tiistai 21. helmikuuta 2012

Penkkarit 2012


 Abit olivat valinneet teemaksi tulevaisuuden haaveammattinsa ja koulullamme kulkikin monennäköistä hiippailijaa... Meillä on muutamia ikivanhoja perinteitä, kuten se, että ykkösiä ja kakkosia kutsutaan nimellä "reiska" . Abit tekevät itselleen huiskun, joka laitetaan koristeltuun pitkään keppiin (muistuttaa aika lailla jääkiekkomailan vartta). Sillä on hyvä koputella sekä lattiaa että rekan lavaa. Huiskuissa käytetään monia värejä ja niitä myös kierrätetään jonkun verran. Abit odottavat parijonossa saliin menevällä käytävällä ja koputtelevat huiskuillaan, kun nuoremmat menevät saliin.
 
Merirosvopäällikko Johanna :)
                                                                
Sophie ja Jessica olivat löytäneet sukulaistensa varastosta hauskat puvut, joissa oli sisällä ilmapuhallin.


Kakkoset pukeutuvat vauvoiksi ja laittavat yöpuvut päälle ja monilla on mukanaan nalleja tai muita yöleluja sekä tutteja. Tämä perinne oli minulle aivan uusi :).

Koko koulu kokoontuu saliin abigaalaan, jossa lauletaan opettajille ja jaetaan lahjoja ja tunnustuksia. Olin huiman yllättynyt saadessani "Vuoden kolumnisti" -palkinnon  blogistani "Pauskan elämää" ja kaikkien abien huutaessa nimeäni kuorossa. Johanna sanoi, että olisin saanut kaikkien kuvankin, mutta jostain syystä en sitten sitä saanut. Eräs poika sai pillin, ettei hän aina tanssisi muiden pillin mukaan. Perinteisesti on palkittu abityttöjen ja -poikien suosikit ja jokunen seurusteleva parikin. Monesti abit ovat kiinnittäneet huomiota huonosti käyttäytyneisiin henkilöihin, jotka sitten saavat kuulla käytöksestään. Yhtenä vuonna jopa näytettiin telkkaripätkäkin videolta.

Osuva teema
 Tässä muutama  seiniin liimattu "koriste", tavallisesti käytetään jätesäkkejä ja paperia, jota ei paloturvallisuussyistä saa jättää lattialle. Unohtumattomin koristelu oli eräänä vuonna, kun abipojat kantoivat sisälle roppakaupalla lautoja, luit ihan oikein, siis lautoja ja väsäsivät  ja naulasivat jonkun pienen mökin käytävään. Toisena vuotena lattialla oli pieni lasten kesäinen kumiallas, jossa oli silakoita......
Rekkojen julisteita on tehty viikkokaupalla ja ne ovat aivan upeita. Niiden kiinnittämisessä rekkoihin on oma hommansa. Onneksi tänä vuonna sää suosi, ei ollut kuin reilut viisi astetta pakkasta ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Omana abivuotenani -85 pakkasta oli parikymmentä astetta ja rekoissa oli todella kylmä, vaikka oli huopikkaat jalassa. Meillä Iisalmessa oli perinne, että autokoulut sponssasivat rekat abiajelulle. Sitä en muista, että mistä ostimme karkit. Meillä taisi olla joku kummitusteema...
Tipalan tunnuslause "älä tyydy vähään"

2 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Onpa kivoja paikallisia perinteitä! :) Luulin, että kaikki viettävät penkkareita samalla tavalla, mutta ei suinkaan..

Pauska kirjoitti...

Omassa lukiossani Iisalmessa tokaluokan pojat kantoivat meitä ikivanhalla puisella pulpetilla kierroksen pihalla. Se oli aika rankkaakin kantajille, koska jotkut seisoivat ja riehuivat aika lailla, siinä oli poikien olkapäät koetuksella.