Ensin kerättiin pajunoksat ja sitten tehtiin lautasliinoista kauniita isoja kukkia, monesti kaksivärisiä, jotka laitettiin rautalangalla oksaan kiinni. Serkut tekivät hienostuneita versioita kreppipaperista, höyheniä emme käyttäneet. Ne tuntuvat nykyäön olevan suurin trendi.
Olisikohan ollut vuonna -71 tai -71, kun läksimme aamuvarhain ajamaan Kuopioon. Virpojan tavoite on virpoa virvottava, kun tämä on vielä sängyssä. No ikävä kyllä ukki ja mummo nousivat viiden aikaan, joten neljän maissa varmaan raahauduimme autoon. Varmaan tämä nerokas idea oli äidin....
Muistan hyvin tuon reissun ja sen, että ukki ja mummo todellakin yllätettiin sängystä. Muille reissuille lähdimme huomattavasti tätä myöhemmin. Palkaksi saimme suklaamunia ja -pupuja sekä rahaa. Yhtenä vuonna sain reilut 50 markkaa ja siitä riitti pitkäksi aikaa. Virvoimme myös enon perheineen ja tädin perheineen. Kerran kävimme toisessa mummolassakin Karttulassa. Karjalaisessa perinteessä ei pukeuduta mitenkään erikoisesti, vaan mennään ihan omissa vaatteissa virpomaan. Ennenhän palkan sai hakea lankalauantaina, nykyisin se annetaan samoin tein.
Meidän värssymme kuului "Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle."
Eilen olimme tanssaamassa Laura Voutilaisen tahdissa Vierumäellä ja kävimme nukkumaan vasta kahden jälkeen. Miila herätti aamulla kahdeksan maissa, tein vähän hommia ja sitten jatkoin unia, kunnes heräsin ovikellon soittoon. Virpojat ehtivät lähteä, ennen kuin pääsimme ovelle, mutta huudin heidät takaisin, kun he olivat naapurissa rivitalon pihassa.
Hetki sitten naapurimme Emily kävi virpomassa, muita ei sitten olekaan näkynyt. Minusta virpojia saisi käydä enemmänkin, nyt taidan joutua syömään itse ostamani palkat :).
Hyvää palmusunnuntain jatkoa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti