sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Semmarit Picchu macho Sibeliustalolla

Ostin hyvissä ajoin liput Semmareitten konsertiin, koska ne ovat monesti olleet loppuunmyytyjä. Facebook-ryhmässä kaivattiin julisteiden viejiä ja lupauduin kiikuttelemaan niitä eri puolille Lahtea. Tämä olikin odotettua haastavampi tehtävä, sillä kauppakeskuksissa ja monissa muissa paikoissa, joissa ihmiset liikkuvat, ei saanutkaan laittaa julisteita. Kavereitten avustuksella sain kiikuteltua niitä myös naapurikuntiin. Palkaksi sain kaksi konserttilippua ja ystävämme lähtivätkin kanssamme keikalle.

Konsertti oli erinomainen ja kuulimme monta hienoa esitystä. Lintubongarin twist on yksi suosikeistani sitä edeltävä Joel Linnan monologi pienenevästä lintukannasta on huvittavaa ja viihdyttävää kuultavaa. Viime keikalla ostinkin vitosella levyn, joka sisälsi tuon biisin - ja ainoastaan sen :).


Oboe ja maito on myös aivan ihana ja yksi lemppareistani. Siinä soitetaan aluksi oboella Pjotr Tsaikovskin Finalen teemaa balestista Joutsenlampi ja kappale soi koko ajan taustalla.  Kolme pikkupoikaa "kohtalon pojat kehuu toisilleen tekojaan:

"Onpa aika helppo vetää yläkulmaan kunnon ranari
Mun lämäri lentää helposti koko kentän päästä päähän
 
No älä unta nää

Ihan tosi jätkät, ite vedin
Mullon päällä aito Boston Bruinssin pelipaita
Mun iskän pikkuserkku kerran näki Jari Kurrin

No älä unta nää
Ihan tosi jätkät, ite näin"


Kuitenkin kaverusten pitää olla kotonaan jo seitsemän maissa illalla.  Kertosäkeessä hoetaan erilaisia kaakaomerkkejä kuten Van Houtenia, joka hollantilaisittain ääntyisi [hu:ten], Iloista vesseliä ja Oboy'ta, joka vääntyy muotoon Oboe :). Sanoitukset ovat muutenkin mielettömän kekseliäitä ja onkin harmi, että konsertissa ei aina saa sanoista selvää. Itse istuin permannolla vitosrivillä ja ääni meni kyllä monessa kohtaa ylitse, mutta sillehän ei mitään voi. Näkymät lavalle olivat sen sijaan oikein hyvät.

Rammstein-vaikutteinen Mein klein Mutter lauletaan äitienpäivänä useammallekin Semmari-vaimolle - niin ainakin väitettiin, mikään ihan perinteinen äitienpäivälaulu se ei kyllä ole :). Olen opiskellut lapsena huvikseni isäni kirjasta saksaa jonkin verran, mutta ruotsin ja oppimani saksan perusteella tajuan melkein koko laulun sanat - myös tuon kielioppikukkasen - ja Klaus Meinehan on kyllä oikein hyvä, yksi parhaista, useammankin kerran häntä livenä olen saanut kuulla.

steigen sie aus bitte steigen sie aus...
morgen, morgen, nur nicht heute
sagen alle faule leute
morgen stund hat gold in mund
ich fühle mich sehr krank
refrain:
mein klein mutter
mein klein mutter
mutter
mein klein mutter
mutter - raus - raus
wienerschnitzel, lederhosen
kugelschreiber
ich bin eine wunderbaum
sauerkreut mit beckenbauer
klaus meine ist sehr gut


Tuomo Rannankari lauloi oikein vaikuttavan kappaleen Vieraalla maalla, joka alkoi ja loppui hänen sooloonsa ilman soittimia.Ope on homo saa taatusti monet opettajat sanomaan, että lauluun liittyvä kuvaelma on kuin suoraan heidän omasta luokastaan. Semmarit oli ajan hermolla tässäkin, sillä Jussi Oksalan erinomaisesti opettajaa luokassa esittävää hahmoa kuvattiin kännyköillä :). Kuorohan alkoi Jyväskylän OKL:n miesopiskelijoiden kuorona ja muutama mieheni kurssikaveri oli siinä alussa mukana ja useampikinylempi tai alempi kurssilainen, joten kuorossa on lukuisia tuttujamme.

Encorena laulettiin Ylämailla, joka on mahtipontinen ja upea skottilaissävytteinen kappale, joka lauletaan tietysti kiltissä ja vyöllä on  nahkapussukka  eli sporran ja jalassa valkoiset sukat.

Hauska oli myös kappale, jossa kaikki soittivat jotain laattasoitinta. Istuin sen verran lähellä ja alhaalla, etten nähnyt, mikä se soitin oli.

Konsertti oli jälleen monipuolinen viihdepläjäys, taattua Semmarit-laatua. Olin aika väsynyt rankan alkuviikon jälkeen, mutta piristyin aivan hurjasti ja sain konsertista energiaa, niin monta kertaa tuli taas naurettua. Joskus vielä toivoisin kuulevani Käran, soitan sen aina ruotsin kakkoskurssissa, kun kirjan yhdessä kappaleessa käsitellään Ruotsin kuningasperhettä. Mukavaa oli, että hyvällä ystävällämme Markuksellakin oli pieni soolo. Basso pääsee harvoin laulamaan yksinään. Markus suostui konsertin jälkeen kuvaan, kun tapasimme hänet. Sibeliustalo kieltää konserteissa kuvaamisen.
Tällä kertaa emme saaneet kuulla Il Divoa parodioivaa Pasi Pohjolan, Tuomo Rannankarin ja Jussi Oksalan laulamaa kappaletta Ó lo anché, joka on sanoituksellisesti nerokas; siinä suomi vääntyy italiaksi ja sanoitus on todella huvittava. Laitan sen teille tässä lopuksi makupalaksi, kannattaa seurata sanoja kappaletta kuunnellessa:

Ó lo anché sono triste cosa tempo
Testa cuore, soluzione
E'la fiesta un cantore di minore
Come stai, grazie, bene vai?
Impotento tollo nacchi, curare
Tu pen bronto ra pina
Nólo mita minimalo condomo,
ca Marisa sama tutti munari
refrain:
Sil'on sol mio
Alfa Romeo
Ava rampi coti
Cravati belle
Cilpacos si ia
Tu nari ru io
Ó lo anché Anni lanche gigolón
Cosi Risto parca li
Tosi rancá annioli misu bueno
otti Ristón, percé? Le!
Parca lila diva luone ru macuono,
Annileni sói si prima
Nei to soma, caramelli ucco uono
a'morpetti jacu setti narrí
refrain
Carcá me ne vaín (3x)
Me ne vaín...
refrain
Perché? Le!
refrain (2x)
 
4 kommenttia:

Lady of the Mess kirjoitti...

Voi - mä en ole Semmareita päässyt vielä livenä näkemäänkään. Tuo Vieraalla maalla -laulu oli kyllä vaikuttava, kiitos!

2o2n kirjoitti...

Se soitin oli sellainen minikosketinsoitin. Sanoista en kyllä saanut selvää siinä laulussa. Yritin katsoa viittojalta vinkkiä, mutta en osaa viittomakieltä tarpeeksi, niin yritykseksi jäi. :D

Pauska kirjoitti...

Ai niin, ne ihanat viittojat unohin täysin mainita. Konsertti siis viitottiin viittomakielelle ja meitä lähellä ollut vaaleatukkainen tulkki oli aivan loistava, eläytyi upeasti moniin sellaisiin lirutuksiin, joita ei edes voi viittoa. Aattelin, että se olisi ollut joku melodikantapainen, muttei siihen kyllä puhallettu :).

Pauska kirjoitti...

Semmarit taisivat olla just eilen teijän suunnalla, ensi kerralla sitten, sillä heitä voi suositella ihan kaikenikäisille!