lauantai 31. lokakuuta 2015

Haaste: Kotikaupungin kymmenen pakollista nähtävyyttäSain ystävältäni Ullalta ajat sitten haasteen kertoa kotikaupunkini nähtävyyksistä. Halusin juttuun kuvat ja kävin Iisalmessa kesällä, joten siksipä julkaisen tämän vasta nyt, förlåt!

 Tulin töiden perässä Hämeeseen vuonna -95, mutta en ole koskaan kokenut Lahtea tai Nastolaa kodikseni, olen täällä vain töissä. Kotikaupunkini on eittämättä Iisalmi, jonne muutin vuoden vanhana ja jossa ovat kaikki lapsuusmuistoni, joten kerronpa tästä savolaisesta pikkukaupungista.
                                                    1. Juhani Ahon museo


Juhani Ahon museolle teimme ala-asteella parikin luokkaretkeä. Kävelimme tuon pikkulapselle pitkältä tuntuvan matkan Kirkonsalmen koululta, kävimme museossa ja paistoimme makkaraa. Museo on perustettu 1958 ja siellä on nähtävinä vanhoja esineitä ja muistan hyvin Ahon käyttämän kirjoituskoneen, jolla hän Lastunsa ja muut kirjansa näpytteli.


                                                    2. Kuappi - mualiman pienin ravintola

Wikipedia osaa kertoa, että tämä 3,6 neliön ravintolasalin kattava kahdeksan neliön ravintola on ollut alkujaan VR:n taukotupa (1907). Siinä saa olla kaksi asiakasta kerrallaan tarjoilijan lisäksi. Sisällä on baaritiski, televisio, wc ja yksi kahden hengen pöytä.3. Pillisolmu Kaarina Kaikkonen


Ihmeiden illassa paljastettu päiväkoti Simpukan teos

Teos takaviistosta nähtynä
4. Evakkokeskus

Evakkokeskus on toiminut Iisalmessa jo 25 vuotta ja se uudistui muutama vuosi sitten hotelli Artokseksi. Luin lehdestä ihan vasta, että hotelli on haettu konkurssiin, en  koskaan ehtinyt käydä siellä sisällä. Aiheena evakko on minulle hyvin läheinen, sillä äitini suku on Sortavalan maalaiskunnasta ja isän äitikin on Karjalasta.Ortodoksinen kirkko
5. Koljonvirran alueKukapa ei tuntisi Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden isokokoista jukuripäätä Sven Tuuvaa, joka liki itsekseen nujersi venäläisjoukot Koljonvirran sillalla Suomen sodassa vuonna 1808. Iisalmen suuri mies Edvin Laine teki Svenistä elokuvan, jossa Veikko Sinisalo näytteli oivallisesti päähahmoa.  Tässäpä Runebergin runo alkuperäisenä

Paavo Cajanderin suomennoksen kaksi viimeistä värssyä kuuluvat:

"Se luoti tiesi paikkansa, sit' eipä kieltää voi,
enemmän tiesi se kuin me", näin kenraal' aprikoi,
"ei kaionnut se heikkohon ja huonoon otsahan,
parempahan se pyrki vain, jalohon rintahan."

Ne sanat sotajoukossa levisi yleiseen,
ja kaikki myönsi Sandelsin totuuden lausuneen:
Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaksi ollutkaan,
pää huono oli" arveltiin, "mut sydän paikallaan."


Ruhtinas Dolgorukin muistomerkki sijaitsee alueella ja siellä on myös Mansikkaniemen kesäteatteri ja lukiokaverini ylläpitämä leirintäalue. Svenistä on tehty virran Oulunpuoleiselle rannalle iso patsas, joka seisoo tien vieressä.

