perjantai 28. helmikuuta 2020

Smørrebrød poikineen

Kun menee Tanskaan, niin ensimmäinen ruoka, joka tulee mieleen on smørrebrød eli tanskalainen voileipä. Se on jo 1800-luvun lopulta lähtien ollut tanskalaisten lounaseväs. Ruisleivän päälle laitettiin silavaa tai läskiä ja sanomalehteen kääritty eväs oli valmis mukaan otettavaksi. 1900-luvun alussa päällysteiksi tulivat mm. maksapasteija ja spegepølse-niminen makkara. Ensimmäinen Smørrebrød-ravintola avaattiin jo vuonna 1880. Kööpenhaminassa Ida Davidsenin ravintolassa on tarjoiltu 178 erilaista Smørrebrødiä. Viime kesän Tanskan reissulla oli siis itsestään selvää, että kävimme useammankin kerran nauttimassa ruisleivän päälle tehtyjä pieniä taideteoksia. Tässäpä niistä kuvia, olkaa hyvät :).



Kinkkua, silavaa, suolakurkkua ja appelsiinia



Lohta, perunaa, parsaa ja tilliä



Lohta ja parsaa

Paahtopaistia, suolakurkkua, sipulia ja pekonia





Alimmat kuvat on otettu Tivolin lähellä olevassa ravintolakokonaisuudessa ja ne ovat Hallernes-ravintolan leipiä. Halvimmillaan leivän saa reilulla 50 kruunulla ja kalleimmat maksavat reilusti yli 100 kruunua, euroissa n 8-20 euroa. Kyllä yhdellä kunnon leivällä nälkä lähtee :).

Ei kommentteja: