluttanut eläinfysioterapeutteja, joten hän on alan rautainen ammattilainen.

Kiitokset sekä ystävyydestä että hienosta koiranhoidosta!


5 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Härliga bilder, de säger bara mer än 1000 ord :)

Anonyymi kirjoitti...

Moi, verkkonummi.fi:ssä on myös juttua koirahieronnassta.

www.muotisalonki.com Tuija kirjoitti...

Kun eläimiä on, niistä pitää myös huolehtia. Minulla ei ole, ihan vain olen joskus ihmetellyt itsekseni aiemmin, että mikä juttu tämä koirahieronta on. Kiitos, nyt tiedän ja pääsen yllättämään koiraharrastajaystäväni Pian tiedoillani ;-).

Pauska kirjoitti...

:-)

Pauska kirjoitti...

Tack min vän :)