Jamppa ja Erja toivottavat tervetulleiksi

Päärakennuksessa on ruokailutiloja ja majoitustaKesäteatterissa on esitetty monia huippuarvostelut saaneita näytelmiä. Monesti ohjaajana on toiminut lukiokaverini Heli Löytynoja ja hänen miehensä ja lapsuudenystäväni ja luokkakaverini Seppo on ollut näyttelemässä. He ovat mukana Kulttuurikievari ry:ssä Viime kesänä esitettiin Markku Pölösen Kauppa-auto, jossa mukana oli  myös Ismo Apell. Marraskuussa 2015 esitetään Helin kirjoittamaa Jussin joulu -näytelmää. Iisalmessa teatteriharrastus on hyvin vilkasta.


Kesäteatterissa ei näyttelijöidenkään tarvitse kastua6. Vanha kirkko

Vanha kirkko on rippikirkkoni ja siellä kävimme koulun jumalanpalveluksissa. Olen myös ollut muutamissa häissä. Se on ristinmuotoinen ja valmistunut v. 1779. Nykyisin kirkon nimi on Gustaa Adolfin kirkko, mutta en osaa sitä sillä nimellä kutsua. Sinne mahtuu 1200 ihmistä ja yhtenä jouluaamuna se oli tupaten täysi. Osa sen kattokruunuista on peräisin jo 1600-luvulta. Ruhtinas Dolgorukin patsas on nähtävillä ja muistan, kun lapsena kävimme sitä katsomassa ja  äidinkielen ja hiisä kertoi meille sodasta. 


7. Olvi ja Genelec


Kaupunkimme teollisuusylpeydet ovat Olvin panimo ja huippukaiutinvalmistaja Genelec. Useampikin kaveri on ollut Olvilla kesätöissä ja eräs ajeli Genelecin tehtaan ympäriltä ruohoa kesän ja sai palkan lisäksi kaiuttimet palkkioksi. Olvin limsaa olen juonut lapsesta alkaen, kaupungissa oli jatkuvasti tarjouksia kolme, useimmiten neljä litran pulloa kymmenellä markalla, joskus harvoin viisikin pulloa. Olvi sponsoroi paljon, mm. Sotkamon Jymyn miesten pesisjoukkueen kaikki urheilujuomat tulevat Iisalmesta.

Olvin tehdas

Vanha oluen keittokattilako?8. Europan pisin koivukuja


Pohjolankadun uudet koivut komistavat kaupungin ilmettä
Koivukuja alkaa Virran sillalta ja päättyy sairaalalle ja urheilukeskukseen menevälle tielle. Nämä kuvassa olevat koivut on istutettu jokunen vuosi sitten, en tiedä milloin. Edelliset olivat tietenkin sekä isommat että paksummat, ne olivat isoja jo 70-luvulla, kun olin lapsi. Pohjolankatu kulkee kaksikaistaisena kujan kummallakin puolella. Muistan kauhukuvan autokoulusta, kun Rissasen kirjakaupan risteyksessä piti etelästä tultaessa kääntyä vasemmalle tai vastaavasti kirjakaupan ja ravintolan edestä vasemmalle. Inhosin syvästi sitä keskikohtaa, johon mahtui pari autoa ja toivon hartaasti, etten inssiajossa joutuisi sitä tietä ajamaan - enkä onneksi joutunutkaan. Sitä risteystä välttelen yhä, kun Iisalmessa käyn ja valitsen ajoreittini niin, etten siihen keskikohtaan joudu. Nykyisin risteyksessä taitaa olla liikennevalot. Jos oikein muistan, niin joskus siinä törötti talvella joulukuusikin, korjatkaa kaverit, jos olen väärässä :). No joka tapauksessa koivut tuovat oman ilmeensä kaupunkiimme ja etenkin kesällä ne ovat kauniit.

9. Runni


Runnin kylpylässä olen ollut naapurinpojan häissä ja valmistuttuani yhden kesäkuun opettamassa suomen kieltä siivoojille. Tunnetuin kylän nähtävyys on Neulatammi-suihkupato, jossa vesi virtaa kuohuen. Kuvia olen siitä nähnyt ja niissä ihmiset seisovat vedessä ja padon rei'istä tulee voimalla vettä hierovina suihkuina. Runnin ihmelähteen rautapitoisella vedellä kerrotaan olevan ihmeellisiä terveysvaikutuksia ja jo vuodesta 1770 alkaen Runnilla on hoidettu kaikenlaisia vaivoja. Ihmiset tulivat pitkiäkin matkoja hoidattamaan itseään. Kylpylä on uudistettu vuonna 2015 ja siellä on 30 huonetta ja kolme sviittiä. Käypä tutustumassa :).


10. Kulttuurikeskus

Kulttuurikeskus on upea kokonaisuus, jossa on Eino Säisä - ja Carl Collán -salit, kirjasto, musiikkiopisto, kansalaisopisto, luontomuseo sekä vaihtelevien näyttelyiden tila Venny, joka on nimetty Juhani Ahon vaimon mukaan. Täällä pidetään monia tilaisuuksia, näytelmiä sekä konsertteja.

Iisalmi on tunnettu monista kirjailijoistaan ja mikäpä sopii paremmin etupihaa koristamaan kuin Helvi Juvosen runon pikarijäkälät!


Jäkälä nosti pikarinsa hauraan,
ja sade täytti sen, ja pisarassa
kimalsi taivas tuulta pidättäen.

Jäkälä nosti pikarinsa hauraan:
Nyt malja elämämme rikkaudelle.

Helvi Juvonen: Pohjajäätä 1952
11. Lasten liikennepuisto

Rikon rohkeasti sääntöjä ja otan ylimääräisenä kohtana mukaan lasten liikennepuiston, joka sijaitsee Luuniemellä Olvin tehtaan läheisyydessä


Puistossa on kauniita istutuksia

Siellä kulkee jopa juna!


Liikenneympyrässä on hyvä opetella väistämissääntöjä

Puisto pysyy puhtaana, kun sammakko syö roskatLopuksi vielä muutama kuva:
Laaksosen kioskilta on ostettu monen monta irtokarkkia

Jäähalli

Olutmestari, jossa on luokkakokoustettu

Uusi kirkko nykyään Pyhän Ristin kirkko (1934)

Kirkkopuistossa pidettiin monet puistohiihdot, jonne Immo Kuutsa sai houkuteltua maailman huippuhiihtäjiä

Juhani Aho 


Tällainen on kotikaupunkini yläsavolainen Iisalmi, jossa olen lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt ja jolla on paljon tarjottavaa. Seuraavalla kerralla, kun meinaat ajaa ohitse vitostietä, niin teepä poikkeus ja aja vanhaa tietä pitkin kaupungin läpi ja käy katsomassa jotakin esittelemistäni kohteista.

4 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Vaikka itsekin tulen joskus muuttamaan pois, voin sanoa että samalla tavalla Iisalmi jää mieleen ja sydämeen :) Olvilla tai Genelecillä en ole vielä käynyt ja Kuapissakaan en oo koskaan sisällä käynyt.

Pauska kirjoitti...

Oisin niin mielelläni palannu kotiseudulle takaisin, mutta kun ei ollut töitä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Löysin googlen kautta blogisi (pari vuotta vanhan) tekstin jossa puhuit skolioosista. Parantuuko tämä vaiva täysin korsettihoidolla? :) Olen 13-vuotias tyttö ja kamalat kylki/selkäkivut vaivanneet jonkin aikaa. Kesällä alkoi, mutta silloin kipua ei ollut yhtä paljon. Pari vk sitten kipu paheni erittäin paljon. Ollaan käyty magneettikuvissa ja fyssarilla ja vähän kaikenlaista ollaan kokeiltu. Korsettihoidosta luin äitini kanssa netistä ja haluaisin tietää auttaako se todellakin :) Kiitos jo etukäteen!

Pauska kirjoitti...

Hei

Korsetti auttoi aikanaan skolioosiin, mutta ei se minulla mutkaa pois vienyt, pysäytti hetkellisesti skolioosin etenemisen. Suosittelisin lääkärillä ja faskioihin ja Maitlandiin/OMT:hen erikoistuneella fyssarilla käyntiä. Kipuun on monta syytä, onko Sinulla diagnosoitu skolioosi ja missä päin asut?
Voit laittaa meiliä pauliina.jarvela@phnet.fi