keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Nokkahuilu soimaan - nokkismusaa kouluille!

Mieheni suuri  musiikkiprojekti alkaa häämöttää lopuillaan. Viime huhtikuussa hän kysyi oppilailtaan, mitä nämä haluaisivat soittaa musiikkitunneilla nokkahuilulla, jos saisivat itse valita - ja vastaus oli yhdestä suusta TEKNOA! Sen illan mieheni sävelsi studiossaan ja seuraavana päivänä Erstan koululla kajahti Nokkistekno, josta tuli suuri hitti. Seuraavaksi tunniksi tuli uusi sävellys ja pitkin kevättä kappaleita putkahteli soitettavaksi tuon tuosta. Kappaleissa on bänditausta, rummut, kosketinsoitin, kitara, basso ja monissa myös viuluja, torvia, erilaisia rytmisoittimia ym. Lasten innostus oli suuri ja koulun Talent-tapahtumassa kuultiin kaksi nokkiskappaletta. Toisen soittivat vitosen tytöt ja toisen soitti poikabändi, joka oli opetellut nokkisteknon osin korvakuulolta.


Pikku hiljaa ajatus kirjasta alkoi kehittyä. Ostin miehelleni MacBookPro-tietokoneen ja kesäloman alettua ja muutettuamme pohjoiseen, alkoi kappaleita tulla suorastaan liukuhihnalta. Pohjoisen luonto ja ihanteelliset sävellysolosuhteet (meillä on kosketinsoitin asunnollamme) ja runsaasti vapaa-aikaa aikaansaivat sen, että biisejä tuli yli 80 muutamassa kuukaudessa. Nokkissynttärit sai inspiraationsa kälyni ja mieheni siskon Saanan syntymäpäivästä ja on sävelletty hänelle syntymäpäivälauluksi. Nokkisskottis alkoi soida mieheni päässä, kun tulimme Skotlannista Amsterdamiin ja olimme matkalla ystävämme Marcellan luokse. Äänitin melodian iPhonellani junassa :D. Nokkissalmi on nimetty mieheni kotipaikkakunnan Suomussalmen mukaan. Nappasin nuotin tuohon vähän alemmaksi. Valokuva, samoin kuin kotisivujen taustakuva, on kuvattu viime kesänä Suomussalmen Kaunisharjulla, joka on meille molemmille hyvin rakas paikka. Nokkisjuna on hauska kappale, siitä on kotisivujen potpurissakin pieni näyte. Nokkistuutilulla on nimensä veroinen, sillä veljenpoikani puolitoistavuotias Toivo alkoi haukotella, kun hän kuunteli kymmenisen sekuntia kappaletta, voi että meitä huvitti :). Nokkissade syntyi sateisena päivänä ja juhannuksena taisi tulla useampikin kappale. Nokkisrauha syntyi yhtenä aamuna, kun kummilapsemme Konsta vanhempineen oli kylässä ja aamupalan jälkeen mieheni vain vähän tapaili kosketinsoitinta.

Tämän jälkeen seurasi nuotitustyö, sillä yleensä tausta syntyi jostakin riffistä ja sitten vasta huilumelodia. Nuotit on osittain solfattu eli otettu korvakuulolta ylös, mutta suurimmaksi osaksi ne on soitettu pianolla ja ohjelma nuotittaa ne automaattisesti. Soitin itsekin muutamia kappaleita. Välillä oli pientä vääntöäkin siitä, kumpi meistä soittaa, sillä pidän itseäni kuitenkin vielä parempana pianistina, tosin mieheni viimetalvinen runsas harjoittelu on tehnyt hänestä minua huomattavasti paremman vapaan säestyksen taitajan. Hänen omimmat soittimensahan ovat kitara ja basso, myös rummut sujuvat. Seuraavaksi mieheni taittoi kappaleet kirjaksi, hän opetteli taittamisen ihan omin päin ja kuvitti sen ottamillamme valokuvilla sekä omilla piirrustuksillaan. Kirja alkoi näin ollen olla valmis.

Sitten oli edessä yritystoiminnan selvittely syyslomalla lokakuussa. Prosessi alkoi sillä, että kävimme yrityskeskuksessa, jossa meitä neuvottiin yrityksen perustamisessa. Kaikenmoiset kulut yllättivät meidät täysin. Sivutoimisenkin yrittäjän pitää maksaa eläkevakuusmaksua, tilitoimistot olivat todella kalliita, sitten on tietysti verotus ja tämän lisäksi vielä arvonlisävero. Hetken verran sitä jo mietti, että kylläpä tästä tulee kallis harrastus :). No päätimme kuitenkin ryhtyä hommaan ja toiminimi Aj-Music haettiin, tilitoimisto valittiin, sillä onneksi paikallinen tilitoimisto oli melkein puolet halvempi kuin se, jossa ensin kävimme.  Pankissa piti luonnollisesti perustaa yritystili. Sitten mieheni rekisteröi itselleen domainin kotisivuja varten ja pari viimeistä päivää olemme väsänneet itse kotisivuja ja nekin saatiin melko lailla valmiiksi tänään. Vielä sinne on tulossa opetusvideoita siitä, miten materiaalia voi käyttää.

Kirjan kantavia idoita on se, että lapsi saisi elämyksen soittamisesta ja saisi soittaa kivaa musiikkia. Vieläkin kouluissa soitetaan samaa Cederlöfin (?) mustavalkoista kuvatonta opusta, jota minäkin soitin -70-luvulla ja "Ostakaa makkaraa" on yhä ohjelmistossa. Nokkahuilu tuntuu olevan sekä oppilaille että opettajille melkoista pakkopullaa ja kaikkia inhottaa jo etukäteen se piipitys, joka luokassa kuuluu. Itse olen soittanut kuusivuotiaasta lähtien ja musiikki on aina ollut todella rakas harrastus. Innostuin nokkahuilun soitosta niin, että menin puhallinorkesteriin ja muutama vuosi myöhemmin sain oman poikkihuilun. Nokkismusa vapauttaa opettajan pianon takaa oikeasti ohjaamaan oppilaita ja pystyy keskittymään opetukseen. Järjestin kirjan kappaleet helpoimmasta vaikeampaan ja alkukappaleissa on vain kolme helpointa säveltä ja pikku hiljaa sekä tulee lisää säveliä ja nuottien aika-arvot vaikeutuvat. Ääniala on c1-d2, sen ylemmäksi kappaleet eivät mene, sillä alareiän puolittaminen e2 ja sitä korkeammissa nuoteissa on hankalaa. Piipitystäkään ei kuule, sillä yleensä kaikki pystyvät pienellä harjoittelulla soittamaan kappaleet. Olen itse käynyt pitämässä yhden oppitunnin ja ehdimme sinä aikana soittaa neljä kappaletta ja kaikilla oli mukavaa. Kovasti toivomme, että lapset löytäisivät musiikin harrastuksen, sillä nokkahuilu on kellopelin ja melodikan kanssa helpoimpia alkeissoittimia. Näitä kappaleita voi aivan hyvin soittaa myös kellopeleillä ja melodikoilla ja muillakin soittimilla - myös rytmisoittimilla.

Opettajan on tosi helppoa opettaa, jos luokassa on tietokone, sillä koko homma on muistitikulla ja koko jutun voi ladata luokan koneelle. Vielä helpommaksi juttu tulee, jos on käytössä videotykki, jolla nuotit voi heijastaa valkokankaalle. Kirjaa on kokeiltu paljon käytännössä ja ensimmäisiä huomattuja juttuja oli, että alakoululainen tarvitsee nuotin alle kirjaimen, jotta hän näkee heti, mikä nuotti on kyseessä ja voi rauhassa keskittyä itse otteen löytämiseen eikä tarvitse ensin arpoa, minkä nuotin soittaisi. Toki kirjassa on versio ilman kirjaimia esim. musiikkiluokkalaisille tai edistyneemmille.


