tiistai 17. heinäkuuta 2012

Hollanti osa 2: Efteling - ihana huvipuisto

Olen käynyt Eftelingissä ihan ekalla
Hollannin reissullamme ja nyt halusin
sinne uudestaan. Efteling on yksi Euroopan ihanimmista teema- ja huvipuistoista, tosin kaikissa en ole käynyt, mutta tuskinpa sitä hienompaa muualta löytyy. Se on Benelux-maiden suosituin  matkailukohde ja siellä on käynyt yli 100 miljoonaa ihmistä.  Tämä 650 000 m2:n suuruinen puisto sijaitsee etelä-Hollannissa aika lähellä Belgian rajaa Kaastheuvelissa ja sinne on hyvät opasteet. Puisto hakkaa minusta mennen tullen Pariisin Disneylandin, joka on huomattavasti kaupallisempi. Efteling on saanut ensimmäisenä teemapuistona eurooppalaisen Pomme d'Or -palkinnon 1971. Tämä "Kultainen omena" on FIJETin myöntämä palkinto, jonka Turku on saanut vuonna 1983. Vuonna 1992 IAAPA antoi puistolle maailman parhaan teemapuiston palkinnon. Sesonkiaikana siellä työskentelee 2500 ihmistä. Peräti 94% hollantilaisista on käynyt Eftelingissä! Minusta puisto on ehdottomasti Hollannin "must see" -kohde ja olenkin kiitollinen Marcellalle, että hän halusi viedä meidät tähän uskomattomaan nähtävyyteen.


Efteling sai alkunsa 1952 eli se täyttää tänä vuonna kunniotettavat 60 vuotta.  Sen ensimmäisiä kohteita oli Satupuisto (het Sprookjesbos), jonne Anton Pieck suunnitteli satuhahmoja ja erilaisia rakennuksia. Puistossa kuulee satuja ja paremmalla hollannin kielen taidolla siitä saisi enemmän irti. Siellä täällä on tekstejä, joissa on myös englantia, saksaa ja ranskaa, mutta skippasimme ne tällä kertaa.  Pieck työskenteli puistossa peräti parikymmentä vuotta eikä halunnut käyttää rakennuksiin mitään halpoja materiaaleja. Esimerkiksi keskiaikainen Raveleijnin kaupunki on todella näyttävä ja hieno näytelmän keskuspaikka. Lehtereille mahtuu peräti 750 katselijaa. Näytelmä sisältyy lipun hintaan, mutta noin 1,5 tunnin välein esitettäviin näytöksiin on otettava ilmainen lippu kaupungin lähellä olevista lippuautomaateista. Ylärivissä keskellä oleva hahmo Pieckin suunnittelema Hollow Bulging Gijs pyytää lapsia heittämään paperiroskia suuhunsa, puisto onkin erittäin siisti, sillä näitä hahmoja on useampia ja joka paikassa on koreja, joissa lukee papier hier :). Puisto on hyvin kaunis, ekalla reissulla olimme siellä elokuussa, jolloin ilta jo pimeni ja valot syttyivät. Tällä kerralla sää oli etupäässä pilvinen, välillä paistoi ja kerran räpäytti vettäkin hetken aikaa.
Langnekin kaula kasvaa pituutta

Efteling on jaettu neljään osaan: huvipuistoon, hotelliin, golfkenttään sekä lomapuistoon, jossa on bungaloweja Lisäksi alueen vieressä on teatteri, jonka esitykset eivät kuulu 35 euron pääsymaksuun. Netistä ostettuna saa alennuksen ja 45 euron lippuun sisältyy 10 euron pysäköinti, kahvi tai muu vastaava juoma leivonnaisen kera sekä 2,5 euron alennus matkamuistomyymälästä. Ostin itse postikortteja sekä Efteling dvd:n.Puisto on jaettu neljään valtakuntaan: Reizenrijk (matka), Marerijk (Satu), Ruigrijk (karkea) ja  Anderrijk (muut). Ruigrijkissä ovat vuoristoradat ja muut järeämmät jutut,  Marerijkissä ihana Droomvluht, huikea Villa Volta, karusellejä sekä satupuisto. Kuvastakin näkyy, että alueella on useita vesialueita. Puistossa on hyvin paljon istutuksia, joita lukuisat puutarhurit hoitavat. Nykyisin puisto on auki läpi vuoden, talvella joihinkin laitteisiin ei pääse. Puistoon tullessaan saa esitteen, jossa on kuvan kartta sekä kuvaukset laitteista suosituksineen. Osa sopii koko perheelle, osa ihan pienille kävijöille, osaan on pituusrajoitus, osa on rajumpia laitteita ja sitten on vielä merkitty ne, jonne ei voi mennä pyörätuolilla. Aluetta kiertää juna, jolla on asema  ainakin Ruigrijkissä sekä Marerijkissä. Niitä ei ole kovin helppoa löytää. Kartassa punainen numero 22 ja vihreä 4.

Kävimme ensin syömässä pastaa ja paninia Octopus-ravintolassa, sillä ajomatka Tolbertista kesti 2,5 tuntia. Ajoimme melkein koko matkan moottoritietä ja varsinaisia ruuhkia ei ollut, mutta paljon liikennettä. Illalla matka sujui nopeammin, sillä ajorajoitus nostetaan 130 km:iin klo 19-06 -välisenä aikana. Ihan järkevää ottaen huomioon maan suuret liikennemäärät. Olimme sopivana päivänä liikkeellä, sillä vaikka puistossa oli paljon ihmisiä, niin he jakaantuivat koko alueelle eikä tarvinnut odottaa juuri varttia pidempään mihinkään. Jonotussysteemi on tehty sellaiseksi, että jono liikkuu koko ajan ja suosituimpiin juttuihin kuten Lentävään hollantilaiseen jonotetaan rakennuksen sisällä.

Meikeläiselle sopivia  "ei niin hurjia laitteita" ovat Pagode, jossa iso pyöreä rakennus nostetaan yläilmoihin, Gondoletta eli veneet, jotka kulkevat kauniissa maisemassa, Polka Marina, joka yhdistää  pienen vuoristoradan ja karusellin. Se oli tarkoitettu myös perheen pienimmille, joten se ei voinut olla kovin karmea :D. Emme käyneet näissä edellämainituissa ajanpuutteen takia. Fata Morgana perustuu 1001 yön satuihin ja siellä kävimme ekalla kerralla, nyt jätimme senkin väliin. Siinä istutaan veneentapaisissa ja katsellaan hienoja erilaisia nukkejuttuja, joissa on mahtavat lavasteet.

Ensiksi menimme Stoomcarrouseliin, jossa mekaaninen laite soitti todella lujaa karusellimusiikkia ja  joka pyöri ihan tavallisen karusellin tapaan. Korvatulpat piti laittaa päähän, sen verran lujaa musiikki tuli. Sitten kävimme Villa Voltassa, jota ystävämme Pia kovasti suositteli. Se on merkitty "daredevil" eli hieman rajummaksi kohteeksi, joten hiukkasen minua arvelutti. Villa Volta on illuusiomainen, jossa talon seinät ja lattia alkavat liikkua. Istutaan penkissä, joka alkaa keinua 30 asteeseen ja välillä mahassa vähän kouraisi ja huusin suoraa huutoa muiden mukana, mutta tämä ei ollut mikään kovin paha kohde, välillä piti kyllä laittaa hetkeksi silmät kiinni ;-). Tutustuin siihen jo etukäteen tässä videossa. Aika villinveikeä talo kuitenkin oli :).

Seuraavaksi suuntasimme Droomvluchtiin, jossa istutaan vaunussa ja katsellaan superkauniita maisemia, joissa on keijuja ym. Edellisellä kerralla vaunun vauhti kiihtyi aika lailla loppua kohti ja muistan huutaneeni ja vatsassa tuntui, joten vähän pistin miehelleni hanttiin. Onneksi hän sai minut menemään sinne, sillä loppua oli muutettu eikä vaunu liikkunut niin kovaa. Ilmeisesti joku muukin on ollut sitä mieltä, että vauhtia saisi hiljentää. Droomvluchtiin voit tutustua tästä. Videosta saa jonkinlaisen käsityksen maisemista.

Sitten oli vuorossa Carnaval Festival, jossa istuttiin kiskoilla kulkevassa vaunussa ja matkan aikana esiteltiin  musiikin tahdissa 15 eri maata.

Carnaval Festival


Raveleijn-näytelmän kävimme katsomassa myös.Se ei ollut aivan yhtä vaikuttava kuin ranskalaisen Pyu du Fou'n vastaavat esitykset, jotka ovat käsittämättömän hienoja. Jollen olisi niitä nähnyt, olisin ollut mykistynyt.Raveleijn-esityksessä oli lintuja ja hevosia ja karmea lohikäärme

Diorama, Python, Droomvluch, Polka Marina ja De Vliegende Hollander

Sitten kahvin ja leivoksen jälkeen suuntasimme Ruigrijkin härveleihin, joissa mieheni sai käydä ihan yksinään, minä en ole koskaan ollut vuoristoratojen tai kieputtimien ystävä. Minulle sopivat paremmin sellaiset rauhalliset laitteet

Mieheni mukaan vuoristorata Python oli kaikista rajuin laite, G-voimat vievät ja lujaa. Hävittäjälentäjän hengitystekniikalla kuulemma pärjäsi ihan hyvin :).
Mieheni kuvassa Pythonin kyydissä, minua ei saa kirveelläkään moisiin härveleihin


Video Pythonista
Toinen video, jossa 6-vuotias on mukana

Seuraavaksi laite, jossa kaksi puista vuoristorataa kulkivat rinnakkain eli Joris en de Draak, juu tämäkään  ei sovi meikeläiselle, jo pelkkä ajatuski kyydistä kauhistuttaa.
 


