sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Top ten nähtävyyteni Euroopassa - entä Sinun?

Olen matkustellut Euroopassa jonkin verran. Kahdesti olen tehnyt automatkan Via Balticaa pitkin Keski-Eurooppaan, viidesti automatkan Norjaan ja muutoin olemme lentäneet. Eniten olen käynyt Hollannissa, ehkä noin viisitoista kertaa. Ruotsissa olen käynyt yhden sieviläisen ysiluokan kanssa luokkaretkellä, risteilyillä ja muutaman kerran pidemmällä reissulla.  En ole rantalomaihminen. Pitkästyisin kuoliaaksi jollakin saarella, jolla ei olisi kovin kummoisia nähtävyyksiä. Pidän enemmän luontonähtävyyksistä ja museoista. Olemme huomanneet, että viiden päivän reissu on meille aika sopiva ja 11 vuorokautta on ihan maksimi.  Viidessä päivässä pääsee sopivasti arkirutiineista irti ja maisemanvaihdos auttaa rentoutumisesta. Listaanpa tähän kymmenen kohdetta Suomen ulkopuolella, jotka mielestäni ovat näkemisen arvoisia.


1. Sagrada Familia Barcelona, Espanja on arkkitehti Antonio Gaudin upea luomus, joka on yhä keskeneräinen. Kirkon odotetaan valmistuvan 2026, mutta saapa nähdä :).2. Mont Saint Michel Ranska on upea luostarisaari Normandiassa. Meillä oli lukion ranskan kirjassa kappale tästä nähtävyydestä ja siitä asti olen halunnut sen nähdä.3. Puy du Fou Ranska on uskomaton teemapuisto, jossa on mielettömiä teatteriesityksiä. Suurin näyttämöistä on illan Cinéscenie-esityksessä, johon mahtuu yli 14 000 katsojaa ja näytös tapahtuu 23  hehtaarin alueella ja siihen osallistuu yli 1200 näyttelijää ja satoja eläimiä. Yksi elämäni vaikuttavimmista kokemuksista! Esityksiä on mm. Viikingit, Le Bal des Oiseaux Fantômes, jossa isot linnut lentävät edestakaisin ja jopa yleisön ylitse, oma suosikkini Le Mousquetaire de Richelieu, jossa loppuvaiheessa näyttämö täytyy vedellä ja ratsastetaan useilla hevosilla.


C Wikipedia

4. Geiranger Norja. uskomattoman hieno luontoelämys, jota ei voi sanoin kuvata mitenkään. Kahdesti olen päässyt risteilemään vuonolla ja maisemat ovat henkeäsalpaavat.5. Eremitaasi Pietari. Mietin jonkun aikaa, kumpi on hienompi museo Louvre vai Eremitaasi ja päädyin naapurimaamme museoon, jossa olen käynyt kahdesti. Toisella kerralla palkkasimme oman englanninkielentaitoisen oppaan, joka esitteli meille tärkeimmät nähtävyydet. Kuvassa oleva hollantilaisen taiteilijan omakuva teki minuun syvän vaikutuksen: lieassa oleva koira ei kunnolla yllä ruokaansa eikä pääse kokonaan suojaankaan.6. Acropolis Ateena oli vaikuttava historiallinen kohde. Kaikki nämä vanhat rakennukset ovat saaneet ajattelemaan, että miten ihmeessä niiden rakentaminen on ollut mahdollista ihan käsipelillä ja eläinten avulla.
7. Efteling teemapuisto Hollannissa on upea kokonaisuus, jossa riittää tekemistä ja näkemistä koko päiväksi. Olen esitellyt puiston jo aiemmin. Pääsymaksulla pääsee kaikkiin laitteisiin.8. Vesuvius ja Pompeiji Italiassa tekivät lähtemättömän vaikutuksen. On ihmeellistä, miten vuoresn kupeesta voi nousta höyryä ja Pompeiji vetää välillä ihan sanattomaksi, etenkin muumioituneet ruumiit.

Pompeijin katuja

9. Chamonix Ranska. L' Aiguille de Midi on 3842 metrin korkeudessa ja sinne noustaan kahdella kaapelihissillä.  Puolivälissä on  väliasema Plan de l'Aiguille ja siinä vaihdetaan toiseen hissiin. Perillä on näköalatasanteita ja ravintola. Muistan elävästi, kuinka ajattelin näppärästi kipaista rappuset ylös, mutta hyydyin täydellisesti muutaman rapun jälkeen - ilma oli niin ohutta ja sen todellakin tunsi.  La Mer de Glace -jäätikkö on myös näkemisen arvoinen samoin Musée des Cristaux, jossa alleoleva kuva on otettu.

10. Hluboka Tsekki. Tsekissä on useita hienoja linnoja ja niistä upein on Hluboka, jossa olen käynyt kahdesti. Valokuvat ovat albumeissa, joten lainaan tähän Ims Vienna com -sivuston kuvan.

kuva Ims Vienna comBonuksena Siktuksen kappeli Vatikaanissa, jossa olisi jaksanut istua vaikka kuinka kauan ihailemassa Michelangelon kattomaalauksia. Kappelissa ei saa ottaa kuvia, joten kuva on Taidelehden kuva.


C Taidelehti

Monia hienoja kohteita jäi listalta pois kuten Skansen, Oslon upeat museot, Heddalin sauvakirkko, Vituksen katedraali ja Kaarlen silta,  Louvre, Disneyland Paris, Notre Dame, Glen Coe ja Skotlannin nummet, Rialto Venetsiassa, Amsterdam kanaaleineen, Atomium Brysselissä, Colosseum ja erittäin vaikuttava muistomerkki Vilnassa 13.1.1991 kolmentoista surmansa saaneen kunniaksi.

Tässä oli minun listani, olisin kiinnostunut kuulemaan, mikä on Sinun top ten -rankkauksesi?

Nyt kannustamaan  Sotkamon Jymyä telkkarin ääreen :).

12 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

http://jouluni.blogspot.fi/

Pauska kirjoitti...

Kivoja, etenkin nuo eläinaiheiset jutut. Tuota Grand Placea mietin itsekin. Söimme siellä pimeässä illassa yhden ihanimmista illallisistamme mieheni kanssa. Lumoava oli se ympäristö ja ruoka oli todella hyvää. Suomesta taidan tehdä ihan oman postauksen, sen verran upeita paikkoja täällä on :).

Dahlia kirjoitti...

Oi mikä mieletön postaus idea, tämä on ehdottomasti toteuttamisen arvoinen. Saa nähdä päätyykö samoja kohteita listalle :)

Pauska kirjoitti...

Siitä vain :). Villi veikkaukseni on, että Irlannista Sinulla on vähintään yksi kuva :).

Preferita kirjoitti...

Voi että ovat ihania nämä sinun matkakertomuksesi. Niissä on vain yksi vika - tekee mieli päästä itse näkemään livenä. Erityisesti Italian Vesuvius ja Pompeiji ovat paikkoja, jotka toivottavasti pääsevät lähivuosien ohjelmaan. Ja seuraavaksi sitten Wien. Minä en koskaan pääse kaukomaille, koska pidän niin kovasti Euroopasta ja siellä on niin mielettömän paljon nähtävää. Kyllä minunkin top10 sisältää Rooman ja siellä ehkä Pietarinkirkon. Sikstuksen kappeli on aivan uskomaton, mutta turistien tunkeilu ja pölinä estivät nauttimaasta siitä. Kiitos Pauska!

Anonyymi kirjoitti...

Vituttaa kun ei mobiili versio näytä kaunista naamaasi alussa ...

Johanna kirjoitti...

Komeat on näköalat!

Kuule, arpaonni suosi Sinua. Laitatko nimi- ja osoitetietosi sähköpostiini omamaamansikka1@yahoo.com niin pääsen postituspuuhiin.

Pauska kirjoitti...

JIIHAA ja JIPPII! Kiitos tuhannesti, en muista voittaneeni arvonnassa kuin kaksi kertaa elämässäni eli ei kahta ilman kolmatta :). Pistän meiliä.

Pauska kirjoitti...

Tämä kommentti veti kyllä sanattomaksi :D

Pauska kirjoitti...

Kiitos kaunis, Vesuvius on ehottomasti näkemisen arvoinen. Teimme sinne Roomasta päivän reissun, auton vuokrasimme. Sieltä tehdään kyllä päivän ohjattuja bussireissujakin. Minä pysyttelen Euroopassa jo ihan turvallisuussyistä :). Meillä oli Sikstuksen kappelissa ukko, joka piti turistit ruodussa. Varmaan puolisen tuntia istuimme ihailemassa maalauksia, aivan mielettömiä ne olivat.

Sissi van V. kirjoitti...

Mun on kyllä vaikea pistää kaupunkeja mihinkään järjestykseen...Hollannissa suosittelen sinua seuraavaksi käymään Kinderdijkin tuulimylly-alueella ja nimenomaan pyörällä.

Pauska kirjoitti...

Tuo osa Hollantia onkin tuntematonta. Kiitos vinkistä, hienolta näytti kuvissa. Rotterdamissa olen käynyt koiranäyttelyssä junalla ja siinä kaikki. Joskus pitää kiertää deltawerkenit ja muut systeemit ja se Madurodam tms. :)