Tämä projekti on ollut hyvin mielenkiintoinen ja meitä yhdistävä juttu. Minun osani on ollut antaa palautetta, kannustaa ja hoitaa yritysasioita. Lisäksi olen syksyn aikana kahlannut läpi kaikkien Suomen alakoulujen nettisivut ja kirjoittanut rehtorien yhteistiedot ylös. Alamme kohta puoliin markkinoida Nokkismusa 1 -materiaalia kaikille kouluille, joten jos lapsesi kertoo soittaneensa nokkahuilua orkesterissa, niin hän on soittanut mieheni tekemää kirjaa :)

Kotisivuilta voit käydä kuuntelemassa Nokkistanssin sekä koosteen 20 eri kappaleesta.

Kirjaa myydään kouluille erittäin edulliseen hintaan - vain muutaman oppikirjan hinnalla maksamalla lisenssin koulu saa käyttää koko materiaalia :). Nettisivuilta pystyy myös tilaamaan materiaalin.


Saapa nähdä, miten Nokkismusa 1  otetaan kouluissa vastaan. Nokkahuilunsoittohan on alakouluissa OPSin mukaan pakollista ja kaikki soittavat sitä. Kivan soitettavan materiaalin puute on ollut yksi suurimmista ongelmista.  Kaikki tutut opettajat ovat olleet Nokkismusaan todella ihastuneita ja ihmetelleet sitä, miten joku osaa ja pystyy soittamaan monta eri soitina ja säveltämään 83 kappaletta muutamassa kuukaudessa. Saapa nähdä, puhuuko nuoriso kymmenen vuoden päästä "soititteko tekin sitä Järvelää koulussa musatunneilla?"


Loppukaneettina sanon vielä, että kyllä rakas mieheni Aki on kieltämättä melkoinen McGyver ja musiikillinen lahjakkuus ja hänellä on jo paljon muita suunnitelmia, joilla virkistää alakoulujen musiikinopetusta  :).


J.K. 16.1.2012

Nokkismusa 1 -matskun markkinointi on pikku hiljaa aloitettu ja kirjan suosio on yllättänyt meidät positiivisesti. Kautta Suomen opettajilta on tullut kiitosta ja kannustusta, mikä ilahduttaa aina. Aloitimme markkinoinnin luonnollisesti Akin kotikunnasta sekä Kainuusta ja Lahden lähiympäristöstä. Seuraavaksi markkinoimme pienille kunnille, Jyväskylään, Kokkolaan ja Lappeenrantaan. Pikku hiljaa laittelemme rehtoreille sähköposteja, sillä tavoitteenamme on saada lähetys lähtemään samana päivänä, kun tilaus tulee tai viimeistään seuraavana. Ruotsinkieliset koulut ovat myös lähteneet mukavasti tilaamaan Blockismusik 1 - nimellä nimettyä materiaalia. Sana on jo levinnyt, koska olemme saaneet tilauksia kouluista, joiden opettajille ei mainoskirjettä vielä ole laitettu, joten ilmeisesti materiaalille on huutava käytännön tarve.
7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva kuulla, että nokkisprojekti on lähtenyt näin vauhdilla liikenteeseen. Olette te tolokkuja! terveisin Ulla Suomussalmelta

Pauska kirjoitti...

Kiitos Ulla, hienosti on lähtenyt liikkeelle :)

Anonyymi kirjoitti...

Saisiko noita lauluja lisää ?

Pauska kirjoitti...

Nokkismusa 2 on Akilla jo suunnitelmissa ja mietinnässä ja siihen on tulossa uusia pedagogisia ratkaisuja.

sergei tiihonen kirjoitti...

On mahtavaa että kouluihin tulee nokkahuilun soittoa sillä minun koulussa soitettiin pienoa ��������

Pauska kirjoitti...

Nokkahuilua on soitettu jo 70-luvulla, kun olin ala-asteella. Kaikki soittotaito on hyväksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi Kiva :)