maanantai 2. heinäkuuta 2018

Pari Yle Areena vinkkiä - saksalaisia laatusarjoja (lähi)historiasta

Jonas Nay kuva:Wikipedia
Haluan esitellä kaksi saksalaista sarjaa, joita olen katsonut sekä televisiosta että Yle Areenasta. Areenassa alkujaksot ovat vielä nähtävillä, molemmat sarjat ovat televisiossa kesken, kun tätä kirjoitan.


Kansainvälisesti palkittu historiallinen draamasarja Tannbach - vartioitu kylä sijoittuu toisen maailmansodan jälkeisiin aikoihin ja kertoo  pienestä kylästä, jonka tosipohjainen nimi on Mödlareuth ja siellä asui nelisenkymmentä ihmistä. Kylän keskeltä kulkee joki ja sodan jälkeen Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat kylän rajusti kahtia. Sarjan tekijät ottivat sen nimeksi tuon joen nimen Tannbachin. Kylää kutsuttiin Saksassa nimellä Pikku Berliini, koska se jaettiin Berliinin tavoin. Tannbach perustuu tältä osin tositapahtumiin, mutta on kuitenkin fiktionaalinen. Kylässä vierailevat niin amerikkalaiset kuin venäläisetkin, lähes jokaisessa perheessä joku piilottelee natsimenneisyyttään, sodan kauhut tulevat uniin. Yhteiskunnan ja ihmisten sopeutuminen ja muuttuminen ovat sarjan keskeisessä osassa, pääosassa on yhteisö ei niinkään yksittäiset hahmot, joista jotkut kieltämättäovat mielestäni hieman liian stereotyyppisi.  Olen katsonut sarjaa lähinnä sen historiallisten arvojen takia. Olen myös yrittänyt ymmärtää tuon ajan ihmisiä ja heidän elämäänsä ja valintojansa. Sarjassa on paikoitellen väkivaltaisia kohtia, jolloin olen paennut tyynyn taakse piiloon. Ensimmäiset kolme osaa tehtiin vuonna 2015 ja jatko-osat 2017. 

Tässä linkki sarjan traileriin: traileri    Mödlareuth dronevideona


Toinen sarja, jossa päähenkilönä on Tannbachissakin näyttelevä loistelias Jonas Nay, on Deutschland 83, joka sijoittuu nimensä mukaisesti vuoteen 1983 ja on erinomainen kuvaus kylmän sodan ajoista. Sarjasta tehdään jatko-osa, joka sijoittuu vuoteen 86 ja suunnitteilla on vielä kolmaskin osa, jonka nimeksi tulee 89. Sarja on lähetetty Ylellä jo kahdesti, mutta en ole huomannut sitä kummallakaan kerralla. Nay näyttelee 24-vuotiasta itäsaksalaista rajavartijaa, joka lähetetään Länsi-Saksaan Stasin salaiseksi vakoojaksi. Martinilla on melkoinen sopeutuminen ja tapahtumat vievät hänet melkoisiin tekoihin ja tapahtumiin. Vaikuttimena vakoojana toimimiseen hänellä on se, että munuaissairas äiti saisi hoitoa. Martinin täti on Stasissa korkealla paikalla ja organisoi toimintaa. Sarja on ensimmäinen saksalaissarja, joka on näytetty Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ensimmäinen jakso sai eniten katsojia maan historiassa, kun on kyse ohjelmista, joissa on tekstitys.  Saksassa sarja ei saanut vastaavaa menestystä, viimeisen osan katsoi vain puolet ensimmäisen osan katsojista, eli 1.72 miljoonaa. Sarjan kirjoittaja Anna Winger on amerikkalaistaustainen.

Hieman kritisoin sitä, että Martin/Moritz on jaloillaan munuaisleikkauksen jälkeen muutamassa päivässä ja täysin toimintakuntoinen. Saman leikkauksen läpikäyneensä sanon, ettei tuo kyllä onnistu, vaikka olisi minkälainen vakooja :).Meikeläinen ei kävellyt kunnolla viikkoon, sairaalastakin tulin autolle rullatuolissa, mutta Jonas viiletti pitkin katuja muutamassa päivässä. Hänellä tuntuu myös olevan kyky selviytyä täpäristä tilanteista ehkä vähän liian helpolla. Jonas Nay on myös taitava jazzpianisti ja hän on sanonut, että vaikein kohtaus oli näytellä sitä, kun hän tapaa tyttöystävänsä vakoojana olon jälkeen. Tässäpä traileri katsottavaksi.


Tämä sarja on enää pari viikkoa nähtävillä, joten kannattaa katsoa nopeasti. C Morella sarjaa voi katsoa 18.12.18 asti.

Molemmissa sarjoissa autenttisuus on vahva, Tannbachissa hypätään suoraan 40-luvulle ja oma nuoruus tulee elävästi mieleen 83:ssa aina vaatteita, huonekaluja ja musiikkia mm. Nenan 99 Luftballons myöten. Kummatkin tarjoavat jännitystä yllin kyllin ainakin tällaiselle, joka ei niin hirmuisesti mitään kauhukuviamielellään katsele.

Oletko katsonut kumpaakaan sarjaa ja mitä pidit niistä?
2 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Tannbachia olen katsonut ja tykkään kovasti. Tuo toinen on jäänyt katsomatta, mutta nyt täytyy varmaan ryhdistäytyä;)

Pauska kirjoitti...

Hyvää lomalaisen sadepäivätekemistä :). 83 on jännittävämpi ja omakohtaisempi jo senkin takia, että tuon ajan jotenkin muistaa. Itse olin lukiossa tuolloin.
Mukavaa päivänjatkoa Ladylle :)