maanantai 14. tammikuuta 2013

Askartelun juhlaa

Joulukuun alussa vietimme ystävieni kanssa askarteluillan. Sain vuosi sitten kuvassa näkyvien ruusujen kaltaisia takkasytykkeitä Pialta joululahjaksi ja sovimme jo silloin, että tänä vuonna askartelemme niitä yhdessä.

Keräsin koko vuoden munakennoja, joita kertyikin kiitettävästi, sillä syön joka aamu keitetyn luomukananmunan ja leivon aika paljon.

Miten tuollaiseen upeaan lopputulokseen ja aivan loistavaan sytykkeeseen sitten päädytään?


Kennosta otetaan irti yksi kenno, jonka reunat saavat olla korkeat. Ne voidaan siistiä kauniiksi kuten kuvissa tai jättää ennalleen, kuten minä tein. Lopputulos ei ole niin kaunis, mutta sytykettä on sitten enemmän.

Tästä vuoresta kaikki alkoi
Seuraavaksi revitään irti ohut soiro, joka pyöritetään pieneksi rullaksi. Se laitetaan kennon pohjalle. Sitten revitään kennon palasia, jotka laitetaan ruusun terälehdiksi. Tässä saa käyttää luovuuttaan ja silputa niin paljon kuin haluaa. Voi myös käyttää erivärisiä kennoja. Huomasimme, että toiset sopivat paremmin pohjiksi, toisista kennomalleista on vaikeampaa saada kunnon pohjakuppi. Valmiit kennot voi laittaa leivinpaperin päälle tarjottimelle tai pellille.

Seuraavaksi sulatetaan tähän tarkoitukseen varatussa kattilassa kynttilänpätkiä. Ei kannata antaa seoksen kiehua. Sen voi myös värjätä karamellivärillä, jota saa ihan tavallisista kaupoista.

Sydämet nostellaan pois seoksesta

Sitten otetaan tarkoitukseen sopivilla pinseteillä tai pihdeillä kiinni ruususta ja upotetaan se steariiniin ja annetaan kuivua. Itse ostin pihdit Clas Ohlssonilta, Pia käytti rautaisia pinsetintyylisiä, hänellä oli myös puiset sokeripihdintapaiset. Pitää olla varovainen, sillä steariini saattaa roiskua - kuten meikeläisellä kävi - ja se on aika vaikea saada irti :). Ruusu saattaa myös hajota osiin, joten hitaat liikkeet ovat hyvät.
Sitten kun kaikki ruusut on kastettu kertaalleen, ne kastetaan vielä toisen kerran ja tämän jälkeen viedään ulos jäähtymään hetkeksi.

Ostin kertakäyttökeittolautasia,  kakkupaperia, meriheinää, punaista satiininauhaa sekä sellofaania ja tein niistä kauniin asetelman, joita annoin joulumuistamiseksi mm. kollegoilleni. Kovin se tuntui tykätyltä lahjalta  - ja on todella hyvä sytyke. Usein yksi ruusu riittää nuotion tekemiseen.

Välillä olen niin laiska, että itselleni syttyjä tehdessä vain revin kennosta palasia, jotka kastan steariiniin, koska minulle itselleni sytykkeen ulkonäöllä omassa käytössä ei ole merkitystä.


Kiitokset emännälle upeista tarjoiluista sekä vinkistä. Olen askarrellut syttyjä jo useamman kerran ja se on kyllä mukavaa puuhaa, jossa ressi häviää.4 kommenttia:

Siniusvan kirjoitti...

Upea ohje ihanien takkaruusujen tekoon!
Laitoin muuten linkin tästä ohjeesta Facebookin NiksiNurkka - Vinkkejä ja niksejä Arjen sankareille ryhmään http://www.facebook.com/groups/547471728596996/
Toivottavasti et pahastu.

Pauska kirjoitti...

En tietenkään, hyvä vain jos oli jotain iloa :)

LilliLiina kirjoitti...

Hyvältä kuullostaa ja näyttää... itsekin olen näitä askarrelut mutta tehnyt äitienpäiväruusuiksi :) Maalannut askarteluväreillä!

Pauska kirjoitti...

Kiitos hienosta vinkistä :) Sytykkeinä nämä ovat kyllä vertaansa vailla :).