perjantai 22. kesäkuuta 2018

Värikallion kierros Hossan kansallispuistossa

Viime kesänä saimme vihdoinkin kierrettyä heinäkuun lopussa Värikallion kierroksen, joka oli vuosikausia ollut suunnitelmissa, mutta aina vain jostain syystä jäänyt. Ainakin yksi sateeton ja hieman lämpimämpi päivä sattui sille ajalle, kun Suomussalmella kävimme ja silloinpa ajaa hurautimme Hossaan.

Värikallion reitin alku on helppo löytää opasteiden avulla ja paikalla on pari pientä parkkipaikkaa. Annan kritiikkiä kierroksen pituuden merkinnästä, sillä se oli merkitty pari kilometriä lyhemmäksi kuin mitä se itse asiassa Polarin mittarin mukaan oli. Ilmeisesti mittauksesta on otettu pois itse Värikalliolla käynti laavulta ja ehkä jotain muutakin. Kävelimme reilusti yli kymmenen kilometriä, kun merkintöjen mukaan reitti on kahdeksan kilometriä. Juha Rossi ja Leena Mäkelä löysivät Värikallion  vasta 19. Paikalla ei ole henkilökuntaa ja sinne pääsee ympäri vuoden. Kivikautisia maalauksia on reilun kymmenen metrin matkalla ja kuvioita on tunnistettu peräti 61. Ne esittävät pääasiassa ihmisiä ja hirvieläimiä. Maalaukset ovat 0,2-2,5 metriä järvenpinnan yläpuolella. Ihmiskuvioita on tunnistettu 21 ja hirvikuvioita 33. Kuvioiden päällä on ohut mineraaleista muodostunut suojaava kalvo, jonka ansiosta maalaukset ovat säilyneet. Erikoisuutena ovat ihmiskuviot, joiden päät ovat kolmiomaiset ja niillä on silmät ja nenä. Karhukuviota ei ole tunnistettu muualta Suomesta.  Hirvet on asetettu nauhamaiseksi, mitä ei ole muualta tavattu.


 Sää suosi meitä ja ostimme Luontokeskuksesta leivät  ja Kismetin evääksi, juomapullot oli tietty myös mukana. Pokemoneja - ei tosin mitään harvinaisuuksia - oli koko ajan tarjolla, joten reitti on erinomainen, jos harrastaa Pokemon Go -peliä. Vara-akku ehdottomasti mukaan!

Maasto on suhteellisen helppokulkuista tyypillista kainuulaista mäntykangasta.Leveä polku kulkee mukavien maisemien läpi kohti Somerjärveä.Järviä on reitin varrella

Polut ovat leveitä


Somerjärven rannalla on wc, makkaranpaistopaikkoja sekä puinen huoltokatos, jos
sa on tilaa isommallekin porukalle. Kuivakäymälä on myös ja liiteri puiden säilytystä varten. Väkeä oli mukavasti paikalla, kaikenikäisiä, pienimmät kulkivat kantamalla vanhempiensa repuissa.
Nuotiopalkalta on vajaan puolen kilometrin kävely itse Värikalliolle. Perille pääsee uutta hienoa terässiltaa pitkin ja siellä on myös pieni opastaulu. ja katselualue.


Kalliossa on monia maalauksia ja kuvan maalaukset näkyivät ehkä parhaiten. Kalliosta on tunnistettu 61 kuviota, lähinnä metsästysaiheisia kuten hirviäja shamaani tai noita, jolla on sarvipää. Maalaukset on siis ihan maalattu pun- tai keltamullalla, jotka on saatu aikaan kuumentamalla savea, joka on rautapitoista. Kalliomaalausten aiheina ovat myös olleet veneet ja sarvet.

Shamaanihahmo (kuva Wikipedia)


Kieltämättä jäin miettimään, että millaista tuolla seudulla asuneiden ihmisten elämä on ollut ja mikä on saanut heidät taiteilemaan kiviin. Maalaukset ovat säilyneet etelään päin olleissa kallioissa, joissa on ollut jotain halkeamia Suomen vanhimpien kalliomaalausten on arvioitu olevan ajalta 5000 vuotta eKr. Sinnikkäitä ja sisukkaita esi-isämme ovat olleet karuissa ja kylmissä olosuhteissa.


Joku oli taiteillut komean kivikasan
 Meiltä meni matkaan varmaankin vajaat kolme tuntia, en ihan tarkasti muista. Kannattaa ottaa ainakin vesipullo mukaan, sillä sitä tarvitsee, sen verran pitkä reitti kuitenkin on.


Alueen kartta


Hossan luontokeskuksessa on palveluita kuten ravintola jakesäaikaan päivittäinen lounas. Lapsille on leikkipaikka ja siellä on myös myymälä ja tietoa alueesta. Kalastusluvat voi myös ostaa keskuksen tiloista, samoin tilata opastukset ryhmille.

Lasten leikkialue

Infokeskus

Kahvilaravintola

Myymälä

Ensimmäinen presidenttimme  K.J.Ståhlberg on syntynyt Suomussalmella


Oma suosikkipaikkani Hossan kansallispuistossa on Muikkupuron laavu, siellä on useamman kerran paistettu makkarat ja joskus muistaakseni loimutettu lohtakin.

Suosittelen Hossassa käyntiä, jos Suomussalmella liikkuu.
Ei kommentteja: