sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Diabetes - auta, jos osaat

Sokeriarvojani on seurattu jo useamman vuoden ajan, koska ne ovat olleet koholla eli kuuden ja seiskan välissä, seitsemää paastoarvona pidetään diabeteksen rajana. Tammikuussa 2014 arvo oli 6.1 ja sairaalassa syöpäleikkauksen jälkeen 5.4, mikä on minulle paras arvo aikoihin. Niinpä tammikuun alun arvo 7.9 tuli aivan puskista ja pysäytti meikeläisen totaalisesti kolmisen viikkoa sitten. Samassa tutkimuksessa kolesteroli oli liian korkea ja kalium liian alhainen. Verenpaine oli koko syksyn ihan pilvissä lääkityksestä huolimatta. Terveys on siis pielessä, mistä saan luonnollisesti syyttää vain itseäni ja kunnianhimoani, sillä viime syksyn työpäivät olivat useimmiten sen 12-14 tuntia enkä levännyt kunnolla viikonloppunakaan. Piste iin päälle oli digikoulutus, jossa koulutusryhmämme suunnitteli ja piti veson koko koululle ja se työllisti minua liikaa. Tyhmyydestä nyt siis sakotetaan ja liikkumattomuudesta eritoten.

No summa summarum, painelin samoin tein kauppaan ostamaan kasviksia ja pikku hiljaa olen alkanut ottaa selvää asioista. Uusintakontrolli oli tällä viikolla ja vaikka paino on pudonnut parisen kiloa ruokavalion ja lisätyn liikunnan ansioista kahdessa viikossa, niin arvo oli noussut 8.1:een, mikä sekä yllätti että masensi. Eilen sain kuulla glykokeemisesta indeksistä ja siihen tutustuttuani huomasin heti, että olen syönyt liikaa hedelmiä, vaikka niitä sekä kasviksia saa suosituksen mukaan syödä runsaasti.

Verenpaine on laskenut, kun lääkitys vaihdettiin ja uskon, että liikunnalla on siihenkin osuutensa. Painoa on kertynyt pikkuhiljaa kilo per vuosi tahtia ja nyt tavoitteena on pudottaa sitä reilusti opiskeluaikojen painoon. Lukiossa painoin 52 kiloa ja olen 172,5 pitkä. Diabeteslääkitystä minulla ei vielä ole, yritän nyt tosissani saada painon alas, liikkua ja sitä kautta toivottavasti saada sokeriarvon normaaliksi. Sokerimittarin saan onneksi huomenna. En saanut sitä työterveydestä, koska en ole lahtelainen. No meidän kunnasta saa kaikki jutut ilmaiseksi, lahtelaisille liuskat maksavat ensimmäisen setin jälkeen. Työterveysmittauksessa arvo oli 6.4 paastoarvoa edellisenä päivänä. 

Nyt kaipaisin vinkkejä, sillä niin paljon ristiriitaista tietoa netissä on alkaen Antti Heikkilästä sekä Somppien kirjasta diabetesliiton suosituksiin, jossa käsketään syödä kuusi leipäannosta päivässä. 
Kerrohan, jos jotain tiedät. Lääkärini kielsi luontaistuotteet, koska ei tiedä, missä ne on tehty ja mitä raskasmetalleja ym. ne sisältävät.

Äsryttävintä on se, että koko ajan on nälkä, kun kasviksia syö. Kanaa ja lohta on mennyt myös. Kerran tein kokojyväkanapastan ja se piti nälkää vähän paremmin.




Help, please :) Itkuja on jo itketty....

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Pauliina, kokeile sellaista luontaistuotetta kuin Berberin. Omalla isälläni toiminut hyvin,niin kolesterolin kuin verensokerin hallinnassa! T: Matti Korkalainen :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Mulla raskausaikana oli myös paastosokerin kanssa tosi paljon ongelmia. Pitkään mietittiin mikä olisi avuksi ettei tarvittaisi insuliinia aloittaa. Ja ihan vahingossa sit eräänä iltana söin vähän ennen nukkumaan menoa puolilta öin yhden jälkiuunileivän juustolla! Seuraavana aamuna arvo oli sallituissa rajoissa. Yöllä mulla siis oli liian pitkä väli syömisissä ja kroppa alkoi itse kehitellä sokereita energiaksi. Itse huomasin että mulla muut ruisleivät nosti sokerit pilviin. Ainut millä ne pysyi oli jälkiuunileipä. Ja jos mahdollista niin kannattaa syödä pieniä annoksia parin tunnin välein. Niin ite sain raskausajan diabeteksen pidettyä kurissa ruokavaliolla. Tsemppiä! -Pia Schleifer-Nieminen

JustSurfin kirjoitti...

Ruokavalio/DM

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kestää usein vähintään pari viikkoa, että elimistö tottuu vähäisempään kalorien määrään. Kotona kaapeissa ei kannata säilyttää mitään herkkuja, sillä nälkäisenä niihin sortuu helposti. Koita päästä joko työterveyden tai kunnan palveluiden kautta ravitsemusterapeutille. Ravitsemusterapeutti osaa lääkäreitä, personal trainereita ym. tietäjiä paremmin opastaa. Vuosikymmenten aikana opittu elämäntapa on vaikea, mutta ei ollenkaan mahdoton muuttaa. Hienoa, että motivaatiota löytyy. Muista pitää pintasi vaikeillakin hetkillä. Tsemppii! :) Juha

Merja kirjoitti...

Onpa ikävä juttu. Oletko jo lukenut Antti Heikkilän "Diabeteksen hoito ruokavaliolla"? Jos olisin samassa tilanteessa, lähtisin varmaankin vähähiilihydraattisen ruokavalion suuntaan. Ruokavaliollahan diabetesta on hoidettu ennen insuliinia. Niin ja Antti Heikkilällä on vastaanotto Eiran sairaalassa, http://www.eiransairaala.fi/fi/laakaripalvelut/laakariluettelo.

Pauska kirjoitti...

Kiitos Matti, ihanaa että entiset oppilaatkin välittävät <3. Tolosen Berberiiniä olen syönyt epätasaiseen tahtiin, sitä on yhä kaapissa, joten skarppaan tässä asiassa. Isälle terkut :)

Pauska kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Pauska kirjoitti...

Ja heti perään toinen <3 Kiitos Pia, viesti ehti karata pädillä käsistä. Kokeilen tuota leipää ehottomasti. Terveiset Sinunkin äitillesi :)

Pauska kirjoitti...

Kiitos kommentista, mikä/mitä on DM?

Pauska kirjoitti...

Kiitos paljon, pitää kokeilla tätäkin neuvoa. Onneksi mun fyssariystäväni on paraikaa Paula Heinosen koulutuksessa, häneltä saan viimeiset vinkit FLT:n saralla. Vaikeita hetkiä on jo ollut paljon ja niitä varmasti tulee lisää.

Pauska kirjoitti...

Kiitos Merja, kasvikset ja hedelmät ovat olleet etusijalla, mutta olen ilmeisesti syönyt vääriä hedelmiä ja just kuulin, ettei niitäkään pitäisi syödä kuin yksi päivässä. Pitää miettiä vakavasti tuota Heikkilää, ainakin lukea se hänen kirjansa. Koeviikon takia en ole vielä ehtinyt kirjastoon. Onneks ensi jaksossa on vapaapäivä ja vain 15 tuntia.

Unknown kirjoitti...

Ehdottomasti kannattaa kokeilla vähähiilihydraattista ruokavaliota ja Antti Heikkilän ohjeilla pääset hyvään alkuun.Karppausinfo-sivut löytyvät netistä, niitäkin kannattaa lukea. Itse karpannut jo pidempään ja takaisin ei ole paluuta.Niin monet ovat saaneet avun terveyteensä sen avulla ja vointi paranee nopeasti!Voimia ja tsemppiä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei..Pauliina.. Joo..minäkin olen kuullut näistä verensokerin ja rasva-arvoja tasaavista lääkkeistä. Itselläkin on verensokeri ollu niinkin hyvä vuosia sitten, kuin 4,3 mutta kokonaiskolesteroli 5,9 mml, josta pahan osuus suurempi. Olen itsekin kuullut Tri Tolosen Berberin- nimisestä luontaistuotepohjaisesta lääkkeestä, että se auttaisi ainakin rasva-arvojen hallitsemisessa eli jos on kolesteroliarvot koholla. Verensokeri arvoista en muista mitä siitä on sanottu. Liisa-tätini syö itsekin samaa Berberin-valmistetta ja kehui sitä hyväksi. :) Soita Lissulle ja kysy... Sen olen ymmärtäny, että myös Luontaistuotekaupoissa on vastaavia tuotteita saatavilla. Itsekin ostin yhden sellaisen jossa Q10 :tä ja punariisiä. Muistaakseni se oli Life-Luontaistuotekaupan tuote. Paketti on kotona. Sen olen ymmärtänyt, että punariisin kanssa on oltava VAROVAINEN. En vaan muista mitä se voi aiheuttaa, jos syö liikaa punariisiä. Mutta VAARALLISTA se on jokatapauksessa. Muistaakseni paketissa annostusohje oli 2 kaps/pvä. Mutta olen kuullut joltakin tuota kyseistä luontaistuotteita käyttäviltä, että kannattaa ottaa vain 1 kaps/pvä. Miksi näitä tuotteita on hyvä käyttää...? No..ne auttavat tasaamaan mm. aterioiden ja syömisten jälkeen nopeasti 'pilviin' nousevaa verensokeria mm. Ja hyvä, että olet alkanut kuntoilemaan mm. painosi pudottamiseksi. Vesa-Matti Loirille lääkäri olikin sanonut melko suoraan, että jos meinaat vielä saada elinvuosia lisää, niin sun täytyy saada pudotettua painoa. Toki hänellä todettiin aikuistyypin diabetes 2:n lisäksi keuhkoahtaumatauti mm. Diabeteksen hoitamiseksi olen ymmärtänyt, että hän joutuu tablettien lisäksi piikittämään itseään. Ne säännölliset ruokailuajat- ja tottumukset ja elintavat ovat tärkeitä diabeteksen hoidossa ja sokeriarvojen säännöllinen seuranta. Voimia ja TSEMPPIÄ..Pauliina ! <3 Terkuin Seija B.

Anonyymi kirjoitti...

En halua pelotella sinua em. kirjoituksellani. Mutta kyllä tässä on itselläkin itsetutkiskelun paikka. Mun edesmenneellä isoäidillä oli diabetes, joten valitettavasti perinnöllistä alttiutta sairastua diabetekseen on mahdollinen. Terveelliset elämäntavat, ruokailutottumukset ja huomion kiinnittäminen niiden rasva- ja sokeriarvoihin joita ruokien tuoteselosteista on luettavissaesim. Rainbow Pähkinä-rusina-mysli-pkt. (vihreä) huomasin että sokeria oli 100 g:ssa peräti HUIKEAT 23 g, kun vastaavassa Taivalkosken Muru-myslissä sitä oli 4,4 g ja rasvojen osuuksista puhumattakaan. Niin ja se liikkumattomuus itselläkin pitää korkealla arvoja. T: Seija Bee

Pauska kirjoitti...

Kiitos Riikka paljon, jotain tuonsuuntaista tämä on jo ollutkin, Heikkilän kirja pitää lukea.

Pauska kirjoitti...

Kiitos Seija :)

Pauska kirjoitti...

Perimä vaikuttaa 10-15% luin jostain. Tuoteselosteita pitää ruveta tutkimaan, tuo Taivalkosken mysli on ihan tuntematon, mistä sitä saa? Näen Lissun hiihtolomalla, kun mennään Suomussalmelle :).

Lady of The Mess kirjoitti...

Sekä sokeriarvoja että kolesteroliarvoja pitäisi mitata pitempään ja seurata säännöllisesti - ne kun ovat kumpainenkin sellaisia, että voivat tunninkin sisällä pomppia ihan eri lukemissa. Mutta ravitsemusneuvojan puheille minäkin kehoittaisin kääntymään - enkä niissäkään välttämättä ihan sitä perinteistä ruokamallia kannattavaa! Tsemppiä sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla aikaisemmassa kommentissa mainittu "ruokavalio/DM" tarkoittaa ilmeisesti diabeetikon ruokavaliota ja DM on siis diabetes mellitus. Ruokavalioasioissa on iso ero ykköstyypin eli nuoruusiän ja kakkostyypin eli aikuisiän diabeteksella. Kakkostyypin diabetes saadaan usein kuriin nimenomaan painonpudotuksella ja ruokavaliolla, ykköstyypin diabetes on tavallaan aivan eri sairaus ja vaatii aina insuliinihoidon. Tuo kakkostyypin diabetes on yleinen Suomessa ja muuallakin länsimaissa ja siitä löytyy kyllä taatusti tietoa googlaamalla :)
-Hanne-

Pauska kirjoitti...

Kiitos tästä tiedosta. Nyt sokeriarvojen mittaaminen helpottuu huomattavasti. :)

Pauska kirjoitti...

Kiitos :) Olen googlannutkin, mutta aina omakohtaiset kokemukset ovat hyviä. Vähän toivoin, että jos joku samassa tilanteessa ollut sattuisi lukemaan postaukseni ja kommentoimaan kokemuksiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Luota Taija Somppiin, Paula Heinoseen ja Kaisa Jaakkolaan. Sompilla on myös vastaanotto Tampereella. Ikävä kyllä Suomessa ei ole montaa ravitsemusterapeuttia joka ymmärtäisi terveellisestä ruokavaliosta mitään. Kannattaa myös tutustua aiheeseen hiljainen sisäinen tulehdus, eli omega6 ja omega3 epätasapaino.

Pauska kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, pitääpä tutustua :).