Seuraavana mieheni meni laitteeseen nimeltä  De Vliegende Hollander
Linkistä voit katsoa videon. Hän kertoi, että alku tosiaan menee pimeässä, välillä on yllätyksellisiä kohtia ja lopussa tullaan vauhdilla ulkoilmaan. Älä siis ihmettele pimeää videota :).Pläiskis, kukaan ei kuitenkaan kastunut Näiden jälkeen olikin välipalan aika. Olisimme ottaneet poffertjeseja, pieniä lettuja, mutta koska palvelu ravintolassa oli niin hidasta, niin menimme sitten toiseen  ravintolaan, jossa sai tyypillisiä hollantilaisia tuotteita, kroketteja, frikadelleja ja ranskalaisia.Kroketteja ja ranskalaisia - tietenkin majoneesin kera

Sitten meikeläinen kävi ajamassa vanhoilla autoilla.
D' Oude Tuffer - vanhat autot, joita piti ohjata ihan oikeasti - ainakin kylteistä päätellen
 Kuljimme pelien ohitse.
Kaikennäköisiä pelejäkin oli maksusta, ei kuitenkaan suosikkiani Derby-hevospeliä, jota on pakko Lintsillä aina pelata


Vuorossa oli yksi kohokohdista PandaDroom, jossa ensin esitettiin eläinfilmi ja varsinainen 3D-elokuva alkoi sen jälkeen teatterissa. Tässä eläimiä sisältävässä elokuvassa oli vauhtia ja vaarallisia käänteitä ja muutaman kerran tällaisella arkajalalla oli parempi laittaa silmät kiinni ja vain kurkkailla, mitä tapahtuu. Mukana oli myös muutama yllätyksellinen efekti. Tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja jos meno yltyy liian hurjaksi, niin laita silmät kiinni :). Pariisin Disneylandissa oli muutaman tämäntyylinen esitys.
Esittelyvideo

Päivämme päättyi Pandadroomin jälkeen ruokailuun ja sitten ajelimme takaisin Tolbertiin.

Muutamia käytännön vinkkejä:
- ole paikalla heti aamusta, parkkipaikalla oli satoja autoja jo puoli yhdentoista aikaan
- suunnittele vähän etukäteen tai paikan päällä, missä aiot käydä
- Ruigrijkissä on pisimmät jonot vuoristoratoihin
- jos tulet autolla, osta 45 euron passi yhdelle
- omia eväitä voi tuoda, ostimme syötävät puistosta. Panini oli reilut 4 euroa ja pasta-annos 9. En pitänyt hintoja kalliina
- paikka sopii hyvin pyörätuolissa istuville, heitä puistossa oli hyvin paljon ja suurimpaan osaan pääsee rullatuolilla hyvin
- jos olet isommalla porukalla liikkeellä, ostakaa liput netistä etukäteen, niin ei tarvitse jonottaa portillaLopuksi vielä muutamia kohteita, jossa emme käyneet:

Kummituslinna eli Spookslot
Halve Maen, joka näytti täysin Linnanmäen Viikinkilaivalta
Pirana, jossa mentiin vettä pitkin veneillä, villivirta
Bobbaan eli kelkkarata
Monsieur Cannibale, jossa istuttiin pyörivissä kahvikupeissa

Vogel Rok Tekijän sanoin, video on aika pimeää (donker) on, mutta nauti musiikista.

Illan päätteeksi on Aquanura - Euroopan suurimmat vesiurut. Aikataulullisista syistä emme jääneet katsomaan niitä. Videon perusteella aivan mielettömän hieno esitys, joka on varmasti katsomisen arvoinen.

Tot ziens!2 kommenttia:

Petra Pauliina kirjoitti...

Tutulta näyttää! Vaikka olen ollut aika pieni, kun puistossa olen käynyt, niin muistan aivan selkeästi nuo satuhahmot, ja että isäni pöksyt kastuivat aivan likomäriksi jossain vesiliukumäessä! (olisiko ollut juuri tuo, missä istuttiin isossa veneessä...!)

Selkeästi puisto tehnyt vaikutuksen pieneen Petraan joskus 90-luvun alkupuolella!

Kiitos kivoista Hollanti-matkaraporteista - kun itse ei pääse lomailemaan, niin on mukava fiilistellä muiden matkakuvia :)

Pauska kirjoitti...

Ne hahmot ja koko puisto tekevät kyllä sellaisen vaikutuksen, että se jää pienenkin lapsen mieleen. Siellä on parikin liukumäkeä, joissa vesi roiskuu.

Kiitos kommentista :)