maanantai 18. heinäkuuta 2011

Suomussalmi osa 24 - kesäteatteri Peti ja puuro

Suomussalmella on pitkät perinteet harrastelijanäyttelemisessä. Suomussalmen näyttämöyhdistys perustettiin jo vuonna 1985 ja tätäkin ennen näyttelemistä oli  harrastettu kansalaisopiston piireissä vuodesta 1965. Teatteri Retikka toimi pitkään kirkonkylällä. Vuonna 2010 valmistui hotellin jatkeeksi uusi hieno teatteritalo, jossa on nouseva katsomo ja istumapaikat 185 hengelle. Mekin olimme mieheni kanssa syyslomallamme talkoissa apuna maalaamassa ja petsaamassa yhden iltapäivän. Kaunisniemen kesäteatteri rakennettiin vuonna 1974 Ilmari Kiannon Ryysyrannan Jooseppia varten. Näytelmää esitettiinkin kymmenenä kesänä.  Liitän tähän linkin, jossa Ulla Schroderus kertoo  teatteritalon rakentamisesta sekä Retikasta.

Eero Schroderus on viime vuosina kirjoittanut Retikalle kesäteatterinäytelmät, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Tämänkesäinen näytelmä on hänen yhdeksäs kantaesityksensä. Pitäjässä on asukkaita reilut 9000 ja kesäteatterissa on vuosittain katsojia n. 8000 henkeä. Katsomoon mahtuu 2000 katselijaa. Olen nähnyt Täällä Näveri, kuuleeko Eurooppa? (2007), Kourallinen ihmisiä (2009), Hulabaloo (2010) ja olimme ensi-illassa keskipohjalaisen ystäväperheemme kanssa katsomassa tämän kesän näytelmän Peti ja puuro.  Viime talvenä näimme Karvahatun paluun ja sitä edellisenä Takahuoneen sekä Tsehovin pienoisnäytelmän Kosinta. Suomussalmen kesäteatteri on Suomen neljänneksi suosituin harrastajateatteri katsojamäärällä mitattuna.

Viime vuosia ohjauksesta on vastannut ansiokkaasti Eeron tytär, teatteri-ilmaisun ohjaaja Ulla Schroderus, johon minulla on ollut ilo tutustua. Ulla on myös ollut Kainuun maakunnallinen kulttuurituottaja-läänintaiteilija vuonna 2010.Hieman taustatietoa näytelmästä Peti ja puuro:
Käsikirjoitus Eero Schroderus, dramatisointi ja ohjaus Ulla Schroderus, apulaisohjaajana Marko Pohjanrinne. Musiikki Renne Karppinen, lavastus Eero Schroderus, Eikka Heikkinen, Jani Heikura ja Ulla Schroderus. Rooleissa Eero Schroderus, Setti Tauriainen, Erja Keränen, Marko Moilanen, Jani Kinnunen, Veikko Seppänen, Mervi Seppänen, Hannu Kemppainen, Antti Väyrynen, Mari Kela, Tanja Keränen, Jere Polojärvi, Eikka Heikkinen, Mervi Seppänen ja Vappu Kemppainen.


Keskellä Peti ja puuro
Ylermin koti
Setti Tauriainen ja Vappu Kemppainen
Armi ja Urho
Peti ja puuro kertoo Urho Nyyssösestä, joka jää leskeksi ja joutuu pitämään yksin majataloyritystä, jonka johdossa hänen vaimonsa Tyyne on vahvasti ollut. Urhon perillisillä on omat ajatuksensa isänsä elämästä ja ne eivät mene ihan yksiin Urhon mielipiteiden kanssa. Majataloon pamahtaa yhtäkkiä kaunis, nuori neitoasiakas, jota on palveltava. Urhoa kiinnostaisi mieluummin kalareissut hyvän ystävän Tenhon kanssa. Tenhoa näyttelee oma pitkäaikainen suosikkini  Setti Tauriainen, joka on aiemmin ollut hersyvän hyvä rooleissaan. Oman mausteensa näytelmään tuo asemapäällikkö Sormunen, jota esittää Ullan mies Antti Väyrynen. Näverin kunnanisät ovat innoissaan, kun monikansallinen APS-bensayhtiö olisi tulossa kuntaan Urhon omistamalle tontille. Urhon vävyllä Ylermillä on rakennusliike ja hän on tietysti innoissaan, kun töitä olisi luvassa. Juonenkäänteet ovat monet, enkä käy niitä nyt sen kummemmin paljastelemaankaan, tulkaa itse katsomaan!

Hauskoja tilanteita piisaa ja kainuun murre on jälleen kerran ihastuttavasti mukana hauskoine sanontoineen. Erityisesti Mervi Seppästä täytyy ihailla, hänen kielensä, eläytymisensä ja kaenuun murteen ääntämyksensä on aivan täydellistä.

Uutena näyttelijänä mukana on maahanmuuttaja Tanja Keränen, jonka olen aiemmin nähnyt lauluilloissa esiintymässä.

Jani Kinnunen saa jälleen esittää nuorta miestä ja on uskottava roolissaan. Eikka Heikkinen on lipevä konsultti, joka onnistuu maalaamaan hienoja visioita.

Kajaanista on jokaiseen esitykseen bussikuljetus. Ensi-illassa oli katsojia nelisensataa ja aurinkoisena tiistai-iltana 26. heinäkuuta katsojia oli 1050, vielä ei ihan päästy ennätyslukemiin 1630, jotka Onni tulee Pietarista -näytelmän yksi esitys sai vuonna 2006.

Lisäys 15.8.2011. Peti ja puuro -näytelmän näki yhteensä 10163 katsojaa eli maaginen 10 000 katsojan tavoite ylittyi. Viimeisessä esityksessä oli 1408 katselijaa ja se järjestettiin samana päivänä kuin maakuntajuhla.

Kukitussseremoniat, Ulla Schroderus toinen oikealta

Ei kommentteja: