keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Suomussalmi osa 26 Ilmari Kianto

Tohtorinhattu ja tutkintotodistus
Yksi kunnan suurimmista omaísta pojista ansaitsee oman juttunsa. Ilmari Kiantoon tutustuin yläasteella, kun meille annettiin äikän tunnilla luettavaksi Punainen viiva, josta en silloin niin kamalasti mitään ymmärtänyt, kirjallisuus kun ei koskaan ole ollut lempiaineitani. En vain osaa pohtia sanomia ja tarkoitusperiä enkä muuta yhtä ylevää,  muistan vieläkin hyvin, kuinka Edith Södergranin runojen tulkintaruotsin approbaturin kirjallisuuden kurssilla oli meikeläiselle yhtä tuskaa, vaikka Henkka meille koittikin valaista runojen syvintä olemusta.

Varhaisin muistikuvani Ilmarista on kuitenkin se, kun  Mikko Niskasen hänestä tekemä elokuva "Omat koirat purivat"  esitettiin -70-luvulla telkkarissa. Ilmarin vankilaan joutuminen koski minuun syvästi ja muistan, että koin jotain pelkotilojakin tuolloin. Mieleeni ovat jääneet Tarja-serkkuni sanat, että hän tulee yöllä pelastamaan minut Ilmari Kiannolta :D. En tosin Ilmaria pelännyt, vaan vankilaa, joka näytti kahdeksanvuotiaasta pelottavalta paikalta kaltereineen.

Ilmari oli papin poika, alun perin Calamnius, mutta hän muutti nimensä 1906. Ilmarin perhe muutti Suomussalmelle, kun Ilmari oli viisivuotias. Hän pääsi ylioppilaaksi ja opiskeli yliopistossa suomea ja venäjää ja hän suomensikin venäläistä kirjallisuutta. Ilmari asui Turjanlinnassa

Ilmari oli oikeassa viereisessä tekstissään, hänen patsaansa on Jätkänpuistossa ja Turjanlinnan jäännöksille tehdään risteilyjä, Ämmänsaaressa on Kiannonkatu, Turjan toria ei tietääkseni ole, mutta kylpylä on Kiannon Kuohut :).


Vanhan pappilan vihkipalli

Kiannon hattuja

Ilmarin elämä oli vaihtelevaa ja hän kärsi usein rahapulasta. Turjanlinna paloi kahdesti ja toisella kerralla hänellä ei ollut mitään vakuutusta. Kianto joutui vankeuteen syyttömänä syytettynä maanpetoksen yrityksestä. Hänellä oli useita vaimoja ja monia naissuhteita sihteeriensä kanssa.  

Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Ryysyrannan Jooseppi ja Punainen viiva. Ilmari oli useamman kerran naimisissa ja monilla hänen lapsillaan on erikoiset nimet kuten Orvokki Helmi Simpukka, Otso Tähtivalo, Veijo Virmo Imatro, Viena Karma Sirkka Salama Kesäheinä Saarenruusu Pikku-Hilkka, Jormo Gabriel Sotavalta, Sorjo Uolevi Sotaprinssi, Raida Tsikko Tellervo ja Marjatta Iltatähti. Lapsista nuorin Raija-Liisa Rakel oli muutama vuosi sitten mukana tapahtumassa, jossa kerrottiin Ilmari Kiannosta. En tarkemmin muista, mikä tapahtuma oli kyseessä, se järjestettiin yläasteen juhlasalissa, joka oli täpösen täynnä.

Suomussalmen kirjastossa on Ilmari Kianto -näyttely, jossa on hänen esineitään ja tekstejä näytillä, tämän jutun kuvat on kuvattu näyttelyssä. Siellä on myös mahdollista katsoa videoita.





Ei kommentteja: